Mihály Szilvia | 2020.08.05. 10:00
Mire figyelj, ha SUP deszkán evezel a Balatonon?
Nincs mentőmellényem, ittam egy fröccsöt evezés előtt, igazoltathat a vízirendőr, evezhetek sötétedés után? Ha SUP-pal szállsz vízre a Balatonon, biztos felmerültek benned is ezek a kérdések. Megkérdeztük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot, mire kell figyelnünk, milyen szabályok vonatkoznak ránk az állva evezés során.

Az idei nyár egyik legnagyobb slágere a SUP deszkán való evezés a Balatonon, nem véletlenül. Kellő egyensúlyérzékkel viszonylag gyorsan elsajátítható sportról van szó, néhány evezőcsapás után pedig felejthetetlen látványban, élményben lesz részünk. Egész más érzés, ha a talpunk alatt hullámzik a Balaton, mintha csónakban vagy kajakban, kenuban eveznénk.
Egyre több SUP-os hódol a szenvedélyének, sokan saját deszkával szállnak vízre, de a legtöbb strandon tudunk SUP-ot bérelni.

Olvasói fotó: Kovács Tamás

Pár perc alatt idilli nádasok, csendes víztükör terül el előttünk, naplementében evezni pedig tényleg egészen különleges.

Itt elolvashatod élménybeszámolónkat egy fonyódi túráról!

– Mire kell figyelni, milyen szabályokat kell betartanunk, ha SUP-pal távolodunk el a partról?
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Batta Zsolt Iván válaszolt a likeBalaton kérdéseire.

– Hol szabad vízre szállni a SUP deszkával?
– A jelenlegi szabályozás szerint a SUP nem vízi sporteszköznek, hanem úszóeszköznek minősül, használata így egy tekintet alá esik a fürdéssel. A SUP-pal ott szállhatunk vízre, ahol a fürdés megengedett. Szabad vizeken – így a Balatonon is – fürdeni bárhol lehet, ahol ezt jogszabály nem tiltja.

– Hol tilos fürdeni, így SUP deszkán evezni a Balatonban?
– Ezt a (46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 2. §-a szabályozza.

Tilos fürdeni és SUP deszkán evezni:

 • hajóútban
 • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében
 • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében
 • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
 • egészségre ártalmas vizekben
 • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben
 • vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra
 • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig
 • ahol azt tiltó tábla jelzi

Olvasói fotó: Kovács Klaudia

– Hogy evezzünk be a partról anélkül, hogy a strandolókat zavarnánk, milyen messzire távolodhatunk el a strandtól?
– Kellő körültekintéssel, tőlük 1,5-2 méter távolságot tartva haladjunk a fürdőzők között. A Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méter, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méter távolságra távolodhatunk el, de csak a viharjelzésen kívüli időben. A távolságot leginkább becsléssel állapíthatjuk meg, ehhez azonban szükséges némi tapasztalat. Bizonytalan esetekben inkább maradjunk a part közelében.

Fotó: SupPort, Fonyód

– Szükséges, hogy a vízen evezés közben nálunk legyenek a személyi okmányaink? Igazoltathat a vízirendőr?
– Mivel a SUP használata nem közlekedés, hanem fürdés, fürdőzés közben nem kell az okmányainkat magunknál tartanunk, ez nem is életszerű.
Természetesen a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőrei a vízen is végeznek ellenőrző tevékenységet, így igazoltathatják is a víziközkedésben résztvevőket, fürdőzőket. Ilyenkor a bediktált adatokat a nyilvántartásban ellenőrzik.

– Mi a helyzet, ha valaki ivott egy fröccsöt vagy sört a strandon, vízre szállhat SUP deszkával?
– Alkohol fogyasztása után a SUP használata nem tiltott, de nem ajánlott. Reflexeink tompulnak, a meleg miatt rosszul is lehetünk.

– Ki szervezhet SUP túrákat a vízen?
– SUP túrát bárki tehet. Csoportos túrákra a csoportos fürdés szabályai vonatkoznak. A 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 3.§-a alapján hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentőőrséget kell állítania.

– Ha nem saját deszkával evez valaki, akkor a kölcsönzősnek meddig terjed a felelőssége?
– A kölcsönzős felel a kölcsönzött eszköz megfelelő állapotáért, a szabályok betartása már a használó feladata.

Olvasói fotó: Széplaki Vanda

– Sétahajók, személyszállító hajók, komp útvonalán szabad evezni?
– Nem. Ez rendkívül balesetveszélyes, és tilos!

– A vitorlások, hajók elől általában kitérnek a SUP-osok, mi a helyzet, ha csónakos pecás damiljával keveredünk össze? Kinek kell figyelni, figyelmeztetni a másikat?
– Mindkettőnek figyelnie kell a másikra. A SUP-osnak a haladása során figyelnie kell mindenre, ami rá veszélyt jelenthet. És természetesen a horgásztól is elvárható – hiszen érdeke is – hogy figyelmeztesse az arra haladókat. Ez nem előírás, de az alapvető együttélési normákhoz hozzátartozik.

– Legyen rajtunk mentőmellény, ha SUP deszkán evezünk?
– A mentőmellény viselése nem kötelező. Az ajánlott, hiszen életet menthet. Ha nem rendelkezünk kellő vízbiztonsággal mindenképpen viseljük.

– Kell úgynevezett leash a deszkán, amivel rögzítik azt az emberek lábához, hogy ne sodródjon el az eszköz, ha leesik róla az evezős?
– Nem előírás, de a biztonság érdekében szintén célszerű.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mit tegyünk, ha elsodródunk, és nincs erőnk visszaevezni a strandra, a parthoz? Kit hívjunk, hogy kérjünk segítséget?
– Ha van nálunk mobiltelefon, híjuk a 1817-es vízi segélyhívót, vagy a 112-t. Amennyiben nincs nálunk, próbáljuk felhívni a hozzánk közel levők, vagy a parton tartózkodók figyelmét.

– Ha egy társunk esik vízbe, és nem tud visszamászni a deszkára, mit tegyünk?
– Nyújtsunk neki bármit, amibe megkapaszkodhat (kötél, evező) és azonnal hívjunk segítséget.

– Viharjelzés esetén lehet SUP-pal a vízen lenni?
– Az I. fokú jelzésnél fürödni, így SUP-pal a vízen lenni a parttól számított 500 méterig szabad. A II. fokú jelzésnél tilos fürödni, így a SUP használata is tilos.

– Naplemente után, este evezhetünk? Sötétben mi a feltétele, hogy SUP-pal a vízen legyünk?
– Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos SUP-pal fürdeni, kivéve a jól megvilágított fürdőhelyen, de ott is csak a mélyvíz tábláig.

Olvasó fotó: Kovács Tamás

– Ha szabálytalanul vagyunk SUP-pal a vízen, és szükséges a mentés, ahogy erre már volt példa az idei nyáron, akkor ennek van büntetési tétele?
– A mentés önmagában nem von maga után büntetést. Amennyiben a rendőr szabályszegést tapasztal, természetesen intézkedik annak megszüntetésére, és feljelentést is tehet, vagy helyszíni bírságot szabhat ki.
A helyszíni bírság mértéke 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig, a szabálysértési bírság 5000 Ft-tól 150 000 Ft-ig terjedhet.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a fürdőzéssel – így a SUP használatával – kapcsolatban az alábbiakra hívja fel mindenki figyelmét a vízi balesetek, vízbefulladások megelőzése érdekében:

 • Az I. fokú jelzésnél, az erős (40 km/óra és 60 km/óra közötti) szélre a lámpák percenként 45-ször villannak fel. Ilyenkor fürödni, matraccal, vízibiciklivel, SUP-pal vagy más fürdőeszközzel tartózkodni a strandok bójákkal határolt területén biztonságos, azon túl menni legfeljebb a parttól számított 500 méterig szabad, de csónakkal, vitorlással, szörffel is tanácsos a part közelében maradni. (A fürdésre használt kijelölés nélküli, szabad partszakaszokon ilyenkor a part közelében ajánlott még fürödni.)
 • A II. fokú jelzésnél a viharos (60 km/órát meghaladó) szélre a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ez azt jelzi, hogy rövid időn belül vihar várható. Ilyenkor már a part közelében is tilos fürödni. Ugyancsak tilos csónakkal vagy más eszközzel vízre menni.
 • Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
 • Úszni nem tudók, gyengén úszók csak sekély vízben, lehetőleg felügyelet mellett fürdőzzenek.
 • Erősödő szélben csónakkal, fürdőeszközzel elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, amíg kisvízre érnek vagy ameddig megérkezik a segítség.
 • Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mélyvízre.
 • Fürdés, illetve fürdőeszköz használata előtt ne fogyasszanak nagy mennyiségű alkoholt.
 • Ne étkezés után közvetlenül menjenek úszni, fürdeni.
 • Ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe, valamint kerüljék el a vízijárművekről, fürdőeszközökről (vízibicikli stb.) való hirtelen vízbeugrást.
 • Ismeretlen vízterületen óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mérjék a várható veszélyeket (szélerősséget, ebből fakadó sodródást, a meder jellemzőit, a vízmélységet, és a vízhőmérsékletet).
 • Csónakban, fürdőeszközön ne aludjanak el.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva