Mihály Szilvia | 2019.03.03. 11:00
Boldog tehenek a Balatonnál
Nemesbükön, Korosa Andrásnál még a tehenek is boldogok. A fiatal sajtkészítő családtagként tekint a nála élő állatokra, elképzelhetetlen, hogy az ő udvarából bármelyik állat vágóhídra kerüljön.

Korosa András sajtjaival több Balaton környéki étteremben és piacon is találkozhatunk, az ő sajtjából készült néhány éve az ország legfinomabb rántott sajtja is a keszthelyi Palettában. Bezerics Dani volt, aki András sajtjait az éttermében is elkezdte használni, mára több hévízi és balatoni hotel és vendéglátóhely is Korosajtokat kínál vendégeinek. Budapesten, a Palettában is megkóstolhatjuk a Balaton közeli sajtot.

Fotó: Mihály Szilvia

A Zalacsányi Golf Resort séfje, Sztana Ferenc is fontosnak tartja, hogy akár a reggelihez, akár a rántott sajthoz Korosajtokat kínáljon. A fiatal konyhafőnök célja, hogy minél több helyi termelő alapanyagát használja fel a konyhájában. Hamarosan megkapja a még sajtbankban pihenő Korosajt parmezánját is, amivel majd a rizottókat gazdagíthatja Zalacsányban. Egy parmezán sajt 3 évig érik, ezt a folyamatot nem lehet gyorsítani, de megéri kivárni a végeredményt.

András sajtjai talán azért olyan finomak, mert szerető gazdája a nála élő 15 Jersey tehénnek. Bíborka most is boldogan legelészik a sajtkészítő üzem feletti réten.

A B kezdőbetűs tehenek, Bíborka, Bodza, Boróka és a többiek békésen éldegélnek a Balaton közelében található zalai domboldalon, nagyon fontos, hogy a fű és széna, amit esznek, tele van vadvirágokkal, különféle növényekkel, ettől lesz igazán zamatos a tej, amit adnak. A réten található 18-20 féle növény télre is jó illatú szénát biztosít az állatoknak.

András korábban egy hévízi szálloda vezetője volt, néhány éve döntött úgy, hogy a városi létet felcseréli egy idilli, falusi környezetre, és sajtot készít. Az álomkép – a muskátlis, tornácos ház és a békésen legelésző tehenek – megvalósításáig sok, ma már vicces tanulási folyamaton esett át, néha szó szerint.

A videóban azt meséli el, hogyan kapta el strand papucsban a megszökött tehenet:

– A Jersey tehén koncentrált tejű fajta, kiemelkedő, 7-7.5 % fölötti a tejük zsírtartalma, egy állat napi 20-25 liter tejet adhat. A tejet azonnal feldolgozom, nálunk csak sajt készül, túrót, vajat nem készítünk. Hét vagy nyolc fejős tehenem van egy időben, napi 100-150 liter tejet fejek, ez napi 10-15 kg sajt előállítására elegendő.

A sajtkészítés nem egyszerű mesterség, bár házi tejből és ecetből otthon is tudunk sajtszerű sajtot készíteni. András folyamatosan tanul, a kezdetektől fontos volt számára, hogy állandó és jó minőségű sajtot tudjon készíteni:

András többször hajtja fel teheneit a Hévíz közeli település utcáin egyik legelőről a másikra, és minden májusban rendez egy fesztivált, ahol díszbe öltözteti a 15 állatot, és úgy hajtja őket végig a falun. Ez hatalmas élmény a látogatóknak, akik egy egész napos fesztivál során ismerkedhetnek meg közelebbről az állatokkal, a sajtkészítéssel, és a környékbeli egyéb termelőkkel is. Az idei fesztivál május 11-én lesz.

Ha a Balatonnál nyaralunk, érdemes meglátogatni ezt a gazdaságot, és kicsit elmerülni a falusi romantikában.

A közeli zalacsányi étteremben meg is kóstolhatjuk, milyen a rántott Korosajt.

Fotó: Mihály Szilvia

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva