Mihály Szilvia | 2022.08.02. 08:00
Nyaralj a kutyusoddal a Balatonnál
Ha a kutyaetikettet betartják a gazdák, akkor kutyával nyaralni ma már nem jelent problémát a Balatonnál.

Egyre több kaland várja a négylábúakat

– Az utóbbi két évben 30-40 százalékkal nőtt a kutyatartók száma, ez ma közel 5 millió embert érint az országban, évről évre fejlődik a kutyás turizmus a Balatonnál is – mondta Sziládi Kovács Tibor a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben.

 

 

– Egyre több vendéglátó- és szálláshely vallja magát kutyabarátnak, a Balaton és a környék kirándulóhelyei nemcsak a kedvenceknek, hanem a gazdáknak is színes kalandokat kínálnak, sőt, már három helyen kutyával is lehet fürödni a tóban. A kutyás strandok, a kutyabarát helyek erősítik egymást, vannak, akik közös csomagajánlatokat is kidolgoznak a vendégeknek. Kutyával utazni nem sokkal bonyolultabb, mint gyerekkel, de kétségkívül egy előzetes tervezést, felkészülést igényel, hiszen már a szállás lefoglalásánál fontos tudni, hogy az adott kutyabarát hely mi mindent biztosít a vendégeknek. Ismerni kell a kutya igényeit, van-e kedvenc játéka, pokróca, ágya, vagy könnyen alkalmazkodik új tárgyakhoz, helyekhez.

A kutyák is imádnak nyaralni
Fotó: Mészáros Annarózsa

Ismerd jól a kutyádat

– Ha most fogadtunk örökbe egy kutyát vagy nemrég vásároltunk kutyakölyköt, elinduljunk vele nyaralni?
– Ne nyaraláskor kezdjük a kutyánkkal való ismerkedést, sőt, a kutyánk kutyákkal való ismerkedését se. Vigyük kutyafuttatóba, akár kutyaiskolába, ne a Balatonnál szembesüljön kedvencünk azzal, hogy mennyi másik kutya van rajta kívül.

A kutyusok is barátkoznak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mire figyelj, ha útra keltek?

A kutyák kicsit olyanok, mint a gyerekek, több irányítást, felügyeltet igényelnek, időnkét rájuk kell parancsolni. Nagyon fontos a vízpótlás, az, hogy 11 és délután három között ne legyenek a napon, mert hőgutát kaphatnak, fontos, hogy ne sétáljanak a forró betonon, hiszen a tappancsuk megéghet.
Ha egy kutya jobban liheg, kába, akkor már baj van, ezt meg kell előzni a gazdinak. Autóban sem szabad egyedül hagyni egy kutyát, ahogy egy gyereket sem, még egy-két percre sem, hiszen a kocsi nagyon gyorsan felmelegedhet 60-70 fokra, és ha velünk véletlenül történik valami, akkor a kedvencünk is hőgutát kap.
Vonattal, busszal is könnyen elérhető a Balaton, hordozókosárban, vagy pórázon tudjuk utaztatni kedvencünket. Fontos, hogy a négylábú ne zavarja a többi utast, célszerű, ha rövidebb távon korábban gyakoroljátok már a tömegközlekedésen való viselkedést is. Mindig legyen nálad víz, és jutalomfalat is.

Együtt nyaralni jó!
Fotó: Mészáros Annarózsa

A legfontosabb tanácsok:

 • Kutyád ne legyen agresszív más állatokkal és az emberekkel szemben sem
 • Kakitündér nem létezik, ezért mindig, mindenhol azonnal szedd össze a kutyapiszkot
 • Fontos, hogy kutyusod ápolt, tiszta legyen és rendelkezzen a szükséges védőoltásokkal, valamint bolhák, kullancsok, szúnyogok elleni védelemmel
 • Kutyádat a szobán kívül pórázon tartsd, ne zavarja a szállás többi vendégét és kutyáját
 • Ne hagyd a kutyát sokáig felügyelet nélkül a szálláshelyen, mert ugatása, sírása zavarhatja a többi lakót
 • Tegyél kutyatakarót a kutya alá, ha az a fotelbe, kanapéra ugrana
 • Vendéglátóhelyen is tartsd pórázon kedvencedet, és ne engedd neki, hogy az asztalra ugorjon, mástól kunyeráljon
 • Ha kutyád szomjas, mindig kérj neki kutyatálat, amiből ihat, ne a saját tányérodat használd erre
 • Legyen nálad kutyakeksz, vagy jutalomfalat
 • Csak az arra kijelölt kutyás strandon fürödj négylábú társaddal a Balatonban
 • Ne felejtsd otthon kedvenc kutyajátékát, de ha speciális tápra vagy gyógyszerre van szüksége, arról is gondoskodj indulás előtt
 • Tájékozódj a nyaralóhelyen található állatorvosok és állatpatikák nyitvatartásáról. Állatorvosi ügyelet a Balatonnál nincs, csak Székesfehérváron és Budapesten tudnak ügyeleti rendszert fenntartani
 • Szájkosár is legyen nálad, vannak helyek, ahol kötelező az ebeknek ezt viselni

Nézd meg a keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben készített képeinket:

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva