sonline.hu / Kovács Gábor | 2023.01.15. 12:00
Nem megy a somogyiaknak ez a boldogság dolog...
Minden évben elkészítik az ország boldogságtérképét, tavaly a háború, az energiaválság és az infláció sokat rontott az emberek közérzetén. Néhány értéket rontottunk ugyan, de Somogy biztos helyre, a középmezőnybe kapaszkodott fel a megyék elégedettségi rangsorában.

Több mint 30 ezren töltötté ki a boldogságtesztet, amelyet a Pénzcentrum állított össze a magunk mögött hagyott 2022-es évre vonatkozóan. A válaszadóknak egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett értékelniük elégedettségüket több témakörben, melyek felölelték az élet minden területét a munka, a magánélet, a közélet és persze az anyagi biztonság terén. Míg tavalyelőtt az összboldogsági érték még 6,5 körül mozgott, ez a tavalyi évben visszaesett az 5-ös mutatószám közelébe. Tehát a magyarok, különösen a vidékiek nagyrészt közepesen, se túl jól, sem túl rosszul érzik magukat, ám némi területi különbség azért mutatkozik a gazdaságilag fejlettebb régiók javára.

Hazánk legelégedettebb emberei Vas megyében élnek (5,6 pont), míg és Győr-Moson-Sopron, Pest megye és a főváros 5,5 pontot hozott. A legboldogtalanabb honfitársaink Nógrád (4,9), és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (5) élnek. Somogy 5,1-es értéket hozott, alig valamivel lemaradva Baranya (5,2) és Tolna megye mögött (5,3). Amikor azt kérdezték, ki hogyan elégedett az anyagi helyzetével, a somogyiak értéke 4,5-re esett vissza. A magyarok anyago biztonságérzete a tavalyi 6,57-es szintről összességében 4,8-as átlagra csökkent, ahogy az egészségünkkel is elégedettlenebbek vagyunk (5,8).

forrás: pénzcentrum.hu

 

Iskolázottság szerinti megoszlás alapján furcsa módon a legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkezők között találjuk a legboldogtalanabbakat, de ugyanakkor a legboldogabbak is az ő soraikból kerültek ki. Ahogy nő az iskolában töltött évek száma, úgy csökken az elégedetlenség, és a diplomások több mint fele a 7-es, vagy nagyobb értéket jelölt be. Életkor szerint az látszik, hogy a 25 év alattiak a legboldogabbak, és a 64 év felettiek a legboldogtalanabbak. Majdnem kétszer annyi idős jelölte be a legboldogtalanabb értéket, mint fiatal. Foglalkozások szerint a közmunkások és a munkanélküliek a legboldogtalanabbak, míg a vállalkozók, valamint a GYES-es szülők a legelégedettebbek az életükkel.

Nyitókép: shutterstock
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva