Góz Lilla/ Sonline.hu | 2022.01.02. 12:00
Minden pezsgőzés ünnep a balatoni borász szerint
Egyre több balatoni borász kínálatában jelennek meg a saját készítésű pezsgők. Az elmúlt húsz évben újra fellendült a pezsgőkészítés hazánkban, a kínálat színesedett és a minőség is jelentősen javult.

Az 1800-as évek végén Magyarország pezsgőnagyhatalom volt.

– 1859-ben alakult meg Pécsen a Littke pezsgőgyár, s Somogyból és Zalából szerezték be a szőlőt. Volt olyan időszak, mikor hazánkban 29 pezsgőüzem működött

– mondta a balatonboglári Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, aki több mint egy évtizede foglalkozik tradicionális pezsgőkészítéssel. – A szocializmus idején a tömegtermelés került előtérbe és a sokszínű kínálat helyett a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgő állt a középpontban, amely akár 2-3 hónap alatt is elkészülhet, míg a tradicionális pezsgőkészítésnél csak az érlelés törvényileg 9 hónap, de általában mindenki ennek minimum a dupláját használja.

Légli Ottó kiemelte: a kilencvenes évek elejétől, a borászatok megújulása után beköszöntött a pezsgő reneszánsza.

– Garamvári Vencel az elsők között kezdett tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt készíteni. Rajta kívül a Sauska és Kreinbacher pincészet, valamint a Törley meghatározó a piacon, de egyre több kisebb borászat, köztük több balatoni is foglalkozik már pezsgőkészítéssel – mondta Légli Ottó.

– Meg kell találnunk a balatoni pezsgők stílusát, ki kell hangsúlyoznunk a helyi adottságokat, fajtatételeink és a szép savak ehhez alapot adnak.

Magam is sok fajtával kísérletezem, mint például a rajnai rizling, pino blanc, furmint, chardonnay, pinot noir. Nagyon magasak a szakmai elvárások a pezsgőkkel szemben, amelyek legalább 18 hónap után kerülhetnek ki a piacra. Komoly kihívás egy kén nélküli alapbor újraerjesztése és lezárt állapotban már nincs javítási lehetőség – tette hozzá.

Megjegyezte: a pezsgőzést Magyarországon leginkább az ünnepekhez kötjük, s a karácsony és a szilveszter a legkiemeltebb időszak. A pezsgőfogyasztás 60–65 százaléka továbbra is az év végi hónapokra összpontosul. – Egy pezsgő bontása mindig ünnep. Jó lenne, hogy az apróbb örömök megélésekor is koccintanánk vele – emelte ki Légli Ottó, azonban hozzátette azt is: mára annyira megnövekedtek a költségek, hogy a pezsgőkészítők kénytelenek lesznek hamarosan árat emelni.

Forrás: Sonline.hu
Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva