Mihály Szilvia | 2022.07.31. 12:00
Gazdibarát kutyás strand
Önfeledt pancsolás, frizbizés, játszóterezés, pihenés az árnyékban vagy éppen egy rövid napfürdőzés a kutyusoddal? Ennél egy lángost, de a négylábú is éhes? Irány a keszthelyi kutyás park és piknikhely.

Gazdibarát strand

Első pillanatra ez a strand semmiben nem különbözik a többi balatoni strandtól. Napos részek, hatalmas, árnyékot adó fák alatti hűvösebb helyeken színes strandtörülközők, napozóágyak. Vidám, igazi strand zsivaly fogad, de a szaladgáló gyerekek mellett itt az önfeledten ugráló, játszó vagy éppen békésen szuszogó kutyusok vannak túlsúlyban, néha kutyaugatást lehet hallani. Az ölebektől a labradorig, a rövid szőrűtől a hosszú bundáig minden fajtának öröm a strandolás, ami itt a gazdiknak sem kényelmetlen.

Gazdi és kutyabarát strandolás
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

WC, öltöző, tusoló várja a kétlábú vendégeket, akik nemcsak maguknak, hanem kedvencüknek is vásárolhatnak finomságokat a büfében. Míg az emberek lángosoznak, a kutyák is megkóstolhatnak egy-két új kekszet, akik már a belépésnél jutalomfalatot kapnak. Társasjátékok, könyvek, magazinok szórakoztatják azokat, akik éppen nem a vízben ugrándoznak a kutyával.
– Egy strandon a gazdáknak is vannak alapvető igényei – tudtuk meg a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkertben Sziládi-Kovács Tibortól. – Ráadásul hivatalosan ez nem is stand, hanem egy kivont terület, egy park vízparttal, hiszen egy 2008-as törvény szerint kutyákat a balatoni strandokra nem szabad bevinni. A kutyás strand kifejezés csak egy, a közbeszédben elterjedt megfogalmazás.

Lubickolj a kutyáddal
Fotó: Mészáros Annarózsa

Milyen kutya strandolhat?

Már a bejáratnál elolvashatjuk a kutyás strandolás etikettjét, a békés együttélés miatt van szükség azokra a szabályokra, amiket a gazdiknak be kell tartani. Ez a fajta strandolás sem az ebekre, sem a strandolókra nem jelent veszélyt. A kutyák kicsit olyanok, mint a gyerekek, több irányítást, felügyeltet igényelnek, időnkét rájuk kell parancsolni. Nagyon fontos a vízpótlás, az, hogy 11 és délután három között ne legyenek a napon, mert hőgutát kaphatnak, figyelni kell, hogy ne sétáljanak a forró betonon, de itt füves területen szaladgálhatnak.
A parkba csak oltott, féreghajtott és chippel ellátott kutyákat fogadnak.

A kutyusok is barátkoznak
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Csak akkor induljunk a kutyánkkal strandolni, ha az hallgat ránk, és tudjuk, hogy adott helyzetekre hogyan reagál. Otthon is gyakorolhatjuk, hogy teljesíti-e a hívószavakat, ha nem tudjuk fegyelmezni a kutyánkat, ne hozzuk fürdeni – tudjuk meg a strand vezetőjétől. – Ha a kutyánkkal már sok helyen voltunk, sok élményt megéltünk együtt, ha volt már kutyás környezetben, könnyű dolgunk lesz. Azt mondom, olyan a kutya, amilyen a gazda.
A kutyák a legjobban asszimilálódó állatok, nagyon jól alkalmazkodnak az adott szituációkhoz, és a többi kutya nagyon jól tudja irányítani a másikat. Természetesen a kutyusok szaladgálnak, kergetőznek, játszanak, de problémát a tapasztalatok szerint a strandolás során sem okoznak.

Kutyaparadicsom

A partszakasz homokkal szórt, a víz talajrésze enyhén kavicsos, lassan mélyül, így a kevésbé bátor vagy víztől idegenkedő kutyáknak is van ideje felkészülni a mélyebb vízben való úszáshoz. Ha azt érezzük, kutyusunk nem túl bátor a vízben, akkor úszómellénnyel tehetjük biztonságossá a strandolását. Nem fajta, hanem egyénfüggő, hogy mely állatok úsznak kevésbé jól. A vízen fennmaradó labdák, játékok nagyon kedveltek, a kutyák is imádnak játszani a vízben.

Ki úszik jobban?
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A kutyajátszótér eszközeit kizárólag kutyák használhatják, karika, rámpák, átugrós elem, asztal, szlalompálya, hinta és palló is szórakoztatja a négylábú kedvenceket, azt azonban hangsúlyozni kell, hogy nem gyermekek számára készültek a játékeszközök.

– Minden kutya alkalmas a közösségi strandolásra?
– A kutyák önfeledten játszanak, szaladgálnak a gazdival, vagy a négylábú pajtásaikkal együtt. Ha van is valamilyen kisebb kutyás összezörrenés, a gazdák nagyon jól kezelik ezeket a helyzeteket. Négy új, elkülönített részben fogadjuk a kevésbé szocializált kutyusokat, itt sokkal nyugodtabban, kényelmesebben lehet pihenni, ide is tudnak a gazdák napernyőt, nyugágyat is kérni, ha nem biztos valaki a kutyája felkészültségével, érdemes itt vagy az elkerített játszótéren kezdeni a strandolást.

Közös tusolás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Bűnjel a fűben?

Ahogy az embereknek szükséges a strandon a mosdó, úgy a négylábúaknak is lesz napközben elvégzendő dolga. Egy jól felkészült gazda gondoskodik arról, hogy a kutya után ne maradjon semmilyen bűnjel a fűben.
– A Kakitündér nem létezik kampánnyal már többször felhívtuk a gazdák figyelmét arra, hogy összeszedjék a kutyusuk után az ürüléket. Ez itt a strandon még fontosabb, mondhatni, alap elvárás. Javasoljuk, hogy ha a kutya a fűbe vagy egy fa tövére pisil, akkor azt vízzel öblítsék, hígítsák. Ha a kutya a területen kakil, akkor pedig zacskóba gyűjtve tudják a gazdák azt az arra kijelölt szemetesekbe dobni, ha valakinél nincs zacskó, megvásárolhatja a jegypénztárban.

Itt nyugodtan strandolhatsz a kutyusoddal
Fotó: Mészáros Annarózsa

Így jutsz ide

Autóval a Keszthely-Fenékpuszta közötti Fenéki útról lekanyarodva jutsz el a strandra, ahol a vasúti síneken áthajtva egy 50-60 férőhelyes, ingyenes kiépített parkoló van. Érkezhetsz bicajjal is, a strand közvetlenül a bringakörút mellett található, parkolás után óvatosan keljetek át a kerékpáros úton.

Nézd meg képeinket!

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva