Krausz Andrea | 2023.01.12. 08:00
Márciusban újra megrendezik a téli Balaton-átúszást
Ha az időjárás is engedi, március 3-án tartják meg a 3. Téli Balaton-átúszást. A jelentkezőknek előtte kvalifikálniuk kell magukat, hogy egyéniben vagy váltóban rajthoz álljanak a borzongató erőpróbán, vagyis az 5-7 fokos vízben teljesíteni az 1250 métert.

Ahogy azt a likeBalaton.hu megírta, Zimányi András 2019-ben elsőként vállalkozott arra, hogy a 7 fokos vízben megtegye a Szántód-Tihany közti távot. 2020-ban pedig már egy 15 fős társaság vágott neki a megmérettetésnek. 2021-ben a pandémia miatt elmaradt a balatoni erőpróba. 2022-ben pedig újabb 14 téli úszó lépett az 5,5 fokos vízbe. Egy sportoló egyedül, a többiek pedig váltóban álltak rajthoz.

Zimányi András főszervező átadta a stafétabotot

– Én már nem akarok a szervezéssel vesződni – mondta Zimányi András, a téli Balaton-átúszás atyja.

– Másrészt én magam is szeretném az átúszást egyéniben teljesíteni.

2019-ben csak én úsztam át egyedül Balatont. A következő alkalommal már „mindenki” úszott, csak én nem. Hiszen szervező voltam, ami a végén már megviselte a szervezetemet. A sok stressz és idegeskedés miatt a téli szezon végén vérnyomásproblémákkal küzdöttem – mesélte a sportember, aki szerint a kamionos munkája miatt volt, hogy Angliából épphogy beesett a felkészülés részét képező kvalifikációkra. Így a jelenlegi munkája sem könnyítené meg a szervezést.

Zimányi András 2019-ben úszta át a téli Balatont
Fotó: Krausz Andrea

Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület

Egy új csapat, a szervezett hidegvizes mártózásokkal és táborokkal foglalkozó Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület vállalkozott arra, hogy lebonyolítsa a 2023-as téli Balaton-átúszást.

– Átadtam nekik az eltelt évek szervezési tapasztalatait. Amiben tudom, támogatom őket.

A biztonsággal kapcsolatban vannak elvárásaim, hogy a rendezvényen ne legyen probléma – mondta ezzel kapcsolatban Zimányi András.

A Téli Balaton-átúszáson kizárólag olyan úszók vehetnek részt, akik az azt megelőző kvalifikációs célú úszáspróbákon részt vettek, illetve eredményesen teljesítettek.

Az első kvalifikációs úszáspróbára február 4-én a Lupa-tóban, a másodikra február 26-án a dunavarsányi Rukkel-tóban kerül sor.

2023-ban a Nemzetközi Hidegvíz Törzs szervezi a 3. Téli Balaton-átúszást
Fotó: Krausz Andrea

Felkészülés és biztonság

– Ha valaki most a nulláról akar indulni, akkor az idei átúszásról már lekésett az illető – mondta András, aki mélyen beleásta magát a hidegterápiába, és jótékony hatását évek óta érzékeli. Többször is elmondta, hogy a hidegterápia növeli az izomtónust, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat, valamint javítja az általános egészségi állapotot. Az átúszásra való felkészülésre azonban szükség van, ami hidegzuhanyból, jeges csobbanásokból áll.

– Úszás közben teljesen másként működnek az izmok. Számítani kell az izomfáradásra.

Ezért csak sekély vízben, derékra köthető jelzőbójával és felügyelet mellett szabad csak hidegben úszni!

Előfordulhat, hogy rosszul lesz valaki, túltolja, elszámolja magát, eltéved, vagy épp a víz alatt vesz levegőt. Ez nem játék! – figyelmeztetett az első téli Balaton-átúszó.

Fotó: Krausz Andrea

Új rekordot állított fel

Zimányi András 2022. december 28-án egy új magyar rekordot állított fel azzal, hogy

43 percen át repült motoros sárkányrepülővel négyszáz méter magasan, jeges szélben, zömében nulla fokban, fürdőnadrágban.

Zimányi András Barna Zsolt pilótával szállt fel a Hármashatár-hegyről. Az extrém erőpróba egyben egy Guinness rekord kísérlet is, ami elbírálásra vár Londonban. – Sokkal jobban reagált a szervezetem, mint gondoltam. Az első 20 percben folyamatosan reszkettem, de ez várható volt. Viszont a hideg levegő, még ha jeges széllel párosul, nem vetekszik a jeges vízben való úszással, amit sokkal nehezebbnek tartok – mesélte András, aki hozzátette, a legfontosabb tudás, hogy mikor hagyjuk abba a gyakorlatot. Semmiképpen sem akkor, amikor már nem bírjuk. Mert a visszamelegedéskor még egy ideig tovább hűl a testünk. Utána csodálatos kémián megy át az emberi szervezet: a felszabaduló endorfin miatt méterekkel a Föld fölött járunk. Ez egy olyan kábítószer, amiért nem kell pénzt adni.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva