Krausz Andrea | 2020.09.15. 14:55
Nemzetközi asztrofotós pályázatot nyert a Balatonnál is szenzációs képeket készítő fiatalember
Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa első díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén. A szakember egyébként a NEOWISE-üstökösről júliusban a világ talán legszebb képét készítette el a Balatonnál, amit a likeBalaton.hu olvasói közül is tízezren díjaztak egy-egy lájkkal.

Schmall Rafae, a SEFAG Zrt. által fenntartott Zselici Csillagpark munkatársa a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton az „Ember és az Űr” kategória első helyét szerezte meg „A technológia börtönében” címet viselő képével.

“Nemcsak bravúros fotótechnikai megoldásával érdemelte ki a zsűri elismerését, hanem témaválasztásával is egy fontos problémára irányítja rá a figyelmet. A hosszú expozíciós idővel készített képen a csillagok előterében lévő vékony fehér csíkok valójában kereskedelmi műholdak. Ezek az űreszközök gombamód szaporodnak bolygónk körül. Csak az Elon Musk nevével fémjelzett Starlink több, mint tízezer darabot tervez pályára állítani és nem ők az egyetlenek” írja közleményében a SEFAG.

„A technológia börtönében” című fotó nyerte a díjat
Fotó: Schmall Rafael

 

Rafael 2013 óta foglalkozik asztrofotózással. Kertész és informatikai mérnök végzettséggel rendelkezik, de 2014 óta csillagászati fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozik és az asztrofotózás valamint az asztrotájképek készítése az egyik munkaköre. A 34 éves fiatalember kétszer is megnyerte National Geographic Magyarország “Az Év asztrofotósa” címet, Kaposváron pedig önálló kiállítását is bemutathatta.

NEOWISE-üstökös a Balatonnál
Fotó: Schmall Rafael

A NEOWISE-üstökösről 2020. július 8-án, hajnalban készített gyönyörű felvételeket, melyeken egyszerre látszanak az északi part hegyei és a különleges égi jelenség, amelyekhez még egy fénylő felhő is díszletként szolgált. Itt lehet olvasni róla.

Nyitókép: Schmall Rafael

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva