Kovács Emőke | 2020.02.23. 17:00
Moszkvába költözött a Balaton
A cím nem tévedés, hanem egy valós tényt közöl: 1972. április 4-én ugyanis Balaton névvel nyílt áruház, a szovjet-magyar barátság jegyében, Moszkvában.

A több száz négyzetméter nagyságú bevásárlóhelyen magyar árucikkeket (tokaji bor, ruhák, bőráruk, élelmiszerek) árusítottak.

A korabeli visszaemlékezések szerint az áruház nagy forgalomnak örvendett, évi százmillió rubeles bevétellel számolt. A Lányok, asszonyok című népszerű képes újság így tudósított, 1977-ben:

Amikor átléptük a Balaton küszöbét, már a szokásos mindennapi életnek lehettünk tanúi: élénken folyt a vásárlás, kattogtak a pénztárgépek, bőven akadt dolguk az eladóknak és a vásárlási szaktanácsadóknak. Az illatszerosztályon a divat moszkvai kedvelői egykettőre elkapkodták a magyar újdonságokat.

A moszkvaiak ekkorra már jól ismerték a szintén keleti-blokk országait megidéző áruházakat: a lengyel Wanda, a német Leipzig, a bolgár Várna és a csehszlovák Vlasta üzletet. Mindezek mintájára, magyar tervező – Fehér Ilona – tervei alapján, a budapesti KÖZÉRT Építő- és Szolgáltató Vállalat kivitelezte a moszkvai Balatont. Eladótereit márvánnyal és világos fával fedték be, a falak képei Budapestet, a főváros hídjait és a balatoni tájat idézték, a személyzet magyaros díszítésű munkaköpenyben dolgozott.

Mindezekről a korabeli újságcikk is beszámolt:

Forrás: Lányok, Asszonyok, 1972 (28. évfolyam, 1-12. szám)

A leírások alapján a Balaton áruházat igencsak nagy árubőség jellemezte, de a legmeghökkentőbbek az alábbi mondatok, 1972-ből:

„A Balaton egyik slágerének ígérkezik a friss vágott virág, amelyből a ceglédi Magyar-Szovjet Barátság Termelőszövetkezet repülőgépen hetenként 30 ezer szálat szállít.”

Azt is megtudhatjuk a tudósításokból, hogy mi számított slágernek ebben az időszakban a Balatonban: az oroszok előszeretettel vásárolták a magyar retikülöket, útitáskákat, samponokat, krémeket és férfi divatcikkeket, de kedvelték a dzsemeket és a gyermekélelmezési cikkeket.

Az áruház kínálata azt sugallta: gazdag hely Magyarország, gazdag hely a Balaton. 1984-ben már az alábbi – meghökkentő – hírt közölte az áruházról a Lányok, asszonyok című lap:

Az itt dolgozók többsége nő. Az üzletben száznál több női eladó dolgozik. Két részlegünk van. Az egyikben a nőknek kínálunk különböző árukat: változatos színű és méretű táskákat, rövidárut, kozmetikai cikkeket és ajándéktárgyakat. Nemrégiben sok „gondot” okozott nekünk a Rubik-kocka. Félmilliónál többet adtunk el ebből a népszerű játékból.”

S ha azt gondoljuk, nem létezik már Balaton áruház Oroszországban, akkor tévedünk. A moszkvai Balaton már bezárt, de egy újsághír szerint Uljanovszk városában működik egy Balaton áruház. Így jutott el a Balaton egészen Moszkváig és Oroszországig – mondhatjuk: kicsi a világ!

 

Azt tudtad, hogy igazából három Balaton van? Nem bolondultunk meg, csak ránéztünk a térképre. Heves megyében találtuk meg hazánk másik Balatonját, de van egy Amerikában is. Őrület, komolyan! A likeBalaton.hu összehasonlította őket.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva