Bólyi Alexandra | 2018.11.09. 18:00
Őszi gombavadászat a Balaton-parton – receptekkel
Erdő-mező hívogató ebben a ragyogó őszi napsütésben, sokan mennek kirándulni, túrázni, de vannak, akiket a természetjáráson túl a gombaszedés is érdekel. Azonban mielőtt hobbi gombásznak felcsapnánk, érdemes felkészülni a növények típusaiból, hiszen nem csak arra kell ügyelni, hogy ne szedjünk le mérgező példányt, hanem a védett fajokat is ismerni kell.
Magyarországon 58 gombafaj áll természetvédelmi oltalom alatt. Kevés adat áll rendelkezésre az egyes védett gombafajokkal kapcsolatban, sőt az egyes előfordulási adatok között nincs olyan, amely valamilyen formában publikálásra került volna.

Tíz évre visszamenően mindössze hat védett gombafaj előfordulásáról vannak adatok. A tíz évnél régebbi előfordulási adatok, valamint a termőhelyi adottságok alapján legkevesebb további öt védett gombafaj [tüskegomba (Polyporus umbellatus), rézvörös lakkos tapló (Ganoderma cupreolaccatum), óriás bocskorosgomba (Volvariella bombycina), közönséges süngomba (Hericium erinaceum), olaszgomba (Polyporus tuberaster)] előfordulása valószínűsíthető Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

Késői látogatók

Novemberre az őszi erdő hangulata is megváltozik, a természet nyugalomba vonul, de a gomba nem ebbe a kategóriába tartozik. A késő ősz egyik legjellegzetesebb faja a szürke tölcsérgomba (Clitocybe nebularis). Közepes termetű, zömök gomba, kalapja 5–20 cm átmérőjű, fiatalon begöngyölt szélű, később tölcséresedő jellegzetesen hamuszürke színű.

Kissé lefutó lemezei fehérek, de az egész gomba kaphat egy „vajszínű árnyalatot”. Előfordulnak teljesen hófehér példányai is. Fontos és értékes zsákmány, de már az illata, amely fontos határozóbélyeg, figyelmeztet: nem árt elővigyázatosnak lenni vele. Jellegzetesen fűszeres húsát semmiképp se főzzük magában, mert allergiaszerű reakciót válthat ki.

Vegyesen használva nagyszerű ízjavító, ha pedig sok fiatalt találunk, érdemes sós vízben megfőzni, remek savanyúság válik belőle. Szárítva is kiváló, szép világos színű, így már nem is zavaróan aromás, de az aszalódó gombaszeletek illata zárt légtérben nyomasztó lehet.

Hasonlít egymásra a nagy döggomba(bal oldali) Entoloma sinuatum és a szürke tölcsérgomba Clitocybe nebularis.

 

A városi ember gombája

Az őszi kirándulások egyik jelképe lehetne az őzlábgomba. Ami az elnevezést illeti, nehéz megmondani, miért éppen így keresztelték el. Ez afféle urbánus gomba, az erdőn-mezőn járó parasztemberek között nem örvend túl nagy népszerűségnek. Az ok egyszerű: nem alkalmas pörköltnek.

Az őzlábgomba ideális lehet azok számára, akik ismerkednek a gombák világával. Az erdőben messziről virító, világos kalapjait az ösvényről is könnyű észrevenni, és néha akkora tömegben fordul elő, hogy még a vasárnapi sétán is garantálja a sikerélményt.

Tüskés őzlábgomba (Lepiota aspera)

Óvatosan járjunk el

Mindenkire egyformán vonatkozó alapszabály viszont, hogy csak olyan gombát szedjük le, amit ismerünk. A legfontosabb, hogy felismerjük a gyilkos galócát, ami hazánkban a legtöbb halálos mérgezésért felel. A többnyire olívzöld kalapú, puha húsú, fehér színű lemezekkel, gallérral és bocskorral rendelkező faj tölgyerdőkben a leggyakoribb, de másutt is előfordulhat. Ha csak kicsit is bizonytalanok vagyunk egy gombával kapcsolatban, hagyjuk ott, ahol találtuk.

Gombagyűjtés közben vigyázzunk a környezetre. Az ismeretlen, nem ehető vagy mérgező gombákat se tapossuk össze, hiszen sok közülük védett faj. A leszedett gombát óvatosan csavarjuk ki a földből, hogy a lehető legkisebb sérülést okozzuk. Figyeljünk a lábunk elé is: a kitaposott ösvényeken járjuk az erdőt, ne tegyünk kárt a növényekben.

Az összegyűjtött fogást akkor is fontos megmutatni gombaszakértőnek, ha ismerősnek vélt fajokat gyűjtöttünk össze. Egyes gombákat gyakorlatlan szemmel könnyű összetéveszteni, például az ízletes kucsmagombákat a mérgező papsapkagombákkal.

A veszprémi piac gombaszakellenőrével készült interjú itt olvasható.

Gombás receptek

RAKOTT GOMBA LECSÓSAN

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg gomba
  • 2 közepes fej hagyma
  • 2 paprika
  • 1 paradicsom
  • 5 db kifli
  • 2 dl tej
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés:
Kevés olajon hagymát dinsztelünk, majd a gombával, a paprikával és a paradicsommal pörköltet főzünk.

A kifliket karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk. A kifliket belemártjuk a tejbe (nem áztatjuk, csak belemártjuk), és a tál alját kirakjuk velük. Erre gombapörköltet simítunk, és meglocsoljuk tejföllel. Tovább rétegezzük, amíg az alapanyag tart. A
tetejére kifli kerüljön.

Tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

CSIRKEMÁJAS-KRÉMSAJTOS TÖLTÖTT GOMBA

Hozzávalók:
50 dkg közepes nagyságú gomba
2 db csirkemáj
1/2 fej vöröshagyma
5 dkg bacon
10 dkg krémsajt

őrölt bors
A panírozáshoz:
teljes kiőrlésű liszt
tojás
rozsos zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj

Elkészítés:
A csirkemájat és a gombaszárakat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. A hagymát és a bacont apró kockákra vágjuk. A bacont kipirítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát. Rátesszük a májat, sózzuk, borsozzuk és lepirítjuk. Rátesszük a gombát, és addig pároljuk, míg elfövi a levét. Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a krémsajtot.

A májas tölteléket a gombafejekbe töltjük, kettőt-kettőt összefordítunk, bepanírozzuk. Bő olajban közepes tűzön kisütjük.

Köretnek párolt zöldséget és hamis tartárt /ízesített joghurtot/ készítettem mellé. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Forrás és további receptek: mindmegette.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva