2018.09.22. 12:00
Nordic walking: a túrázok kedvenc őszi sportja
A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely, amely egy finn szó, jelentése „botos gyaloglás”.

A sportág mai formájában meglehetősen fiatal: az 1980-as évek közepén Tom Rulinka amerikai sportszakember kidolgozott egy, a maihoz hasonlító mozgásformát, ami akkor nem lépett túl az USA néhány államának határain, de mára nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, mi több Európában és más kontinenseken is egyre több hívet szerez magának egyszerűsége, s hatékonysága miatt.

A Nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.

Milyen előnyei vannak a sportnak?
Fogyókúrázóknak: Az északi séta 50-80 százalékban dolgoztatja meg a szervezetet, amely terhelésre a szervezet zsírégetéssel válaszol, ezért a rendszeres edzés a súlyproblémák orvossága. Egy óra alatt átlagos tempóval pont 400 kalóriát égetünk el. Emellett a sport az egyik legjobb öregedésgátló szer a világon, amit a testre és a lélekre gyakorolt hatása biztosít.
Oxigén: Az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel, ami a vérben 25 százalékos koncentrációnövekedést jelent, így jelenősen javítja a test oxigénellátását. A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés az agy működését, a gondolkodást segíti.
Koordináció: A diagonál mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és ezzel együtt az egyensúlyozó képességet is.
Stressztűrés: A bothasználattal pont a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához segíti a sportolókat, oldja a feszültségből eredő és ezeken a helyeken jelentkező görcsöket, növeli a stressztűrő képességet.
Szív és keringés: Aki helyes technikával walkingol, annak tenyerének folyamatos nyitása és zárása egy pumpáló mozgással javítja a vénás véráramlást, mely az általános vérkeringés-gyorsulás mellett külön előnyös. A szervezet általános vérellátottsága javul, komoly segítség lehet a magas vérnyomás elleni küzdelemben!
Ízületbarát: A botok jótékony tehercsökkentő hatásukkal már önmagukban is biztosítják az ízületkímélő mozgást. Ezenkívül igen biztató eredményeket észleltek a csontritkulás elleni harcban.

Néhány hely a Balaton környékén, ahol szerveznek nordic walking túrákat

Turisztikai Egyesület, Nagyberekben
A somogyi Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A Nagyberek területén különböző szervezett programok várják a vendégeket, kajak és kenu túrák, bakancsos, nordic walking és kerékpár túrák. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. A Sió csatorna kiépítésével a Balaton vízszintje tartósan csökkent, így a Nagyberek magasabb részei szárazra kerültek és ezeken a területeken fás, ligetes, bozótos részek alakultak ki, egyéb területeit pedig sás- és nádtakaró borította el. A túrák minimum 10 fő együttes részvételével indulnak!

Hubertus-Hof Hotel, Balatonfenyvesen
• A nordic walking (sífutás) csoportsport vagy családi sport, amit férfi, nő, idős és gyerek együtt is űzhet. A teljesítmény hajszolása mellett, a közös együttlét is cél lehet.
• Mindenkinek ajánlják, aki egészséges, sportolni szeretne, kedveli a természetet és a jó társaságot, de még nem talált rá a neki megfelelő mozgásformára.
• Jó annak is, aki túlsúlyos, és szeretne könnyedén és végérvényesen megszabadulni fölös kilóitól.
• Ajánlott az ülőmunkát végzőknek, akik szeretnék megelőzni, megszüntetni a mozgásszegény életmódból adódó problémákat. Jót tesz a térd-, hát- és derékfájással küszködőknek, mert ezzel a hatékony és kímélő mozgásformával javíthatnak állapotukon.

Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, Badacsony
A Badacsonyi Bazaltorgonák útvonal kb. 7 km és 2,5-3 óra alatt jól bejárható. Az útvonal Badacsonyból, Badacsonylábdihegyről és Badacsonytördemicről is megközelíthető. Az útvonalon végighaladva többek között természeti kincseket csodálhatunk meg. Bazalt kőzsákok, bazalt orgonák láthatók végig utunk során. A Bujdosók lépcsőjén haladva feljutunk 437 méter magasságban a csúcsra, ahol az erdőben gazdag növény és állatvilág vár bennünket. A Ranolder keresztnél pihenőt tartva csodálatos panoráma tárul elénk a Balatonra és a környező hegyekre. Továbbhaladva a menedékház érintésével a Hertelendy emlékhely újabb pihenőállomása következik ahol nordic walking gimnasztikai gyakorlatokat javasolunk végezni. Az útvonal nehézségi foka: közepes.

Levendula vendégház, Lovas
Környékünk adottságai a túrázásra kiválóak, legyen az gyalogos, kerékpáros, lovas illetve Nordic Walking túra. A Balaton-felvidéknek minden időszakban megvan a szépsége, legyen az a tavaszi virágzás, a gyümölcsérés időszaka, a szüret/betakarítás és a hófedte téli pihenés időszaka.

Lotus Therme Hotel Spa, Hévíz
A környék a gyalogos turizmushoz ideális feltételeket nyújt. A kényelmesebbek a Zalai-dombság lankáin tehetnek sétákat, az edzettebbek a Keszthelyi-hegység csodálatos erdeiben túrázhatnak.

Koloska Csárda, Balatonfüred
A Koloska-völgyből indul az ország egyik minősített Nordic Walking útvonal.

Összeállította: Bólyi Alexandra
Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva