Keszey Ágnes | 2021.12.23. 08:00
Nem lesz fehér a karácsony, de téli sportoknak hódolhatunk
Biztosan sokak álma, hogy karácsonykor hófehér legyen a táj, szállingózzanak a hópelyhek, s igazi, mesebeli tél legyen. Ezt most nélkülöznünk kell, ám téli sportoknak így is hódolhatunk.

Melegedést hoz az ünnep

A koponyeg.hu előrejelzése szerint Szenteste napján borongós idő, helyenként csapadék s 2-11 fok körüli nappali hőmérséklet lesz. Karácsony első és második napján is 10-13 fok körüli hőmérséklet várható, s kisebb esőkre számíthatunk.

A hóemberépítés is jó móka. Egy néhány évvel ezelőtti tél, amikor hóembereket építettek a kirándulók a zalaszántói sztúpa köré
Fotó: Mihály Szilvia

S bár melegedést hoz ez a hét, azért a téli sportok örömeiben több helyen van lehetőségünk.

Ha nem fagy be a Balaton, korizni akkor is lehet

Nem csak a karácsonykor elfogyasztott bejglik miatt dönthetünk úgy, hogy karácsonykor, vagy az azt követő napokban mozgunk egy kicsit. A közös sport kellemes és élményekkel teli vidám családi program is lehet.

Fotó: Pixabay

Arról korábban már írtunk, hogy több balatoni településen is működik jégpálya, ezek közül több karácsonykor is nyitva tart.

Sípálya és snowboard pálya vár Eplényben

A Balatontól ugyan kicsit távolabb, de elérhető távolságban síelni és snowboardozni is lehet. 16 pályán, összesen közel 8 kilométeren át suhanhatsz a havon az eplényi Síaréna Vibe Parkban.

Fotó: Síaréna Vibe Park Eplény

Itt található hazánk leghosszabb – egyben. megállás nélkül – síelhető útvonala, amely egészen pontosan 1927 méter hosszú. Hóesés nem, hideg viszont kell ahhoz, hogy síelni lehessen: ötven hóágyú teríti be hóval a területet.

Fotó: Síaréna Vibe Park Eplény

Amikor tartósan nulla fok alatti a hőmérséklet, akkor van lehetőség itt hódolni a téli sportoknak. A kissé melegebb időjárás miatt időlegesen zárva tartott a létesítmény, ám a téli szünetben már ismét lehetőség van itt mozogni. Minden nap – így karácsonykor, szilveszterkor és újév első napján is – várják a gyerekeket, felnőtteket.
A pályáról és a lehetőségekről itt olvashatsz

Szánkózni egyelőre nem lehet, de ehhez sem kell feltétlenül hóesés

Kissé szerencsésebb együttállásnak kell bekövetkezni ahhoz, hogy szánkózni is lehessen a térségben. Eplényhez közel – hat kilométerre – Olaszfaluban, a Zöldág Lovasudvar területén található egy nagy szánkópálya.

Fotó: Zöldág lovasudvar-szánkópálya Facebook oldala

Ám természetes havazás nélkül itt csak akkor van lehetőség szánkózni, ha az eplényi sípályán van hó és déli szél fúj. Ez hordja ugyanis a havat erre a területre.

Karácsonykor még nem lehet részünk ilyen élményben, de talán lehet szánkózni az elkövetkezendő hetekben
Fotó: Szánkópálya – Zöldág lovasudvar Facebook oldala

A lovasudvar-és szánkópálya tulajdonosa a közösségi oldalán ad hírt arról, hogy mikor van szánkózásra alkalmas hó. Érdeklődésünkre megtudtuk: az időjárás-előrejelzések szerint karácsonykor itt nem lesz lehetőség szánkózni.

 

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva