Krausz Andrea, Keszey Ágnes | 2021.10.01. 11:56
Másfélszer futják körbe a Földet – elrajtolt az NN Ultrabalaton
Péntek reggel 7 óra 5 perckor Balatonfüreden elrajtolt a XV. NN Ultrabalaton egyéni mezőnye, hogy nyugat felé indulva körbe fussa a magyar tengert. Közép-Európa leghosszabb futóversenyén 220 kilométert kell teljesíteni. Érdekesség, hogy Lubics Szilvia is rajthoz állt, akit nemrég épp a Balatonnál, verseny közben elütött egy autó.

Összesen 17 ezer futó indul a péntektől vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalatonon. Ezt úgy kell érteni, hogy egyéniben és váltóban is lehet teljesíteni a távot. Sőt vannak, akik kerékpárral tekerik körbe a tavat.

Az egyéni versenyre 55 nő és 271 férfi nevezett. Mint tudjuk, az ultrafutók elképesztő teljesítményre képesek, de a 220 km lefutása még így sem egyszerű feladat.

Ők, 326-an egy nap alatt gyakorlatilag másfészer kerülik meg a Földet: valamivel több mint 71 ezer km-t futnak le együtt.

Lubics Szilviát elütötte egy autó, de itt mégis rajthoz állt

Az egyéni résztvevők között ott van az ultrafutás világhírű magyarja, Lubics Szilvia, aki szeptember elején balesetet szenvedett a Balatonon. A PreVital Szőlőskör futóversenyen a kilencszeres magyar bajnokot és kétszeres Ultrabalaton-győztest elütötte egy autó, az aszfaltra esett és beütötte a fejét. Erről itt olvashatsz!

Most mégis elrajtolt az Ultrabalatonon, amiről egy nappal korábban így írt a Facebook oldalán:

„Szóval itt vagyok egy nappal az UB rajtja előtt, két műtéttel és egy balesettel a “tarsolyomban”. Volt bennem kérdés, hogy szükségem van-e egyáltalán erre?

Beszéltem erről egy barátommal, aki azt mondta: “Amint elkezdesz beszélni a versenyről, ragyogsz, csillognak a szemeid. Itt nincs kérdés, szükséged van erre! Tested, lelked ezt akarja.”

A 58 éves francia és a magyar csúcstartó

A férfiak mezőnyében ott szerepel az 58 éves francia Gilles Pallaruelo neve is, aki 2006-tól szinte az összes tókerülő versenyen ott volt a rajton az egyéni futók között, és mindegyiken szintidőn belül (32 óra) célba is ért. (2020-ban nem tudott részt venni a rendezvényen.)

A verseny csúcstartója, Csécsei Zoltán is elindult, akinek célja, hogy megjavítsa a 18 óra 32 perces időt. Ha ez sikerül, akkor elvileg szombaton hajnalban 2 óra előtt pár perccel ér célba Balatonfüreden.

Három perc alatt kell nevezni

Az Ultrabalaton hivatalos versenytörténete 2007-től íródik, akkor kétszáz hosszútávfutó vágott neki a magyar tengerkerülésnek. Most pedig 17 ezer. A legnagyobb népszerűségnek a váltóversenyek örvendenek, idén összesen 1700 csapat nevezett.

De önmagában a nevezés is egy hatalmas teljesítmény, nagyon ügyesnek kell lenni! Pár hónappal ezelőtt, a nevezés megkezdését követő 3 percben az összes rajtszám gazdára talált.

Egy korábbi verseny emlékezetes pillanata
Fotó: Varga György/MTI

Vigyázzunk az utakon!

A futókon kívül szép számú kerékpárossal is találkozhatnak majd a Balaton környékén autózók, ezért a szervezők kérik, hogy körültekintően közlekedjenek, hiszen a verseny útvonala többször is keresztezi, vagy magába foglalja a közutat.

  • Nem csak pénteken zajlik a verseny. Szombaton hajnali 4-kor rajtolnak el a 4-13 fős csapatok, és vasárnap délutánig a „pályán” tartózkodnak.
  • A balatoni kerékpárút felújítása miatt Fövenyesig lesznek olyan pontok, ahol a mezőny az autóút melletti füves területen halad.

Péntek reggeli fotó az egyéni mezőny rajtja után
Fotó: Keszey Ágnes

  • A balatonfüredi közlekedésről és parkolásról a következőket kel tudni: a versenyközpont területén, az Annagóra Aquaparknál a torlódás elkerülése érdekében a parkoló teljes területén – a verseny hétvégéjén – egyirányú autós közlekedés lesz érvényben. A parkolást és a közlekedést irányítók segítik.

Ilyen volt az egyéni verseny rajtja péntek délelőtt:

 

 

Nyitókép: Facebook/NN Ultrabalaton

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva