Mihály Szilvia | 2021.07.09. 07:00
Mi ez a víz felett repülő deszka a Balatonon?
Különleges látvány a vízen sikló foilosok látványa, van, aki kezében egy ernyővel, de van, aki a kezében csak egy távirányítóval suhan a víz felett. Mi ez az új őrület?

Tükörsima a víz, mégis, szinte repül egy deszkás a Szigligeti-öbölben. Mi hajtja, ha nincs szél, nincsenek hullámok, hogyan marad állva ezen a kis szerkezeten?

Szinte repülve érkezik Badacsony felől az e-foil
Fotó: Mihály Szilvia

Biztos te is rácsodálkozol a strandok mellett suhanó szörfösökre, kite ernyősökre, wingesekre, az ő látványukat kezdjük megszokni a Balatonnál, ahogy most már a SUP deszkásokat is, de idén egy új, különleges sporteszközre bukkantunk.

Egy elektromos foil deszka repül a víz felett a nyugati-medencében.

Mi az a foil?

A foilbordozást egy amerikai szörfös találta ki a 90-es évek elején. A szörfdeszka aljára szerelt kis szerkezet, a foil, vagyis a szárny lehetővé teszi, hogy a deszka kiemelkedjen a vízből, ezáltal egy teljesen új élményt biztosít a kite-osoknak, szörfösöknek. Kattints ide, és olvasd el a legújabb vízicsodákról írt cikkünket is.

A fizikai elv szerint a mozgó folyadék nyomása csökken, ha sebesség nő. Vagyis a deszka uszonya felett lecsökken a nyomás, alul pedig megnő, és a nyomáskülönbség miatt kialakul egy felfelé ható erő, ez emeli ki szörföt a vízből. Persze, csak ha elég ügyes vagy, de erről kicsit később.

Az e-foil deszka
Fotó: Mihály Szilvia

Ma már elektromos változata is van ennek a deszkának, ami szél és hullámok nélkül is garantálja a vízen, vagyis inkább a víz felett siklás élményét.

Kattints ide, megmutatjuk, hogy néz ki egy ilyen szerkezet a Balatonon.

Blödorn Péter egy Lift 3 eFoil elektromos karbon deszkával van a vízen, aminek a végsebessége nagyjából 40-50 km/h, a foilos kite-osok ennél sokkal gyorsabban tudnak menni, de nekik ehhez szükségük van ernyőre és a szélre.

A partról vagy egy vitorlásról nézve ez könnyű sportnak tűnik, de nagyjából úgy képzeld el, mint amikor egy profi snowboardost látsz laza könnyedséggel lefelé jönni a hegyről, majd te is megpróbálod utánozni. Nem reménytelen, de szükséges egy kis sportolói előélet hozzá.

Ha van érzéked az extrém sportokhoz, hamar ki tudsz emelkedni a vízből
Fotó: Mihály Szilvia

Péter azt mondja, a kulcs az egyensúlyérzék, de aki snowboardozott, kite-ozott, wakeboardozott vagy szörfözött korábban, az nagyjából húsz perc gyakorlás után hasalásból fel tud térdelni, majd állni a deszkára, egy órán belül ki is tud emelkedni a vízből, és onnét kezdve le sem akar szállni róla. Mert hihetetlen az élmény, a szabadság érzése, tényleg olyan ez, mintha repülne.

– Nincs szükség szélre sem, korábban wing ernyővel és szörffel foiloztam, de az elektromos deszka sokkal nagyobb élményt nyújt.

Se szél, se hullámok, az élmény mégis ugyanaz
Fotó: Blödorn Péter saját

Új őrület

– Ma még csak néhány ilyen deszka van a Balatonon, maga az e-foil az elmúlt években jött divatba. Tavaly az a cég, akinek a deszkáját forgalmazom, egész évben 2500 deszkát adott el, idén ez a mennyiség 3 hónap alatt fogyott el. Mostanra forrta ki magát a technológia és lett biztonságos, élvezhető ez a sporteszköz.

Hihetetlen érzés, nagy a sikerélmény, amikor felemelkedik valaki, súlytalannak érzi magát, tényleg olyan, mint a repülés.

Kint a vízen élvezzük a végtelen természetet, a nád mellett látjuk a vízimadarakat, a naplemente is varázslatos, egészen más, mint vitorlásról vagy SUP-ról. Eddig kite ernyősként mindig azt figyeltem, mikor fúj a szél, hogy vízre szállhassak, most az elektromos deszkával meg azt nézem, mikor lesznek szélcsendes napok, hogy a tükörsima Balaton felett suhanhassak.

Könnyedén repül a víz felett
Fotó: Mihály Szilvia

Hogyan működik?

– Ezt a Lift Foil deszkát egy távvezérlő segítségével hozzuk mozgásba, amit szigorúan a strandolóktól legalább 100 méteres távolságban indítunk be és a parttól 1500 méterig távolodhatunk el. Egy Lithium-Ion akkumulátor hajtja meg a csendes elektromos motort, ami egy teljesen szénszálas hydrofoil szárnyra van ráépítve.
Ezt irányítod a vezetéknélküli bluetooth kézivezérlővel, ami kijelzi az akkumulátor töltöttségi szintjét és lehetővé teszi, hogy könnyedén és gyorsan váltsál a sebesség és teljesítmény fokozatok között.

Elsőre furcsa, hogy csak a mozgásban levő deszkán lehet stabilan állni, ez kicsit sem hasonlít a SUP élményhez.
A deszka súlya akkumulátorral 30 kg, ezért a vízre tenni nem olyan könnyű, a vízen azonban már lányok és gyerekek is tudják egyedül használni.
Egy feltöltéssel optimális esetben két órát tud menni a deszka, de az is függ a deszkás súlyától, ügyességétől is. Minél kisebb a mérete, annál ügyesebbnek kell lenni rajta, hiszen kisebb lesz a felhajtási erő és labilisabb lesz induláskor a deszka.

– Milyen távokat jártál be a Balatonon?
– A Szigliget-Badacsony vagy a Szigliget-Ederics mindennapos program, nem tudom megunni. Még egy Szigliget-Balatonederics-Balatongyörök-Szigliget kör után is vagy 40 százalékos marad az aksi feltöltöttsége, ez alapján enyhe hátszélben szeretném a Keszthely-Kenese távot is megtenni a közeljövőben, ez légvonalban 75 km.

Nézd meg a szigligeti e-foilos képeinket:

 

Elektromos foil deszkát a Balatonnál még nem tudsz kölcsönözni, de ha megtetszett ez a sport, akkor a Szigligeti strandon levő SUP kölcsönzőben kapsz bővebb információt a víz feletti repülés lehetőségeiről!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva