Krausz Andrea | 2019.07.21. 08:00
Meghaladta a félmilliót a horgászok száma
A horgászregisztráció és a Magyar Horgászkártya bevezetése nem várt sikert hozott. 140 ezer fővel nőtt tavalyhoz képest a horgászlétszám Magyarországon, mostanáig 514 ezeren regisztráltak az új rendszerben.

Bár sokan tartottak a digitalizációtól, úgy tűnik, hogy sikerrel vette a horgásztársadalom az elektronikus nyilvántartásra való átállást, korábban ugyanis papíralapú horgászigazolványt használtak, ami nem felelt meg a kor kihívásaiank. A plasztik kártya bevezetésével egyszerűbbé és gyorsabbá, valamint átláthatóbbá válik az ügyintézés és az adminisztráció, ráadásul a kártya 5 évig érvényes.

Ilyen horgászkártyát lehet igényelni

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) 2019. január 1-jétől már jogszabályi felhatalmazás alapján, közfeladat-ellátása keretében irányítja és felügyeli a kötelező személyi regisztrációt, a Magyar Horgászkártya és az állami horgászjegyek kiadását, valamint a feladatellátást támogató komplex informatikai rendszer (HORINFO) működtetését.

A horgászok paradicsoma a Balaton. Gödry Zoltán 30,125 kg-os pontyrekordja Balatonszepezden (Fotó: balatonihal.hu)

A digitális átállás folytatódik, így a következő lépésekben 2020-tól a horgászjegyek mellett fokozatosan lehetségessé válhat a tagdíjak és a területi jegyek széles spektrumának elektronikus vásárlása.
A Kormány döntése alapján ingyenessé vált állami horgászvizsga, július 1-jétől pedig integrálódott a turista horgászjegyek kiváltása is. Július közepéig már több mint ezren igényeltek így turista állami jegyet, és több ezren tették le az új horgászvizsgát.

A turista állami horgászjegy vásárlása már csak online módon lehetséges (Fotó: Krausz Andrea)

A regisztráció, kapcsoltan a Magyar Horgászkártya igénylése, valamint a turista állami horgászjegy megvásárlása továbbra is az erre a célra kialakított online regisztrációs felületen, a www.mohosz.hu oldalon érhető el.

Az online regisztráció és igénylés, illetve a jegyvásárlás elvégezhető bármely típusú elektronikus eszközről. Fontos tudnivaló, hogy a turista állami jegy vásárlása már csak online módon lehetséges. Annak érdekében, hogy a horgászkártya kiváltása a számítógéppel, vagy okostelefonnal nem rendelkezők, vagy megfelelő informatikai ismerettel nem bíró horgászok számára is zökkenőmentes legyen, az adminisztráció személyesen (offline) is elvégezhető valamennyi, az állami horgászjegy értékesítésében eddig is résztvevő és a támogatást vállaló mintegy 1200 horgászszervezeti regisztrációs ponton – írja a MOHOSZ.

Elolvasnád, hogy ki fogta ki a jelenlegi legnagyobb halat a Balatonban? Akkor ide kattints!

Itt olvashatsz arról, hogy majdnem megdőlt a pontyrekord.

Itt olvashatsz arról, hogy a BL-döntő közben jött a több mint 22 kg-os ponty.

Érdekel, hogy elképesztő koromfekete szörnyhalat fogtak a Balatonban? Itt olvashatsz róla.

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva