Mihály Szilvia | 2020.02.23. 06:00
Minden héten premier filmek várnak a Balaton legnagyobb mozijában
A gyenesdiási Ligetplex Cinemában ugyanakkor vetítik a premier filmeket, mint a fővárosban, és a popcorn sem hiányozhat a kínálatból!

Több mint 40 év mozis tapasztalattal a háta mögött nyitotta meg a Balaton legnagyobb moziját Iván László a közelmúltban Gyenesdiáson. A fővárosi piacot és a megyeszékhelyeket a nagy mozihálózatok uraljál, ritka, hogy ekkora mozi magánkézben legyen. A tulajdonosnak Kisvárdán és Fehérgyarmaton is vannak mozijai, cége rendszeresen vetít több kelet-magyarországi városban hordozható gépeivel filmeket.

László 1976 óta mozigépész, a rendszerváltás óta vállalkozóként üzemeltetett mozikat, majd szabadtéri előadásokon vetített, neki volt az országban először hordozható 3 D-s vetítőgépe.

Kép: pixabay

Ma a menedzsmenttel foglalkozik. Korábban sokszor járt már a Balatonnál, kertmozikban, művelődési házakban is vetített a környéken filmeket.

Kattints ide, és tudd meg, hol vannak a legjobb kertmozik a Balatonnál!

Néhány évvel ezelőtt döbbenten tapasztalta, hogy Keszthelyen és a környező parti településeken nincs állandó mozi, ezért elhatározta, hogy nyit egyet. A mozi helyszínét nem is kellett sokáig keresgélnie, hiszen a húsz évvel ezelőtt épült gyenesdiási Liget plázában egy félkész mozi várta, hogy életre keltse valaki.

– Mi kell ahhoz, hogy egy üres teremből mozi legyen?
– Elszántság és szakmai elhivatottság.

Filmet nézve az volt az érzésem, mintha a szokásosnál jobban elférnénk egymás mellett a nézőtéren.
– Ez nem véletlen. A legújabb filmek, 3 D-s vetítések mellett a kényelem is nagyon fontos, ezért a nézőtér kialakítására is nagy hangsúlyt fektettünk. A székek szélesebbek, kényelmesebbek az átlagosnál, elrendezésüknél pedig ügyeltünk arra, hogy egy gyerek is élvezhesse a 16 méter széles vásznon zajló eseményeket akkor is, ha előtte egy magasabb felnőtt foglal helyet. A széksor-esés 40 cm, ez biztosítja a vászonra való tökéletes rálátást.

Fotó: Keszey Ágnes

A nagyterem a legmodernebb vetítőgéppel van ellátva, jelenleg nincs ennél nagyobb teljesítményű technológia. A háromdimenziós filmek élménye annyira valódi, hogy a felnőttek is önfeledten kapkodják a repülő hópelyheket film közben. Iván László azt is elárulta, hogy ma már nem szükséges egy mozigépésznek itt ülnie, akár Nyíregyházáról is elindíthatják a filmeket.

– A filmforgalmazóknak van elvárása a nézőszámmal kapcsolatban?
– Nem, nekik vetítési számot kell teljesíteni. A premier filmeknél előírják, hogy heti 14 előadás felett kell levetíteni. Ha ezt nem tudnánk garantálni, akkor csak egy héttel később kapnánk meg a filmet. Így most nem olyan nagy még a filmválasztékunk, de a két terem együttes működése később lehetővé teszi a szélesebb kínálatot.

– Ma már nagyon sok film letölthető, ez hátrány a mozisok számára?
– Szerintem nem. Össze sem hasonlítható egy otthoni filmnézés élménye a mozizással. A különleges látvány és hangtechnika a legnagyobb méretű tévével sem helyettesíthető otthon.

Kép: pixabay

A kényelmes, hatalmas fotelek, a kinyújtható láb, a télen-nyáron temperált levegő, a tágas tér már önmagában több élményt ad, mint otthon a kanapéról filmet nézni. Amikor egy film jó minőségben elérhető az internetes felületeken vagy a tévécsatornákon, akkor a mozik már nem vetítik azt. Általában 2-3 hónap alatt teljesen kifut egy mozifilm, annyi új érkezik helyette. Nem hiányozhat a multiplex mozikból a popcorn és a nachos sem, ez hozzátartozik a modern moziélményhez, otthon a mikróban nem tudunk olyan pattogatott kukoricát készíteni, mint amit egy moziban vásárolhatunk.

Kép: pixabay

A téli nyitás is bizonyítja, hogy László a 4 évszakos Balatonban hisz, szerinte az itt pihenő vendégeknek a hűvösebb napokon is kell szórakozási lehetőséget adni.
– A mozizás nem szezon, hanem filmfüggő – emeli ki. – Bár korábban a nagy filmek premierje a téli időszakra esett, ezek bemutatását ma már inkább nyárra időzítik a forgalmazók, de így is minden héten premierfimek várják a gyenesi nézőket is. Nyáron éjszakai vetítések is lesznek, hogy színesítsük a környék programkínálatát.

A gyenesi filmszínház sok helyi és a környéken nyaraló álma volt, hiszen így nem kell már egy multiplex mozi élményért 20, vagy akár 40-100 km-t autózni.
Egyre több a a nézők között a helyi vendég mellett a télen is itt levő nyaralótulajdonos vagy szállóvendég. A múzeumok és egyéb programok mellett a filmnézés nagyon jó alternatív kikapcsolódás akár a gyerekes családok, akár a párok és az idősebb korosztály részére is.

Nyitókép: pexels.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva