Krausz Andrea | 2018.10.29. 10:00
Mesés sétálóhelyek a déli parton
A szép őszi időben is érdemes sétát tenni a Balatonnál, akár egy történelmi platánsor alatt, esetleg egy romantikus parkban vagy egy borairól híres hegyen, ahol gyönyörű a panoráma. Itt a déli part három sétálóhelye, ahol nyugalomra találhatunk.

Platánok a vízparton: Balatonföldvár – Kvassay sétány

A balatonföldvári hajóállomást és az innen induló, több mint egy kilométer hosszú Kvassay sétányt minden évszakban érdemes felkeresni, de ősszel valahogy egészen különös ennek a helynek a hangulata. Ilyenkor olyan nyugalom árad a sétányon, hogy még a hattyúk is a parton alszanak. A promenád ma már természetvédelmi terület, platánfáit a XIX. századba telepítették Kvassay Jenő (1850-1919) vízmérnöknek köszönhetően, aki Földvár lelkes fejlesztője volt. A Kvassay sétány és az ezzel párhuzamos Rákóczi Ferenc utca fogja közre a századforduló építészetét reprezentáló part menti villasort.

Balatonföldvár, Kvassay sétány (Fotó: Krausz Andrea)

Déli parti panoráma: Balatonlelle – Kishegy

Egyre többen tudják, hogy a szőlőtermesztéséről híres balatonlellei Kishegy milyen szép hely, az ott lévő pincészetek, vendéglátóhelyek egyre keresettebbek a sok jó programnak köszönhetően. A Kishegyre azonban bármikor érdemes felsétálni, vagy a környéken kirándulni, ilyenkor ősszel pedig gyönyörűek a színpompás szőlősorok.

Lellétől déli irányban, a szőlők között vezető úton lehet feljutni a közel 300 méteres magaslati pontra, ahol Szent Donát tiszteletére 1758-ban szentelt barokk stílusú kápolnát. A kápolna felett helyezkedik el a 136 hektáros parkerdő, mely közkedvelt kirándulóhely. A Kishegyen gyönyörködhetünk a déli partról nyíló legszebb panorámába, a kilátás a kápolnától a parkerdőig vezető útról a legszebb.

Balatonlelle, Kishegy (Fotó: Krausz Andrea)

Egy kis Távol-kelet: Siófok – Jókai park

A Petőfi sétány nyugati végében, a Jókai park egyik eldugott szegletében gyönyörű dísztó található, híddal, tavirózsákkal, nagy aranyhal-állománnyal. Padokon üldögélve merenghetünk a tó és a park szépségében és hallgathatjuk a kis sziklás csobogó hangját, ami a japán kőoszlopokkal igazi távol-keleti hangulatot áraszt. A 2006-ban, eredeti tervek alapján felújított park hatalmas fái alatt minden évszakban kellemes sétálni, a gyermekeket pedig két felszerelt játszótér várja.

Siófok, Jókai park (Fotó: Krausz Andrea)

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva