Mihály Szilvia | 2020.07.23. 08:00
Megkóstoltuk az Év strandétele győztes BalaTorosát!
Kóstoltál már rántott hurkát? Gondoltad volna, hogy az Év balatoni strandétele egy disznótoros fogás lesz?

Az alsóörsi Fogas hal erőlevessel holtversenyben nyerte meg a Balatoni kör által szervezett az Év Strandétele versenyt a balatonmáriai Port bisztro BalaToros ételkompozíciója,
Ha kíváncsi vagy, milyen a hal erőleves, kattints ide !

Balatonmárián egy merészet gondoltak és a nyári strandételek közt legnehezebb ételnek számító hurka-kolbász vonalat reformálták meg a Portban.

Balla György, tulajdonos azt mondta, hogy a három évvel ezelőtti TOP 5 közé kerülés és a tavalyi második helyezés után idén már sokkal tudatosabban készültek a versenyre Horváth Andrással, a jelenlegi séffel, aki teljes mértékben szabad kezet kapott a kreáció megalkotásához.

Fotó: Mihály Szilvia

Itt elolvashatod, hogy készült az előző év ezüstérmes strandétele!
Az új kiírás szerint idén egy olyan étellel lehetett nevezni, ami szerepel a jelenlegi balatoni strandbüfé kínálatban és helyi alapanyagból készül.

– A balatoni strandokon a mai napig megtalálható a hurka-kolbász, lángos kínálat, mi bebizonyítottuk, hogy az ilyen ételeket is lehet úgy készíteni, hogy megfeleljenek a modern kor gasztronómiai igényeinek – mondta György.

A BalaToros az általában rettenetesen igénytelenül mustárba fektetett hurkák és kolbászok helyett vertikális tálalással tette vizuálisan is gusztusossá az ételt.

Fotó: Mihály Szilvia

Én magam úgy indultam a kóstolásra, hogy ezt a fogást fénykép alapján biztosan megkóstolnám egy hűvös novemberi estén, de a tűző napon strandolás közben nem jutna eszembe, hogy hurkát vagy kolbászt egyek.
A Portban kínált fogás teljesen lenyűgözött. A tálon véres és májas hurka, kolbász, káposzta és sült krumpli, valamint magos mustár és kenyér érkezett.

A panko morzsába forgatott hurka falat egész különleges, nem csak a látvány egyedi, a roppanós panír alatt a lágy hurka íze azt az ízélményt hozta, ami a nagymamám konyháját juttatja eszembe.

Fotó: Mihály Szilvia

Ugyanez a helyzet a sült káposztánál is, itt megtudom a titkot, hogy valóban, régi somogyi recept alapján készült az is. Horváth András séf avatott be a rejtelmekbe.
– A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, majd zsírjára sütjük. A vöröshagymát is kockára vágjuk és rádinszteljük a szalonnára, addig hideg vízben többször átmossuk a savanyú káposztát, majd lecsöpögtetjük, és rápirítjuk a hagymás-szalonnás ragura. Kis alaplével felöntjük és készre pároljuk. Teszünk bele babérlevelet, sót, borsot, borókabogyót, és jól lepirítjuk.

Nem könnyű és nem zsírszegény az étel, de nem togyog a zsírban, nagyon laktató, egy pohár dél-balatoni borral ajánlom a kóstolását.

Fotó: Mihály Szilvia

Az ételt papírtányéron elvitelre is kérhetjük. A BalaToros, avagy Sertés trio ára 1800 forint.

Kíváncsi vagy, mi minden vár még rád idén a Portban? Elhozzák neked a világ kikötőit, kattints ide, és nézd meg, milyen tematikus hétvégékkel készülnek!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva