Mihály Szilvia | 2019.06.23. 14:00
Nyaraljunk lakóautóban!
Csak megállunk az út szélén, élvezzük a panorámát, fürdünk egyet, és akár tovább is mehetünk. Vagy inkább aludjunk itt? Akár az egész Balatont is körbenyaralhatjuk. Tényleg ilyen a lakóautós nyaralás?

A gyenesdiási Caraván kempingben beszélgettünk Páncsics Istvánnal a lakóautós életformáról.

– Az amerikai filmekből megismert szabadság feelinget, a lakóautós nyaralást ma már a Balatonnál is kipróbálhatjuk. Még csak saját lakóautót sem kell vennünk, egyre több helyen tudunk guruló nyaralót kölcsönözni. Már nem csak a német és holland vendégek érkeznek hozzánk lakóautóval, egyre több magyar is felfedezte ezt a különleges nyaralási módot.
Az első legfontosabb tudnivaló, hogy a lakóautós lét nem azonos a lakókocsis életformával.
A lakóautósok általában az átutazó közönség, akik egy-két éjszakát töltenek egy helyen, a lakókocsis nyaralók hosszabb időt, egy-két hetet vagy akár egy egész nyarat is egy helyen töltenek.

– Mikor érkeznek nagyobb számban a lakóautós vendégek Gyenesdiásra?
– Nálunk az elő és utószezonban jelentősen megnövekedett a lakóautós vendégek száma, akik nem parkolókban, bevásárlóközpontok mellett, hanem kempingben szeretnének megszállni. Mi márciustól januárig nyitva vagyunk, várjuk őket. A lakóautósoknak szükségük van friss víz utánpótlásra, szennyvíz leeresztésre. Egy-két napig bírják az úton, de ezeket a technikai köröket el kell végezni.
A nyári időszakban már egyre több belföldi vendégünk érkezik lakóautóval, az őszi-téli időszakban inkább a külföldi turisták kelnek útra. Nagy divat mostanában a lakóautó bérlés, amikor hosszabb távra, akár egy-két hónapra is kibérel valaki egy ilyen autót, és elindul felfedezni a világot.

Fotó: pixabay

– Nem tilos bevásárló központok parkolójában éjszakázni?
– A törvény azt mondja ki, hogy nyilvános parkolóban egy helyben 24 órát tartózkodhatunk. Ha egy nap múlva egy parkolóhellyel odébb áll le valaki a lakóautójával, nem szeg törvényt, még nem minősül vadkempingezésnek. De egy kemping nem csak biztonságosabb, mint egy nyilvános parkoló, hanem a vízutánpótlás mellett egyéb kényelmi szolgáltatásokat is igénybe lehet venni.
Nálunk van egy külön helyiség, ahol az elhasznált vizet – ami például a mosogatás után marad, és a lakóautóban egy tartályban gyűjtik – le tudják ereszteni. Autóval a leengedő felé kell állni, kinyitni az autón található csapot, és a leengedés után friss vízzel is meg tudják tankolni a lakóautót.
A lakóautókban található wc egy elkülönített, zárt tartály, ezt is ki kell üríteni, ezt kínai wc-nek is nevezik. Az ebben levő szennyvizet speciális folyadék segítségével bontják le, olyan elven működik, mint a toi-toi wc-k. Ezt is egy elkülönített helyiségben tudják a kempingekben üríteni.

– Magasabb a lakóautók kempingezési díja emiatt?
– Nálunk nem, ugyanúgy hegyet és fogyasztott áramot fizetnek, mint a lakókocsis vendégek. Sok lakóautónak van saját napelemes rendszere, ők már áramot sem igényelnek.

– Mennyire biztonságos egy lakóautóban éjszakázni?
– Nem szabad okot adni arra, hogy a járműből bármit ellopjanak, de a kempingek be vannak kamerázva, ezért is ajánlott a nyilvános parkolók helyett bekerített kempingben éjszakázni.

Fotó: pixabay

– A lakóautósok kérnek tőletek tippeket, merre menjenek tovább, mit nézzenek meg a környéken?
– Igen, és nagyon sok ötletünk van. Tudnak kerékpárt és robogót is bérelni, így nem a nagy autóval kell bejárni a szűk utcákat, kirándulóhelyeket.
A lakóautósok többsége random utazó. Pont most van itt egy lakóautós házaspár, akik eredetileg 2 éjszakára szálltak volna meg nálunk, de már az ötödik napja itt vannak, annyira tetszik nekik Gyenesdiás és környéke, később indulnak tovább Horvátországba.
Több lakóautós telefonos alkalmazás is van már, ez nagy segítség az úton levőknek, mert látják, mi van nyitva, hol-mit lehet csinálni.

– Külföldön ez a pihenési forma már sokkal elterjedtebb mint nálunk.
– Igen, jó pár év csúszásban van a lakóautós nyaralás fellendülése nálunk, de egyre többen pihennek így. A főváros mellett már van külön lakóautós kemping, ennek egy-két éven belül a Balatonnál is meglesz a létjogosultsága. Átutazó ország vagyunk Európa szívében, de egyre többen célirányosan választják lakóautóval a Balatont, Tisza-tavat.
A tapasztalatunk szerint van értelme nyitva tartani az őszi, téli időszakban, és fogadni őket.

Fotó: pixabay

A lakóautózás nagyon sok ember álma, sokan már gyerekkorunkban a filmélmények alapján elhatározzuk, hogy felnőttként, nyugdíjasként egy ilyen autóval járjuk be a világot. Útra kelünk, és minden kötöttség nélkül, szabadon utazunk. Lakóautóval bárhol le tudunk parkolni.
A lakókocsis pihenés kicsit macerásabb, azt vontatni kell, le kell talpalni, az hosszabb távú pihenésre jó. Az előnye, hogy ha letalpaljuk a lakókocsit, az autónkkal szabadon tudunk közlekedni, sokkal mobilisabbak vagyunk a kemping környékén. Ha boltba, kirándulni, várost nézni szeretnének, a lakóautósok vagy gyalog vagy biciklivel, rollerrel, robogóval mennek. Van, aki hozza a sajátját, van, aki a kempingekben bérel.

– Kik lakóautóznak?
– Akiknek sok ideje van. Többségében már idősebbek, nyugdíjasok, de van egy fiatal réteg, akik akár távmunkában is tudnak dolgozni, és hetekre le tudnak szabadulni a munkahelyükről.
A lakóautók között vannak átalakított kisbuszok és csoda szép luxuskocsik is, de a kamping feeling ugyanaz.

– A kempingezés sosem megy ki a divatból?
– Nem. Bár a kempingezők között van egy generáció szakadás. Az idősebb, nyugdíjas réteg utáni korosztály átszokott az apartmanozásra és semmiképp nem akart kempingezni. Most kezd egy fiatalabb generáció is visszatérni a kempingekbe. Ez egy életérzés, aki erre ráérez, az örökre beleszeret.
Talán mivel nincsenek falak, sokkal nyitottabbak az embereke, könnyebben szóba elegyednek, barátkoznak egymással. Egy apartmanházban vagy hotelben nem is tudjuk, ki a szomszédunk, a kempingben pedig azonnal megismerjük a másikat, leülünk beszélgetni, sörözni, sütögetni.

Fotó: pixabay

Ha valaki beáll egy parcellába, 99%-ban biztos, hogy elindul a kommunikáció a szomszéddal. Kell egy csavarhúzó vagy kalapács, segítenek a sátrat felállítani, közvetlenebbek az emberek egymással. A kempingezéshez hozzátartozik a szabadtéri főzés, bográcsozás, grillezés. Bár jobban ki van téve egy kempingező az időjárás szeszélyeinek, mint az, aki hotelben száll meg, de a lakóautós vendégnek nem árt az eső és a hűvösebb idő sem, sőt, a tapasztalatunk szerint ők az elő és utószezonban vannak nagyobb számban jelen a Balatonnál.

LikeBalaton tippek:

  • Ne bevásárlóközpontok parkolójában éjszakázzunk, a kempingek biztonságosabbak
  • Ne hagyjuk az út szélén a szemetünket
  • Ne hangoskodjunk, bömböltessük a zenét
  • Figyeljünk a tűzgyújtási tilalomra, ha tábortűz mellett töltenénk az estét
  • Fedezzük fel kerékpárral a környéket, szinte minden kempingben és Tourinform irodában tudunk biciklit bérelni
  • Ne csak átutazásra álljunk meg a Balatonnál, szervezzük ide a lakóautós pihenésünket

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva