likeBalaton.hu | 2022.05.30. 14:00
Ne adj ilyen halat nyersen a cicának, kutyának se!
A május végi időszakban apró, vörös fekélyek jelennek meg a balatoni dévérkeszegek pikkelyén. A halak egy része belepusztul a rákparaziták okozta betegségbe.

A halat bontó háziasszony elcsodálkozik a halak szívéhez tapadó fehéres gócok nagyságán és gyakoriságán. Pedig szegény dévér szívének egy vele egyenlő nagyságú parazitatömeget kell mozdítani minden egyes szívveréskor – olvasható az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (BLKI) honlapján.

A kutatók szerint ha közelebbről megtekintjük a fekélyeket, azokhoz mindig egy megnyúlt, átlátszó rákparazita tapad, ami a betegséget kiváltja.

Az áttetsző testű rákok nehezen észrevehetők, de a megtapadás helyén kialakuló apró vagy nagyobb fekélyek vörös színükkel felhívják magukra a figyelmet.

A felületes vizsgáló meglepődik azon, hogy egyes dévérek farka milyen tarkállott. Pedig ez nem mástól van, mint az abban megtelepedett mételylárvák sokaságától.

A vörös foltok jelzik a paraziták jelenlétét
Fotó: Facebook/BalatonScience

Házi kedvenceknek ne adjunk ilyen beteg halat!

A kutatóintézet munkatársai felhívják a figyelmet, hogy a magyar táplálkozási szokások mellett

a halfogyasztás semmiféle veszélyt nem rejteget, ugyanakkor ezek a kórokozók a halak elhullását okozhatják, és bizony a nyers halat fogyasztó házi kedvencek sem véletlenül soványodnak le,

hanem a belüket sanyargató paraziták miatt.

Ne egyék nyersen a halat a házi kedvencek Fotó: Pixabay/Rihaij

Kutatják, hogyan lehet megelőzni

A kutatás célja, a halak egészségét veszélyeztető betegségek megismerése, halelhullások megelőzése, a halak életét negatívan befolyásoló tényezők előrejelzése, a hal és környezete közötti kapcsolat hatásának megismerése az egyes betegségek kialakulásának viszonylatában. A témacsoport jelenlegi fő kutatási területét két nyálkaspórás betegség kialakulásának és kórtani jelentőségének vizsgálata képezi.

Paraziták a balatoni dévérkeszeg uszonyán
Fotó: Facebook/BalatonScience

Az Állatorvostudományi Kutatóintézetben (ÁTKI) a BLKI kutatóinak segítségével kísérletes munkában vizsgálják a dévér kopoltyúját fertőző Myxobolus fajok és egy uszonyokon megtelepedő Henneguya faj fejlődési dinamizmusát, és a fertőződés körülményeit.

Nyitókép: Facebook/BalatonScience

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Ezek az úszó ásványvizes palackok a balatoni kutatásokat szolgálják

Élet-halál harcot vívnak a kagylók a Balatonban

Sorra kerülnek ki a gigantikus pontyok a Balaton keleti medencéjéből

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva