Domján Anikó / magyarnemzet.hu | 2022.07.20. 19:00
Megelőzhető a vízi balesetek és tragédiák nagy része
A tragédiák leggyakoribb oka a meggondolatlanság, a nem elég körültekintő magatartás és az, hogy saját képességeinket nem megfelelően mérjük fel.

A rendőrség információi alapján idén már csaknem harminc ember vesztette életét úgy, hogy folyóba, tóba, élővízbe fulladt. Az ilyen tragédiák többsége kellő elővigyázatossággal és felkészültséggel megelőzhető a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársa szerint. Illés Zoltán vízimentő arról is beszélt, hogy sokszor a legjobb szándék is tragédiához vezethet, de ha betartunk néhány alapszabályt, megóvhatjuk saját és környezetünk életét.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Figyelj oda

A rendőrség adatai alapján 2016 óta szinte minden évben száznál többen veszítik életüket tavakban és folyókban Magyarországon. Bár a vízbe fúlások gyakoriságának okát nem lehet egyértelműen meghatározni Illés Zoltán vízimentő szerint, azért ők a szakmában tisztában vannak vele, hogy a tragédiák leggyakoribb oka a meggondolatlanság, a nem elég körültekintő magatartás és az, hogy saját képességeinket nem megfelelően mérjük fel.

– A vízi balesetek legnagyobb része, majdnem valamennyi tragédia megelőzhető lenne. Ha picit jobban odafigyelnénk, ha egy keveset gondolkodnánk mielőtt bemegyünk a vízbe, elejét vehetnénk a bajnak – hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az élővíz nem uszoda

Az idei strandszezon alatt már több megdöbbentő, nyílt vízen történt halálesetről is hallhattunk. Illés Zoltán figyelmeztetett: olyan vízparti fürdőhelyre, amely nem kijelölt strandterület, és ráadásul nincsenek vízimentők, nem érdemes menni.

– Ha egy partszakasz strandként üzemel, akkor ott sok minden más is a biztonságunkat szolgálja: ilyen például a strandokon lévő bójasorral leválasztott fürdőzési terület, ahová vízi járművek, de még vízibicikli sem mehet be. Ezeken a területeken vízimentőt is találunk, ami ugyan nem garancia arra, hogy nem lesz baj, de az biztos, hogy lesznek ott mások is, akik probléma esetén értesíthetik őket. Ezen kívül érdemes a bójasoron belül úsznunk, a parttal párhuzamosan, nem bentről a nyílt víz felé.

Fontos felmérnünk azt is, hogy milyen körülmények között vagyunk, mik a helyi jellegzetességek. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, mennyire jó úszó.
– Ne gondoljuk, hogy ha az uszodában jól megy az úszás, akkor tóban, vagy nyílt vízen is így lesz, mert teljesen mások a körülmények. Egy picit próbáljunk ilyenkor lassabban tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni, hogy mindaz, ami megy uszodai körülmények között, hogy megy nyílt vízen.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szabadság alatt se őrüljünk meg

A VMSZ munkatársa arra is kitért, úgy látja: azok a fontos szabályok, melyeket a hétköznapokban ismerünk és betartunk, szabadság alatt, nyaraláskor háttérbe szorulnak a játék és a felszabadultság hevében, innentől pedig már csak néhány apró dolognak kell összeállni ahhoz, hogy megtörténjen a szerencsétlenség.

Ráadásul uszodai körülmények között mindenre hatással van az ember. A víz hőmérsékletére, a víz minőségére és a víz átláthatóságára is. Nyílt vízen soha nem állandó a vízhőmérséklet: hol melegebb, hol hűvösebb, váratlanul érheti az embert, ijedtséget okozhat, ami rossz folyamatokhoz vezethet.
Folyóparton, tóparton, jobban ki vagyunk téve az időjárásnak is, például a szél által keltett sodrásoknak, és a nyílt víz saját áramlásainak. Teljesen más uszodában, faltól falig, ötven vagy huszonöt métereket úszni: ott a tudat, hogy vár a fal. Szabad vizek esetében, mivel hatalmas felületekről beszélhetünk, a tájékozódási lehetőségek is korlátozottabbak. Tehát, aki úgy érzi, hogy jól úszik, annak is érdemes óvatosan kísérleteznie.
– Tóban, folyóban a legjobb úszó is mellkasig érő vízben van biztonságban.

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A fuldoklót nagyon nehéz észrevenni

Sajnos a legtöbb fuldoklónak nincs ereje kapálózásra, integetésre, sem egyéb figyelemfelhívó mozdulatokra, így észrevenni is nagyon nehéz őket. Kivált esélytelen a helyzet, ha nincs a közelben senki, mert nem kijelölt strandterületen fürdőzünk.

A fuldokló észrevételének egyetlen módja van: ha odafigyelünk egymásra kicsit, annak ellenére, hogy ezt nehéz megtenni egy zsúfolt strandon. Soha ne egyedül menjünk a vízbe, mert senki nem fogja észrevenni, ha bajban vagyunk. Azt is hangsúlyozta, hogy az önmentés képességét mindenkinek meg kellene tanulnia.
– Amíg képesek vagyunk észrevenni, hogy bajban vagyunk és tisztában vagyunk a saját helyzetünkkel, addig kérhetjük a strandolókat, hogy hívjanak segítséget.
Soha, semmilyen körülmények között ne ússzunk oda a fuldoklóhoz, ugyanis a bajban lévő nem egy megmentő személyt érzékel, hanem egy eszközt, aminek a segítségével megpróbálhat a víz felszínén maradni, tehát biztos, hogy megragadja a segítőjét és lenyomja a víz alá.
Ebből a fogásból nagyon nehéz, szinte lehetetlen kiszabadulni. Ezt mi vízimentők sem erőből, hanem technikából oldjuk meg. De esetünkben is csupán utolsó utáni lehetőség az, hogy eszköz nélkül, úszva menjünk menteni egy embert: az úszva mentésnek szigorú szabályai vannak, amit automatikusan nem tudhat senki, meg kell tanulni.

Fotó: Freepik

Hív segítséget

A laikus akkor jár el a legmegfelelőbben a bajban lévővel, ha azonnal segítséget hív, majd hallótávolságon belül megközelítve a fuldoklót, próbálja megnyugtatni. Fontos, hogy kommunikáljunk vele és adjunk támpontot, vagy nyújtsunk olyan eszközt, mely segíti a víz felszínén maradását.

Épp csak elkezdődött a nyár, megtörtént az első balatoni tragédia is: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte az MTI-vel június elején, hogy megtalálták annak a két fiúnak a holtestét, akik egy éjszakai fürdőzés során merültek el a vízben Balatonaligánál, a parttól 300-350 méterre. Harmadik társukkal együtt indultak be úszni a tóba, és már kifelé tartottak egy szörfdeszkába kapaszkodva, amikor ketten elmerültek. A harmadik fiatalnak egy csónakos segített partra jutni, miután meghallotta a segélykiáltásait, de a másik két fiatalnak már csak a holttestét találták meg a vízirendőrök.

Illés Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy létezik egy hatékony megoldás a Balatonon észlelt tragédiák megelőzésére.
A Balaton-parton a legjobb és leghatékonyabb a Balaton Help nevű alkalmazásunk. Ez egy teljesen ingyenes alkalmazás, mely egy gombnyomással képes segítséget hívni, ráadásul megküldi a készülék helyadatait is. Mi vízimentők pontosan fogjuk tudni, hogy honnan érkezett a hívás. De hívhatunk segítséget a 112-es számon, vagy a mi riasztási elérhetőségünkön is.

Ha a baleset olyan helyen történt, ahol egyébként is tilos fürödni, tehát vélhetően veszélyes, akkor nem jó ötlet bemenni a vízbe. Megfelelő körülmények között azonban megtehetjük, ám nagyon vigyázni kell arra, hogy a bajbajutott személynek ne legyen esélye megfogni a segítőt.

Legyél te is vízimentő

– Idén mi is megéreztük az általános munkaerőhiányt. Bár egyesületként működünk, sok saját magunk által képzett vízimentőnk van, ez mégsem jelenti azt, hogy mindig mindenki tud munkát vállalni. Nálunk mindig számolni kell lemorzsolódással is: a nyár a főszezon, akkor tudunk sok embernek munkát adni, és ebből következik, hogy a diákok számára vagyunk a legvonzóbbak.

Sok kollégájuk még a diákéveiből jár vissza hozzájuk, hogy a nyári két hetes szabadságából egy hetet szolgálatban töltsön vízimentőként, mert annyira felemelő a hivatás. Hozzátette: minél többen vannak, annál bátrabban tudnak munkát vállalni, és annál több lehetősége van az egyébként szolgálatban lévő kollégáiknak pihenőidőt tölteni.

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Folyamatosan zajlanak a tanfolyamaik és a képzések, a tananyag elméleti részét már e-learning formában otthon, kényelmesen, számítógép segítségével elsajátíthatják a jelentkezők.
Ezután egy belépő tesztet kell írniuk, ami biztosítja a gyakorlati tanfolyamra való belépést. A sok-sok vízben töltött egyhetes gyakorlati képzés és a sikeres záróvizsga után, a következő naptól pedig máris szolgálatba állhat és dolgozhat az újdonsült vízimentő.

– Célunk, hogy az emberek időben segíteni tudjanak magukon és egymáson, hogy a vidám, vízi programok alkalmával is felelősségteljesen járjanak el.

Nyitókép: Illusztráció / MTI/Balogh Zoltán
Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva