Gulyás J. Attila / magyarnemzet.hu | 2021.07.08. 12:00
Mi lesz idén a Balaton legjobb strandétele?
Az év fagylaltját már a nyár elején megtalálták a gasztronómiai szakemberek, most a legjobb balatoni bort és strandételt keresik.

Ha a balatoni szállás megvan, akkor már csak az kérdés, melyik strandbüfénél fogyasszuk el az ebédet, az esti séta közben melyik fagylaltozónál méressük tele a tölcsért, és hogy a bőséges italkínálatból melyiket válasszuk.

Csúcsra jár ezekben a hetekben a balatoni gasztronómiai kereslet és kínálat, de néhány napot még várni kell az Év balatoni bora és az Év balatoni strandétele eredményhirdetésére.

A Balatoni Szövetségnek a régió legjobb borára kiírt versenyében a zsűri már döntött, de a borkedvelők csak a július 8-i eredményhirdetésen tudhatják meg, hogy melyik a régió legízletesebb fehér-, vörös-, rozé-, desszert- és habzóbora.

A Balaton legjobb strandételéért folyó versenyt idén is a Balatoni Kör tartja kézben. Olvasd el, milyen a tavalyi győztes, a nyári rántott hurka, a BalaToros.

Fotó: Mihály Szilvia

Kiírásuk a hét elején jutott el a potenciális versenyzőkhöz és a sajtóhoz. Ebben azt olvashatjuk, hogy

az idei legjobb étel legyen egészséges, jó minőségű, helyi vagy környékbeli alapanyagokból készülő, egyszerű, nyárias, gyorsbüfékben is elkészíthető, elvitelre alkalmas, és neve szerepeljen a büfé elé kifüggesztett táblán vagy a vendéglő étlapján.

A Balatoni Kör augusztus 4-én teszi közzé, hogy melyik tóparti étterem vagy büfé büszkélkedhet a legjobb strandétel címmel. A gasztroforradalom élcsapatának tartott egyesület közleménye ugyanakkor arra is kitér, hogy „klasszikus” strandételekkel, többek közt lángossal, hamburgerrel, palacsintával, hot doggal is lehet nevezni, ám ezek csak akkor lehetnek nyerők, ha újragondolt formában és ízzel kerülnek a zsűri elé.

Már korábban is volt gasztronómiai mustra a Balatonnál: a Balatoni Turizmusszövetség a balatonmáriafürdői Florida fagylaltozó Mézesem nevű kézműves fagyiját érdemesítette a Balaton idei legjobb fagylaltja címre.

Kattints ide, és tudd meg, hogy alakulnak idén a tó körüli fagyiárak.

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva