Szaniszló Hajnalka | 2020.06.11. 06:00
Papírtörölközőn napozás? Maszk a medencében? Kiderítettük, mi igaz mindebből!
Maszkot kell hordanunk a medencében? Papírtörölközőn kell napoznunk? Be kell jelentkeznünk az ebédhez? Hajmeresztő elképzelések, de mi igaz ebből mindebből? A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét, Flesch Tamást kérdeztük arról is, hogy mi valósul meg ebből a Balatonnál.

A napokban írtunk arról, hogy nemzetközi viszonylatban milyen elképesztő szigorításokat vezetnek be a szállodák a koronavírus elleni óvintézkedések részeként.

Volt itt maszkhasználat a medencében, bezárt wellness részleg, recepciós nélküli recepció és idősávokra osztott étkeztetés, de még papírtörölközőn napozás is. Riasztóan hangzik, ugyanakkor a helyzet korántsem ennyire tragikus. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás biztató gondolatokat osztott meg a likeBalaton.hu-val az idei balatoni nyarat illetően.

A szállodák közösségi tereinek használata

Több nemzetközi szálloda is jelezte, hogy minden közösségi terükben kötelező lesz a maszk használata (kivéve a szobánkban és az étteremben, étkezés közben). Ezzel kapcsolatban Flesch Tamás megnyugtatott.

– Hazánkban csak a személyzet számára kötelező a maszk viselése, és ez így is marad. A vendégek saját elhatározásuk szerint használják a maszkot, de kötelezővé egyetlen szállodában sem tettük a viselését – hangsúlyozta.

Étterem a szállodában – jön az idősávos étkeztetés?

– A másfél méteres távolság betartása természetesen kötelező, de nem szabályozzuk, hogy ki mikor mehet ebédelni (természetesen a megadott intervallumon belül). Nem osztjuk szét a vendégeket idősávokra. Az biztos, hogy a büféreggeli megszűnik egy időre, hiszen senki nem szeretné azt látni, hogy az előtte a sorban álló vendég megfogja, majd visszateszi a tálra a paradicsomot. Azt gondolom, hogy ezek is 3-6 hónapra szóló intézkedések, melyek most teljesen érthetőek, hiszen mindenki nagyobb biztonságra törekszik.
Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha rugalmatlan a szálloda és saját hatáskörben túl szigorú intézkedéseket hoz az alapvető korlátozásokon túl, akkor el fogja veszíteni a vendégeit, ez pedig senkinek sem érdeke. Fontos kiemelni, hogy mindenki saját belátása szerint osztja be idősávokra az étkezést, ha ennek szükségét érzi. Értelemszerűen ennek csak nagy szállodákban van jelentősége – hangsúlyozta Flesch Tamás.

Fotó: Pixabay

Wellness és napozóágy-használat – papírtörölközőn kell napoznunk?

A nemzetközi hírek szerint sok szálloda papírtörölközőket vezet be a napozóágyak használatához. Felmerül a probléma, hogy a papír átázik, a bőrre tapad, vizes lesz a napozóágy is. Nem a leghigénikusabb.
Flesch Tamás ezzel kapcsolatban is megnyugtatott a hazai nyaralásokat illetően.

– Azt gondolom, hogy túlzás ez az ötlet. A vendég azért megy nyaralni, hogy jól érezze magát, pihenjen és feltöltődjön. Ha kellemetlenül érzi magát, mert rátapad a bőrére a vizes papír, vagy az jut eszébe róla, amikor az orvosnál fel kell feküdni a vizsgálóasztalra, és inkább otthon marad, de azt a szállodát, amelyik ezt a gyakorlatot alkalmazza, biztosan el fogja kerülni. Természetesen a másfél méteres távolságot mindenhol érdemes megtartani, de azt gondolom, hogy ezek a javaslatok egymás túllicitálásáról szólnak a szállodák között – mondta. Hozzátette azt is, hogy itthon nem kell időpontot kérni a medence vagy a wellness használatához sem.

Hazánkban is sokan a wellnesshétvégék miatt látogatják a szállodákat, ezek a szolgáltatások nem fognak megszűnni, csupán időre van szükség, hogy visszaálljon a régihez hasonló rend. Külső forrásunk szerint sok helyen nyitva vannak a szaunák, a wellness részlegek és a medencék is, s az emberek használják ezeket a szolgáltatásokat. Ahogyan enyhülnek a szigorítások, és csökken a félelemérzet az emberekben, úgy lesz mindenki egyre bátrabb a használatot illetően.

Fotó: Shutterstock

Kulcs, mágneskártya, ajtónyitás okostelefonnal?

– Hazánkban is régóta alkalmazzák már ezt a módszert, és vélhetően egyre többen bevezetik majd a minél érintésmentesebb működés érdekében. Ugyanakkor ez biztosan opcionális marad, tehát annak sem kell aggódnia, akinek nincs okostelefonja, mindenki, mindenhol be fog jutni a szobájába – nyugtatott meg az elnök.

Fotó: Shutterstock

Megszűnik a csomaghordó szolgáltatás?

Nemzetközi szinten sok helyütt megszüntetik majd, azonban Flesch Tamás szerint hazánkban ez nem számottevő, hiszen nem minden szállodában, inkább csak a magasabban kvalifikáltakban van londíner. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy itthon, ahol van, ott nem valószínű, hogy lejjebb adnak a minőségből.

Balatoni vonatkozások, információk

A Szállodaszövetség elnöke szerint mindent a piac dönt majd el.

– Az emberek azért mennek nyaralni, hogy pihenjenek és jól érezzék magukat. Ha ez nem lehetséges, nem fognak elmenni, a szállodák pedig ezt nem fogják megkockáztatni, és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a vendégek jól érezzék magukat – hangsúlyozta Flesch Tamás.

– Azt gondolom, hogy a Balaton lehet a jelenlegi helyzet nagy nyertese, hiszen idén a legtöbben nem mennek majd külföldre nyaralni. A pünkösdi hétvége adatai még eléggé különbözőek a Balatont illetően, hiszen egyes helyeken még csak 15-20 százalékos volt a kihasználtság a hosszú hétvégén. Ugyanakkor az északi part kedvelt területein, így például Hévízen vagy Balatonfüreden már most nagyon jók a számok. Ahogyan az északi parton Füred, úgy a déli Siófok is teljes gőzzel üzemel már most is. Megkockáztatom, hogy legalább olyan jó nyarat hoz majd a Balaton a turizmus tekintetében, mint tavaly. Extra szezont fog futni a tó 2020-ban – vetítette előre pozitívan a gondolatait az elnök.

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva