Krausz Andrea | 2019.11.24. 07:00
Óriási tobozokból áll Balatonfenyves legújabb játszótere
Egészen különleges, egyedi játszóteret valósítottak meg Balatonfenyvesen. A hatalmas, stilizált tobozokból álló játszóvár kötélalagutat és csúszdát is tartalmaz. A déli Balaton-part egyik meghatározó látványelemévé válhat a jövőben.

Kiléptek a sablonos megoldásokból és egy karakteres játszótér megvalósítása mellett döntöttek még a nyár elején Balatonfenyvesen. A település egy kilométer hosszú központi strandját 200 millió forintból fejlesztik a Magyar Turisztikai Ügynökség programjának köszönhetően. Itt található a már előre megtervezett Toboz játszótér, amely 2019 őszén készült el és feltehetően a gyerekek kedvencévé válik. Van itt egy kisebb és egy nagyobb csúszda, a vörösfenyő gerenda szerkezetből álló tobozokat kötélalagutak kötik össze.

Toboz játszótér, Balatonfenyves (Fotó: Ilona-malom Műhely)

– Különböző magasságokban vannak a tobozokat összekötő kötélalagutak és csúszdák, melyeknek indítószintjei a tobozokon belül helyezkednek el – mondta a likeBalaton.hu-nak László Viktor, a Lépték-terv Tájépítész Iroda tájépítész mérnöke.

– 2016-ban tanulmánytervet készítettünk a település központjáról, strandterületeiről, melynek része volt a Toboz játszótér. Az önkormányzat keresett meg minket, hogy készítsük el a kiviteli terveket is. Nem jellemző, hogy ilyen kisebb feladatokat felvállalunk, de ez szívügyünkké vált. Belemélyedtünk Fenyves történetébe, hangulatába és egy nagyon szép, hálás feladatnak bizonyult. Balatonfenyves településképét meghatározzák a fekete és erdei fenyők, ezért egy fenyvest jelképező, kicsit szoborként funkcionáló játszóteret formáltunk meg. A Balaton közelsége és a fás terület miatt nem műanyagot, hanem természetes anyagot használtunk – emelte ki László Viktor.

Izgalmas a toboz belseje is (Fotó: Ilona-malom Műhely )

A kivitelezői munkákkal megbízott kapolcsi Ilona-malom Műhely jól ismert a Balaton régiójában, hiszen igencsak kedvelt például az általuk megvalósított hévízi Buba éneke játszópark, vagy a veszprémi állatkert Kölyökdzsungel beltéri játszóháza.
– Több projektben működtünk már együtt a Lépték-Terv Tájépítész Irodával. Már a tervezési folyamat során is többször konzultáltunk a kivitelezhetőség szempontjából – mondta Zsuponyó Bea, az Ilona-malom Műhely Játszótérépítő Bt. játéktervezője.

Fotó: Ilona-malom Műhely

– Bár részletes és precíz tervek alapján dolgoztunk, az építés nagy figyelmet igényelt mindvégig annak érdekében, hogy a hatalmas térszobor a játszótéri szabványoknak megfelelő, minősíthető, így biztonságos játszóeszköz legyen. Az építés során talán ez jelentette a legnagyobb kihívást. Az eredmény viszont magáért beszél. Nem sok olyan köztéri szobor van az országban, amely egyben játszható teret is nyújt a gyerekek számára, így nem csak formavilágában, hanem ebben is egyediek a tobozok. Természetesen büszkék vagyunk az eredményre és örülünk, hogy részt vehettünk a projektben – fogalmazott Zsuponyó Bea.

A Toboz játszótér kicsiknek és nagyoknak is igazi szabadtéri kikapcsolódási célpontként szolgál Balatonfenyves legnagyobb szabadstrandján.

 

Krausz Andrea

Nyitókép és galéria: Ilona-malom Műhely

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva