Krausz Andrea | 2019.10.30. 07:00
Mutatjuk, mit jelent, hogy megváltoztatják a Balaton partját
Érdekes balatoni térkép látott napvilágot az interneten. 44 Balaton-parti település vízpartjának rajzolata látható 93 szelvényre bontva. Olyan részletes, hogy még a nádasok is be vannak jelölve.

Ha van türelmünk, akkor végigbogarászhatjuk a teljes magyar tenger partvonalát, sőt egy magyarázó táblázat segítségével azt is láthatjuk, hogy milyen funkciót szánnak a különböző parti övezeteknek, vagyis hol és milyen feltételekkel lehet pl. zöldterület, különleges strand, különleges kemping, vagy éppenséggel parti sétány.

Változnak a többi között a Balaton vízparti területeire vonatkozó rendelkezések, a parton nem lehet majd új építési vagy új lakóterületeket kijelölni, a parttól kezdődő 30 méteres sávot beépítetlenül kell megőrizni a már meglévő építési jogok elvonása nélkül.
A szabályozás elég szigorúnak tűnik, a vízparti sávban egyértelműen a közterületek védelmét tűzték ki célul, tehát meghatározzák, hogy miként lehet majd használni a strandok és kempingek területét, átsorolni azokat majd nem lehet.

A Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási tervét a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága a Lechner Tudásközpont közreműködésével készítette elő egy új kormányrendelet létrehozásának érdekében. Ez a kormányrendelet szabályozza majd a parti területek terület-felhasználása mellett a hajókikötők létesítésének, vagy pl. a zagyterek felhasználásának feltételeit.

 

Révfülöp térképe. Kékkel jelölték a nádasokat, piros pöttyözéssel a parti sétányokat. (Forrás: e-epites.hu)

A vízparti terv szakmai anyagát nem az önkormányzatok feje fölött szeretnék jóvá hagyni, korábban egyeztetés is történt, a véleményezésre még most is van lehetőség. November 8-ig bárki véleményezheti a tervet. „A vízparti terv szakmai anyagával kapcsolatos véleményeit legkésőbb november 8-ig küldheti meg a teruletrendezes@me.gov.hu email címre, valamint postai úton a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságára (1357 Budapest, Pf.:6.).” – írja az e-epites.hu.

Fonyódi kikötő (Olvasói fotó: Böröczky Bulcsú)

Fonyódi yachtkikötő felülnézetből (Fotó: Böröczky Bulcsú)

– Bárki véleményezheti, de elsősorban a települések jelzéseire várnak – mondta Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének igazgatója. – Fontos lenne, hogy az önkormányzatok ne csak a technikai jellegű elírásokat javítsák, hanem azt is, ha egy javasolt övezeti lehatárolást vagy besorolást ők másként gondolnak, vagy pl. zöldterület vagy kikötő megközelítése érdekében utat szeretnének. Gondolják át, hogy hol legyen parti sétány, zöldterület, strand és utána mindenki tartsa magát ahhoz! Ez most az egész Balatonra szól, de akkor van értelme ha legalább öt évig érvényben van. A rendelet iránymutatást ad az önkormányzatnak, befektetőknek, hatóságoknak arról, hogy hova, mit lehet építeni és milyen paraméterekkel. Fontos megőrizni a természeti értékeket, és bővíteni a parti részek elérhetőségét – emelte ki Molnár Gábor, aki hozzátette, hogy a november 8-i határidő elég szoros, ezért lehet, hogy a most újjáalakuló önkormányzatoknak határidő módosítást kellene kérniük.

A vízparti terv mind a 44 parti településre, összesen 93 szelvényen szabályozza a vízparti területek területfelhasználását. A terv ide (zip, 249 MB) kattintva érhető el.

Krausz Andrea

Nyitókép: e-epites.hu (Siófok)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva