2019.03.04. 08:00
Kinek jó a felnőttbarát szállás?
A Balatonnál is egyre több úgynevezett felnőttbarát szállás nyílik, megkérdeztük hát Dienes Orsolya pszichológust, miért kedvelik oly sokan azokat a helyeket, ahol a gyermekzsivaj teljes kizárásával pihenhetnek.

– Összességében nagy előnye az ilyen szállodáknak, hogy jelentősen csökkenti a vendégek közti konfliktusokat – hiszen mindenki tudja, hogy mire számíthat, illetve mire nem. Nem tudok kontra érvet felhozni – de még nincs gyerekem. Úgy gondolom, hogy mivel kuriózum számba mennek még ezek a hotelek nálunk, sokkal több lehetőség van a gyermekes családok számára – mint a gyermeket kerülő személyeknek. Mivel hiszek az emberek egyenlőségében én csak üdvözölni tudom, az ilyen kezdeményezéseket – a lényeg, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő helyet – magyarázza Dienes Orsolya.

A szakértő szerint nem a gyerekek kitiltása, sokkal inkább a felnőttek egymásra találásának lehetősége, valódi pihenése ezeknek a helyeknek a lényege.

Miért jók a felnőttbarát szállodák – a családok szempontjából:
1. Anyából-apából újra szerelmes pár lehet (Az anya és apa szerep, ha egy rövid időre is, de kicsit a háttérbe kerülhet. A szülők lehetőséget kapnak az újraközeledésre. Vigyázat: megromlott kapcsolat esetén egy ilyen gyerekek nélkül töltött (hosszabb) idő katalizátor is lehet, mert a kiüresedett kapcsolatot is felszínre hozza.)
2. Személyes „én-idő”: Kiegyensúlyozott szülő = kiegyensúlyozott családi élet. A pár tagjainak végre van ideje magára (pl. olvasás, nagyobb kirándulások, sokáig alvás, későn fekvés, borozás, bulizás…stb.)
3. A gyermek érdeke 1.: egy kis szervezéssel a gyermek is élvezetesebben- hasznosabban tudja eltölteni azt az időt, amíg a szülei nyaralnak. Például kereshetünk neki képesség fejlesztő tábort, nyaralhat a nagyszüleinél – ápolja a családi kapcsolatait. Természetesen minden esetben mérlegelni kell a gyermek korát és igényeit. Általánosságban minél nagyobb már a gyermek (minél biztosabb a kötődés, annál bátrabban, hosszabb időre hagyhatjuk magára).
4. Gyermek érdeke 2.: Az esetleges kezdeti morgolódás után, hogy kihagyták a szülei a jóból, egy jó példát láthat. Látja, hogy a szülei fontosak egymás számára (ez hatalmas biztonságot jelent a számára is), megtanulja, hogy magunkat időközönként előnyben részesíteni nem bűn, sőt bátorság kimondani, hogy elég ne tovább, egy kis pihenésre van szükségem/szükségünk.

Miért jók a felnőttbarát szállodák – a nem családosak szempontjából?
1. Gondoltak már a gyerekekre, melegekre, gazdikra… stb. – de a nyugalomra (csendre) vágyó felnőttekre nem.
2. Ha az ember kimerült, túlhajszolt nehezebben viseli a külső hatásokat. Gondoljunk csak arra, hogy egy reggeli tömött busz (vagy még inkább az esti) mit tud kiváltani még egy béketűrő emberből is… Ezek az emberek pihenni jöttek – lehet ez az 1 hetük van az egész évben – és ezt fogadjuk el/ tartsuk tiszteletben.
3. Egy ilyen közeg ideális lehet friss szerelmespároknak, nagyobb, bulizós társaságoknak. És egy-egy jelenet után nem kell a gyerekeket sem fél évig pszichológushoz járatni. (Egy 18 karikás filmre se ülsz be a gyerekkel…pedig ugyanabban a moziban vetítik, mint a délelőtti matiné filmeket.)

A pszichológus azt is hozzátette: érdekes lenne – kísérleti jelleggel – csak gyermekeseknek létrehozott szállodákat alapítani vagy átalakítani és megnézni a gyermek nélküliek reakcióit is.

Nyitókép: freepik/ Designed by jcomp
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva