Szaniszló Hajnalka | 2019.05.19. 06:00
Naturista esküvő vörös szőnyeggel a Balatonnál
Korábban a naturista strandok pszichológiáját jártuk körbe, most pedig megkérdeztünk egy bőrgyógyászt is, hogy hogyan látja szakorvosi szemmel, illetve megszólaltattuk a Balaton közelében lévő nudista strandokat is.

A nudista / naturista strandokkal kapcsolatban tévhit, hogy sokkal könnyebben vagy akár biztosan elkaphatunk nemi betegségeket. Ez nem igaz. El kell oszlatnom ezt a téves félelmet. Attól, hogy ezeken a strandokon meztelenül bemegyünk a vízbe, sem hepatitist, sem hiv fertőzést nem fogunk kapni. Egyáltalán nem veszélyesebbek a nudista üdülőhelyek, mint az átlag strandok – mondta Pónyai Katinka bőrgyógyász.

Természetesen az alapvető higiéniai és egészségügyi intézkedéseket itt is ajánlatos betartani, melyek a szakember szerint az alábbiak:

  • Ne üljünk le sehová törölköző nélkül!
  • Kenjük be magunkat alaposan naptejjel, hiszen a naturista strandokon a teljes testfelületet éri a napsugárzás!
  • A nők kiemelten figyeljenek a mellbimbóik naptejjel való védelmére!
  • A férfiak fokozottan figyeljenek a nemi szerv védelmére, melyet szintén fontos naptejjel óvni a káros sugárzástól!
  • Gyermekek esetében – ahogyan egyébként is – a legmagasabb faktorszámú védőkrémet használjuk, különös tekintettel a nemi jellegzetességek védelmére!
  • Használjunk a mosdóban papír wc ülőkét!

Megkérdeztük a balatonberényi és a balatonakali naturista strandot is, hogy ők mit tesznek a higiénia fenntartása érdekében, ezeket alább idézzük.

Tóth Tamás, a Levendula Naturista Kemping Balatonakali üzemeltetője szerint az alapvető szabályok betartása a legfontosabb.

– A kemping egész területe, napozók, stégek, vizesblokkok rendszeresen karbantartottak, minden évben felújítunk vagy megújítunk valamit. A takarítás kiemelt, egyik leghangsúlyosabb, legtöbb odafigyelést igénylő feladatunk. – mondta.

Ugyanolyan higiénés intézkedéseket teszünk, mint más kempingjeinkben. Itt mindenki a naturista kempingek szokásainak megfelelően magával hordja a saját törölközőjét vagy strandkendőjét, és azt használja – mondta el Székely Orsolya, Balatontourist marketing menedzsere.

Fotó: Balatontourist

A likeBalaton kíváncsi volt arra is, hogy miben különlegesek ezek a kempingek, azon kívül, hogy a területen nem kell ruhát viselnünk.

Kiemelték, hogy a strandok eldugott területeken helyezkednek el, valamint igyekeznek ők is szűrni a kukkolókat, illetve a csodálatos balatoni panoráma mellett rendszeresen szerveznek kísérőprogramokat is. Székely Orsolya azt is elmondta, hogy náluk például – változatos programok és események szervezésével (pl. művészetek hétvégéje, családi nap, főzőverseny, beach party, egészség nap) építik a naturista közösséget, és teszik színessé az ott tartózkodást.

Ha már Balaton, érdekes szempont az is, hogy mennyire tudják kihasználni a tó közelségét és csodálatos természeti környezetét. A magyar tenger jelentősége a turizmus szempontjából is fontos. Mind a hazai, mind a külföldi vendégek tekintetében is kiemelt a régió. Ezt a strandok is megerősítették.

– Kempingünk közvetlenül a vízparton fekszik, saját stranddal rendelkezünk, az itt megszálló vagy ide látogató vendégek szabadon használhatják a strandot – mondta Tóth Tamás, a Levendula Naturista Kemping üzemeltetője. A Balaton közelsége egyértelműen az egyik legnagyobb előny az ország más területein lévő naturista kempingekhez képest.

Fotó: A Levendula Naturista Kemping engedélyével

Korábbi cikkünkben, amelyben szakemberrel elemeztük ezeknek a pihenőhelyeknek a pszichológiáját, felmerült kérdésként, hogy hogyan hat a gyermekekre az, ha naturista strandra viszik őket a szülők. Sok esetben teljes családok járnak így pihenni, s az egészen pici gyerkőc együtt nyaral például a nagyszüleivel is. Mindez teljesen rendben lehet, ha a szülők megfelelően kezelik, elmagyarázzák, és a kicsik egyéniségéhez tudják igazítani a programot.

Vajon mit értünk fiatalabb korosztály alatt? Korábbi anyagunkban erre vonatkozóan is találhatóak adatok, s ezt most az üzemeltetők is megerősítették: – Látogatóink között újszülöttet és egészen idős (90 éves) vendéget is találhatunk – a nudizmus, mondhatjuk, életkortól független – mondta el az akali kemping üzemeltetője.

A magyarok ötöde egyébként már járt nudista strandon, erről itt írtunk részletesebben.

Szerettük volna megtudni, hogy van-e sikersztori, amely ilyen helyen történt (párok egymásra találása) vagy hogy járnak-e ismert emberek is a naturista helyekre, de természetesen a vendégek védelme érdekében erre vonatkozóan nem kaptunk információt, annyit viszont megtudtunk, hogy izgalmas sztorikból és extrém eseményekből nincs hiány a Balatonnál sem. Erről a Balatontourist Berény Naturista Kemping mesélt nekünk.

– 2017-ben egy nagyon kedves és kuriózumszámba menő eseményt szervezett a Berényi Naturista Egyesület a vendégeknek: naturista házasságkötésre lehetett jelentkezni, amely a kemping strandján került megrendezésre vörös szőnyeggel, pezsgős koccintással és emléklap átadásával. A programnak nagy sikere volt: 36 naturista pár mondta ki a boldogító igent, minden tekintetben teljes természetességgel.

Fotó: a Levendula Naturista Kemping Balatonakali engedélyével

Te is kipróbálnád? Összegyűjtöttük a balatoni naturista strandokat, kattints!

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Kiemelt kép: Balatontourist

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva