Mihály Szilvia | 2020.10.02. 08:00
Piknik a Szigligeti-vár tövében
Sétálj a nádtetős házak között az ófaluban, mássz fel a 750 éves várba, és kóstolj bele a modern gasztronómiába a hétvégén Szigligeten!

A minőségi balatoni borászokat, cukrászokat, pálinkafőzőket, éttermeseket és szállásadókat összefogó BalatoniKör egyesület már a harmadik évben hozza össze hónapról hónapra, mindig másik helyszínen a balatoni gasztronómiai élet kiváló szereplőit. Október 3-án a szigligeti Várudvar Gasztroplaccon kóstolhatunk bele a tó környékének legfinomabb ételeibe, boraiba.

– Az „Egész évben Balaton” koncepciónk fontos eleme a Gasztropiknik-sorozat. Büszkék vagyunk arra, hogy immár harmadik évben járjuk körbe ősszel, télen és tavasszal a Balatont. Jókat eszünk, iszunk, beszélgetünk, és ahogy mondani szoktuk, egymást ajánljuk. Megmutatjuk a vendégeknek, hogy hozzánk az év bármely napján érdemes ellátogatni. A Gasztropikniket természetesen az érvényben lévő járványügyi szabályok szigorú betartása mellett rendezzük meg – mondta Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke.

Az előző évben egy késő őszi Gasztropikniken kihajóztunk a BalatoniKörrel, és még békacombot és kakastaréjt is kóstoltunk.

Tóth Balázzsal a tervekről beszélgettünk
Fotó: Mihály Szilvia

 

Azt, hogy mi vár ránk október 3-án Szigligeten, Vincze Péter, a BalatoniKÖR szervező és elnökségi tagja mutatja be.

– Szigligeten indul az idei Gasztropiknik sorozat, október első hétvégéjére nagyon szép időt jósolnak, szabadtéri rendezvényt tervezünk. A helyszínen két nagyobb nádfedeles beálló rész van, ezek alatt lesznek az éttermek standjai, és felállítunk egy 90 négyzetméteres nyitott sátrat is a színpad köré, de alapvetően egy sétálgatós eseményre készülünk. Az a célunk, hogy a rendezvénysorozaton nem csak a vendéglátósokat, hanem a balatoni településeket is megmutassuk a vendégeknek, így az állandó helyszínek mellett minden évben lesznek újak is. Idén Badacsony helyett Szigligeten kezdődik a piknik sorozat. Talán elfogultság nélkül mondhatom, hogy Szigliget a Balaton egyik ékszerdoboza, természeti és történelmi adottságai mellett a vendéglátásban is magas minőséget képvisel. A vár, a kikötő, a kirándulási útvonalak, az ófalu mind-mind egy kis csoda, mindenképpen javaslom, hogy a Gasztropiknik előtt vagy után az ideérkezők sétálják körbe a települést. A kanyargó kis utcácskák, a néha meredek domboldalak a kilátás miatt is megérik a fáradozást, a strand és a környező nádasok, a Balaton közelsége pedig valódi relaxációs élmény.

Vincze Péter
Fotó: Mihály Szilvia

 

Nézd meg, milyen meseszerű a szigligeti ófalu:

– Mivel készülnek az éttermek a Gasztropiknikre?
– Már elérhető a rendezvény étlapja, nagyon színes lesz a paletta, a kínálatban a szezonális és balatoni alapanyagok lesznek túlsúlyban. Erdei gombák, szilva, sütőtök, süllő, harcsa, kacsa, mangalica, szarvas is szerepel az étlapon, lesznek burgerek, kürtös kalács és balatoni borok, valamint pálinkák is. Természetesen idén is készülnek meghökkentő fogások, ilyen lesz az almás-rizlinges pacal.

Az előző évben rántott kakastaréj is volt a kínálatban
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Milyen új szabályokat kellett bevezetni a rendezvényen a járvány miatt?
– Rengeteg olyan dologgal készülünk, ami eddig nem volt a rendezvényeinken. Leszűkítjük a résztvevők körét, egy időben egyszerre a rendezvény területén maximum 450 ember tartózkodhat. Egy beléptető- és egy kiléptetőkapu lesz, a biztonsági szolgálat folyamatosan ellenőrzi a létszámot, és méri a belépők testhőmérsékletét.

Ha teltház lesz, akkor meg kell várni, míg kijön valaki, emiatt a vendégeink türelmét és megértését kérjük, nincs regisztráció, érkezési sorrendben lehet a piknik területére bejutni.

Belépőt nem kell váltani, a fogyasztás alapján fizetnek a vendégek, több helyen lesz lehetőség kártyás fizetésre is. A másfél méteres távolságot is igyekszünk betartatni, erre felhívjuk a sorban álló vendégek figyelmét is. Idén is üvegpoharakat használunk, ezeket betéti díjért cserébe vehetik át a vendégek. Ha valaki visszaad egy poharat, azt nem mossuk el a helyszínen, hanem félretesszük, mindenki új boros poharat fog kapni. A szakácsok természetesen maszkban, gumikesztyűben dolgoznak, a Balatoni Körös vendéglátók egy része folyamatosan teszteli a munkatársait. Négy fertőtlenítő pontot állítunk fel a higiénia partnerünknek köszönhetően, mindent megteszünk a rendezvényen résztvevők biztonságáért.

– Lesznek kísérő programok?
– Sokkal kevesebb kísérő programmal készülünk, mint eddig. A Fanyűvő játékpark természetesen nem hiányozhat, hogy a gyerkőcök is jól érezzék magukat, de kevesebb játékkal és nagyobb területen lesznek, hogy elkerüljük a tömörülést és folyamatosan fertőtlenítik a játékokat. Idén nem lesz közös hajózás és terepjárós túrák sem, a koncertek alatt is igyekszünk betartatni a biztonsági távolságokat. Terv szerint a kikötő és a Vár parkoló között óránként fog járni a Badacsonyból már ismert Tekergő buszjárat, aki hajóval érkezik, vagy a kikötő közelében parkol, és nem akar sétálni, igénybe veheti.

GasztroPiknik Szigliget

Már csak pár nap és újra GasztroPiknik!☝️Szombaton Szigligeten a Várudvar Gasztroplaccán találkozunk!?#egészévbenbalaton #egymástajánljuk #balatonikör #szigliget

Közzétette: Balatoni KÖR – 2020. szeptember 29., kedd

Parkolni a rendezvény közelében a vár parkolójában vagy a település elején levő parkolóban lehet, egy kis séta a piknik előtt vagy után az őszi időben kellemes kikapcsolódás lesz.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva