Krausz Andrea | 2019.04.02. 06:00
Nagy az aszály, még a tavaszi héricsek is kisebbek!
Alig csordogál a Siófok-Töreki természetvédelmi terület vízfolyása, a Cinege-patak. Az elmúlt hónapokban rendkívül kevés csapadék jutott a talajba, a szárazság megviseli a védett területek élővilágát is.

A kora tavasz egyik pompás hírnökéért, a tavaszi héricsért mindig érdemes egy kirándulást tenni Siófok nyugati határába, a löszdombok közé, ahol a tanösvény mentén fedezhetjük fel a sárga virágú védett növényt. Idén azonban nem virít messziről a gyönyörű virág. Sokkal kisebbek a tövek, ezért szinte keresni kell a száraz fűben őket.

Idén kicsik Törekiben a tavaszi héricsek. A virág márciustól virágzik a lösz- és homoki gyepekben. (Fotó: Krausz Andrea)

Nagyon nagy az aszály, sajnos ősszel, télen és tavasszal is kevés volt a csapadék, amire a növények is reagálnak. Ők a klímaváltozás indikátorai. A talajszárazság miatt szemmel láthatóan jóval kisebbek a virágok – mondta Kenéz István, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki hozzátette, hogy valószínűleg ugyancsak az aszálynak tudható be, hogy nem lehetett megfigyelni tömeges madárvonulást sem. Nincs olyan nagy számú és méretű vizes élőhely, ahová a szárnyasok tömegesen le tudnának szállni táplálkozni, ezért inkább kisebb csapatokban vonulnak.

Aszály van, alig csordogál a Cinege-patak. (Fotó: Krausz Andrea)

Természetesen csak a látvány kedvéért érdemes felkutatni az évelő növényt, lelőhelye mindenhol szigorúan védett, a virág eszmei értéke 5000 Ft. A tavaszi hérics erősen mérgező. Az állatok legelés közben rendszerint otthagyják, és szárát a széna közül is kiválogatják. A növény gyöktörzsét vizelethajtó, szívnyugtató, koszorúér-tágító hatóanyagai miatt régen nagy mennyiségben gyűjtötték, ma már ez nem jellemző és nem is lehet.

A száraz, napos, meszes, lösz- és homoki gyepekben dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. A tavaszi hérics a boglárkafélék népes családjába tartozik, tudományos neve utal szépségére (Adonis) és arra, hogy már kora tavasszal, akár március legelején előbújik (vernalis, vagyis tavaszi). Nevét sárga kökörcsin vagy sárga leánykökörcsin formában is ismerhetjük.

A magyar flóra egyik legszebb vadvirága, a tavaszi hérics (Fotó: Krausz Andrea)

A Siófok-Töreki természetvédelmi terület egyébként egy igazán nyugodt, csendes kirándulóhely. Az itt húzódó tanösvény 12 állomáson keresztül mutatja be az élővilágot. A Cinege-patak forrásvidéke is védett, az élővizet szállító vízfolyás mentén egy 10 tóból álló halastó-rendszer látható, ahol rengeteg a vízi és egyéb madár talál magának fészkelő és táplálkozó helyet.

Ilyen kora tavasszal a tavak láncolata a Cinege-patak mentén (Fotó: Krausz Andrea)

Néhány éve itt rendezik meg nyaranta a jóga, zene, a tánc és a természet szerelmeseinek pszichedelikus összejövetelét, a Samsara fesztivált.

A természetvédelmi terület megközelíthető a 7-es főúton, Balatonszéplak után, a töreki bekötőúton.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva