Krausz Andrea | 2022.02.19. 08:00
Négy évszakos Balaton – Zimányi András eltökélt a téli Balaton-átúszás népszerűsítésében
Lehet, hogy sokan beleborzonganak már a gondolatba is, de márciusban idén is megrendezik a téli Balaton-átúszást. A jeges csobbanáson, vagy úszáson kívül ma már a hidegben végzett fürdőruhás túra, és futás is egyre népszerűbb.

Ahogy azt már a likeBalaton.hu is megírta, ha az időjárás is engedi, március 5-én tartják meg a második Téli Balaton-átúszást. Zimányi András főszervező 2019-ben elsőként vállalkozott arra, hogy a 7 fokos vízben megtegye a Szántód-Tihany közti távot. 2020-ban pedig már egy 15 fős társaság vágott neki a megmérettetésnek. Tavaly ugyan a pandémia miatt elmaradt a balatoni erőpróba, az idei évre újra összejön egy csapat.

Ők azok, akik évről évre bebizonyítják, hogy a hidegben végzett sporttevékenységnek van értelme, hiszen edződik az ellenállóképesség és stresszűzésnek sem utolsó. Az átúszás nem egy verseny, itt mindenkit elismernek, ha az általa vállalt távot teljesíti. Zimányi Andrást, a téli Balaton-átúszás hagyományának megteremtőjét kérdeztük.

Zimányi András elsőként úszta át a téli Balatont 2019-ben
Fotó: Krausz Andrea

 

– Milyen feltételekkel lehet elindulni a téli Balaton-átúszáson?
– Az átúszáson való részvételt két megmérettetéshez kötöttük. Az első próbatétel december 19-én Gárdonyban volt, a Velencei-tó partján fekvő Piramis Hotel előtti vízterületen. A Tihany és Szántód közötti 1250 méteres távolság felét kellett az egyéni résztvevőknek teljesíteniük. A 600 méteres táv leúszását a jéghideg vízben (5 fok alatt jeges víznek hívjuk) akkor két ember teljesítette. Akik rövidebb távokat tudtak leúszni, ők váltóban teljesítik majd a téli Balaton-átúszást. A második kvalifikációt február 6-án, Budapest határában, a Lupa Beachen tartottuk, ahol a 3 fokos vízben már az egyénieknek 1000 méter megtétele volt a cél. Ez nagyon jól sikerült, így kialakult az úszók mezőnye. Két váltócsapat és két egyéni úszó, Bercsényi Zoltán valamint Czettele Győző vívta ki az indulás jogát. Feltétel még, hogy sportorvosi igazolással kell rendelkezni. Ez is egy kis szigorítás az első átúszáshoz képest.

Mindenkit kísér a mentőhajó
Fotó: Krausz Andrea

 

– Mennyire terjedt el az emberek tudatában a hidegterápia, a téli csobbanás és az egészséges életmód?
– Nagyon örülök, hogy az első Téli Balaton-átúszás óta több mint tízszeresére nőtt a létszám. Amikor először átúsztam a Balatont, nagyjából húszan voltunk a csoportban. Most pedig egyre több „hidegcsoport” alakul. Nemrég fürdőruhában osztottunk szórólapokat Budapest utcáin. Szerettük volna felhívni a figyelmet a tevékenységünkre. Reklámfelirat is volt a sapkánkon, hogy lássák, nem vagyunk teljesen őrültek. De – többek között a likeBalaton.hu cikkeinek köszönhetően – az emberek már képben vannak. Tudják, hogy mi az a jeges fürdőzés. Ez nagyon nagy eredmény. Jó úton haladunk.

– Láttam a neten, hogy voltak, akik januárban és februárban fürdőruhában szánkóztak, illetve túráztak.
– Örülök, hogy ezt is divatba jött. A hidegterápiához ragaszkodom, bár amióta kamionozom, nem tudok eleget csobbanni. Ezért elkezdtem hideg, vagy jeges sétákat tenni, melynek során még télen is lebarnulok. Minden jel arra utal, hogy egyre többen követnek. Kezdik fölkapni a hidegben végzett, ruha nélküli sporttevékenységeket. Például elég sokan futnak télen fürdőruhában. Bár itt az izomtevékenység fűti a szervezet, de ennek is van köze a hidegterápiához. Egyre többen csodálkoznak rá, hogy némi felkészítés után milyen jó érzés télen a természetben fürdőruhában sétálni, sportolni.

– Akkor igazak lehetnek azok a rajzfilmek, ahol a jégkorszaki embert is egy szál állatbőr-gatyában ábrázolják.
– Simán. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem öltöztek fel úgy, mint manapság. Nyilván ők is rájöttek, hogy az állatszőr-bunda melegít, de ha például lenyilaztak egy vadkacsát, és az a vízben landolt, akkor a hidegben is beúsztak érte. Fokozatosan, de viszonylag gyorsan fel lehet készíteni a hidegre a szervezetet. Ma is órákig sétáltam fürdőnadrágban a szabadban. Ez egy csoda.

Több egyéni úszó is nekivág a téli erőpróbának Szántód és Tihany között
Fotó: Krausz Andrea

 

– Az első csoportos téli Balaton-átúszáshoz hasonlóan idén is Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjével együtt egy mentőhajó fedélzetéről figyelik majd az úszók mozgását, reakcióját. És ha kell, azonnal kiveszik a vízből a sportolókat. Az előkészületek sem egyszerűek, hiszen meg kell várni, hogy 5 fokos legyen a víz, és kerülni kell a viharos időjárást. Milyen nehézségekkel kell még szembenézni?
– Minden egyéni úszót és minden váltócsapatot egyenként kísérünk át mentőhajóval a szántódi rajttól a tihanyi célba érkezésig. A téli úszás nem játék, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Amúgy a bizonytalanság a legrosszabb. A tavalyi év sokaknak a kedvét szegte, hiszen 2021-ben a rendezvénynek minden papírja rendben volt, de a pandémia miatt hiába vártunk egész március végéig, végül nem úszhattunk a Balatonban. Idén nagyon bízom benne, hogy a vírussal nem kell számolnunk. Sokáig aggasztott, hogy meglesz-e a kellő létszám, és lesz-e szponzorunk, vagy nekem kell a zsebembe nyúlni, hogy megtartsuk a rendezvényt. A költségek ugyanis magasak. De most úgy néz ki, hogy az egyik résztvevőnk, Czettele Győző felvállalja a támogatást. Ezzel nagy terhet vesz le a vállamról. Nagyon bízom benne, hogy Szlovákiából, a Felvidékről Pék Dezső és Plavec Péter is részt vesz az erőpróbán. Pék Dezső a leghíresebb jeges úszók közé tartozik Európában, sokféle extrém úszáson van már túl. Plavec Péter pedig nemrég egy arany- és két ezüstéremmel tért haza lengyelországi, głogówi Jeges Úszó Világbajnokságról. Ők a tanácsadóink és a szakmai támogatóink is a téli átúszásaink során.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva