2020.03.07. 17:00
Már keresik a vállalkozók, hogy ki fog felszolgálni a nyaralóknak
Komoly fejtörést okoz a balatoni vendéglátósoknak, hogy megfelelő létszámú és persze hozzáértő személyzettel vágjanak neki az idei szezonnak. Ám azt mondták: pánikra semmi ok, mindenki kinyit az idén is.

Még nyugalom honol a tóparton, de az a vállalkozó, aki kicsit is előrelátó, már megkezdte a dolgozók toborzását a szezonra. A keresés évről évre egyre korábban kezdődik, s egyre nagyobb kihívást jelent.

– Most már jóval hosszabb a szezon, a klasszikus öthetes főszezon már a múlté – mondta érdeklődésünkre Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yacht Club ügyvezetője, a Balatoni Kör elnökségi tagja. – A hétvégéken már áprilistól erősebb forgalomra lehet számítani.

Ezzel együtt Tóth Balázs megjegyezte: a hozzáértő munkaerő toborzása komoly feladat.

– Általában nem a több pénz a kulcs – hangsúlyozta a balatoni vállalkozó. – Európai szintű, kiszámítható munkahelyeket kell teremteni. Azt veszem észre, hogy sokszor nem a fizetés a döntő, mint régen, hanem a megbecsülés. Az éves állás mindenképp nagy fegyvertény, de jó feltételekkel több műszakkal, szabadnapokkal, reális bérrel és jó munkakörülmények biztosításával szezonális dolgozót is lehet találni.

Balássa Bernadett és férje szintén Balatonlellén üzemeltet bisztrót, szezonális jelleggel. Azt mondták: lelkesen és pozitív tapasztalattal várják a szezont, de vannak még hiányosságaik a személyzettel kapcsolatban.

– Sok jelentkező van, de nagyon nehéz olyat találni, akire egész nyáron számíthatunk – mondta az asszony. – Konyhai kisegítőt, betanított szakácsot és pultost is keresünk. Azt látjuk, hogy kevés a terhelhető ember: nem a fizetésről van szó, vagy hogy rosszak a körülmények, mert igyekszünk úgy alakítani a fizetést, amennyiért mi is elmennénk dolgozni. A kitartással vannak gondok.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva