Török Zsuzsa / lakaskultura.hu | 2022.09.18. 08:00
Már most gondolj a tavaszra: itt az ideje az újrafüvesítésnek
Kikopott a gyep a fokozott nyári igénybevételtől, vagy gombásodás miatt sárgul a fű? Az újrafüvesítés a megoldás? Telepítsd újra, vagy szüntesd meg a foltokat és tavasszal csodás pázsitod lesz!

Az újrafüvesítés első lépése: a talaj-előkészítés

A gereblyézés lazítja a talajt, és összeszedjük az elhalt, elszáradt fűszálakat is

A gereblyézés lazítja a talajt, és összeszedjük az elhalt, elszáradt fűszálakat is
Fotó: shutterstock

 

Gereblyével vagy gyepszellőztetővel távolítsuk el az elhalt, illetve rothadó fűszálakat, hogy megakadályozzuk a gombásodást, a penészedést és a baktériumok elterjedését az újrafüvesítés idején. A gyepszellőztetés során a talaj is fellazul, ami segíti majd a gyeptrágya felszívódását, és a csapadék is jobban be tud szivárogni a talajba. A műveletet évente két alkalommal javasolt elvégezni – de ősszel mindenképpen szükséges.

Jöhet a vetés, trágyázás

október végére a napsütéses órák száma jelentősen csökken, és a fű ezután már nem tudja hasznosítani a trágyát

Október végére a napsütéses órák száma jelentősen csökken, és a fű ezután már nem tudja hasznosítani a trágyát
Fotó: shutterstock

 

A fűmagok dobozán feltüntetett legfontosabb értékmérő a csíraképesség, megmutatja, hogy az elvetett magok hány százalékából fejlődik növény. Ősszel alacsonyabb nitrogén-, viszont magasabb káliumtartalmú gyeptrágyát szórjunk ki. A többrétegű bevonattal ellátott termék lassabban bomlik le, és heteken keresztül biztosítja a téli felkészüléshez szükséges tápanyagot, de vegyük figyelembe, hogy október végére a napsütéses órák száma jelentősen csökken, és a fű ezután már nem tudja hasznosítani a trágyát. A környezettudatos kertbarátok kizárólag növényi alkotóelemeket tartalmazó organikus gyeptrágyákat is választhatnak.

Végül: öntözés és nyírás

A fűnyírás fontos eleme a gyep téli felkészítésének

A fűnyírás fontos eleme a gyep téli felkészítésének
Fotó: shutterstock

 

A kerti szezon vége felé közeledve egyre kevesebbet kell locsolni, hiszen ilyenkor gyakrabban esik az eső, és eleve párás a levegő. Azt se feledjük, hogy a friss fű 60-80% vizet tartalmaz, így a hideg időjárástól fagykárokat szenvedhet. Nyíráskor a nyári 10 cm-es fűmagasságról fokozatosan álljunk át 5 cm-re. Ha ennél rövidebbre vágjuk a gyepet, nem tud jól fejlődni, ha pedig hosszabbra hagyjuk, könnyebben elfagy. Ősszel mindig gyűjtsük össze a nyesedéket, mert a csapadéktól átnedvesedő mulcsréteg elősegíti a gombásodást. 10 fokos talajhőmérséklet alatt szüntessük be a fűnyírást.

 

Forrás: Török Zsuzsa / lakaskultura.hu
Nyitókép: shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva