Szaniszló Hajnalka | 2022.06.06. 18:00
Porrá égett a veszprémi múzeumőr, erre sincs magyarázat
Mínusz 196 fokra fagyasztott ufó, melyet máig őriznek, fénygömbök, és egy titokzatos légvédelmi parancsnok... Ufók a Balaton körül tucatnyi esetben megjelentek, s tragédiák is kísérték a feltűnésüket. Mutatjuk, hogy a földönkívüliek mit műveltek a Balaton körül.

Tavaly ősszel hozták nyilvánosságra annak a kutatásnak az adatai, amely tízmillió csillagot vizsgált át a Naprendszeren kívüli lehetséges élet bizonyítékait keresve. A Naprendszeren kívüli lehetséges élet bizonyítékait keresve a tudósok „technikai jeleket” keresnek, például olyan kommunikációs jelzéseket, amelyek intelligens földönkívüli lényektől származhatnak. Nem találtak semmit.

A 2020-as kutatások eredménye a földönkívüliekről

– Tízmillió csillag soknak tűnik, de a legjobb becsléseink szerint is 100 milliárd csillag van a Tejútrendszerben. Szóval galaxisunknak csak mintegy 0,001 százalékát néztük meg. Mintha az óceánokban összesen harminc hal élne, és mi úgy próbálnánk megtalálni őket, hogy csak egy udvari medence méretének megfelelő területet vizsgálunk át. Elég kicsi lenne az esélye annak, hogy megtaláljuk azokat a halakat – tette közzé az MTI Chenoa Tremblay, az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) csillagászattal és űrkutatással foglalkozó ágazatának asztrofizikusának nyilatkozatát.

S hogy miért fontos mindez? Mert számos esetben előfordult már, hogy a Balatonnál is látni véltek ufókat vagy különös, földönkívüli jelenlétre utaló jelenségeket.

Rejtélyes ufó-sziget a Balaton mélyén

1983-ban közöltek erről egy érdekes cikket:

– Csontos Tibor Titokzatos sziget a Balatonban című cikkében egy, a Balaton mélyén fekvő titokzatos szigetről ír, amelynek hipotézisét Zelkó Zoltán állítja fel. Ő az, aki a hírhedt Dánikent követve, a perui Hazca-fen (isik rejtélyét is „megoldottá”. Most ez a legújabb meglepetése. Itt a hatásos írás végére odakerült ugyan a riporter halvány kételye is. De ez még szintén csak a címke. S nem a tudomány – írta a Magyar Hírlap.

Werőczey Ernő okleveles villamosmérnök írja az Ufó expedíció könyvében, hogy 1992 nyarán, amikor a fonyódi mólónál sétált a barátnőjével, furcsa, ismétlődő fényjelenségekre lett figyelmes és ekkor határozta el, hogy ufókutatással kezd foglalkozni. Verőczei úr még a Magyar Tudományos Akadémiát is felkérte a micsodák kutatására, de válaszra sem méltatták.

Érvek:

– Egy tervezőmérnök, aki a veszprémi egyetemen tartózkodott aznap, elmondta, hogy a furcsa jelenség az egyetem felett húzott el és bár ő korábban nem hitt az ilyesmiben, amikor ezt meglátta, biztos volt benne, hogy nem ember alkotta tárgyról van szó, s elkezdett hinni az ufókban – írta 1991-ben a Veszprémi Napló decemberi száma.

Ellenérvek:

– Hihetnénk, az akadémikusok azért hallgatnak, mert ismerik a Magyar Repülő Szövetség szakértőinek véleményét: sok felvétel annyira rossz, hogy képtelenség elemezni, amúgy meg főként seregélyek, bogarak, repülőgépek képesek efféle „produkciókra” – írta a 168 óra 1997-es száma.

Fotó: Veszprémi Napló, 1991, archív

 

A rejtélyes felsőörsi tragédia – Kiégett a szék az éjjeliőr alatt – ő meghalt, minden más épségben maradt

– A veszprém megyei múzeumi igazgatóság máig őrzi azt a megperzselt széket, amely egy titokzatos, misztikus, rejtélyes halálesetre emlékeztet – írta a Veszprémi Napló 2007-ben.

Szilveszter éjjel a múzeumnál szolgálatot teljesítő éjjeliőr a székében ülve égett szénné. A férfi teste konkrétan szénné égett, s csak a lábai maradtak épségben. Horrorisztikus látvány fogadta a kiérkező hatóságokat. Döbbenetes, hogy az őrházban semmi nyomát nem látták tűznek, semmi más nem gyulladt ki, csak a szék és a férfi teste. Azóta sem találtak magyarázatot az esetre.

A kiégett szék
Fotó: Veszprémi Napló archív

 

A Veszprém megyében talált idegen lény, aki nem evett semmit

Veszprém megyében az elmúlt majdnem száz esztendőben főként a Balaton és Veszprém felett, Várpalota és Pápa környékén tűntek fel azonosítatlan repülő tárgyak, fénycsóvák, jelenségek. A lapa arról is beszámolt, hogy akkoriban lezuhant a közelben egy olyan objektum, amelyen személyzet is tartózkodott. Hátborzongató, amit arról a lényről írnak, amelyet aztán sokáig fogva tartottak. Talán még ma is…

Mínusz 196 fokra hűtötték az idegen lény testét

– A lezuhant objektumot és annak halott személyzetét (…) elszállították a helyszínről. Hogy hová, a mai napig rejtély. Az idegen testét folyékony nitrogénnel behűtötték, mínusz 196 fokon. A jelentés szerint az élővel gondok vannak. Semmilyen táplálékot nem fogad el, pedig mindennel kísérleteztünk. Ennek ellenére az erejét megőrizte. Cellájában keveset mozog. Újabb parancsig nem nyúlunk hozzá, senki sem zavarja. De folyamatos az elektronikus megfigyelése – írta a Veszprémi Napló a jelentésről 2017-ben.

Természetesen mindig voltak, vannak és lesznek is olyanok, akik állítják, hogy ezek az esetek valóban így történtek, s olyanok is, akik elutasítják azok igazát.

 

A légvédelemért felelős parancsnok cáfolja a jegyzőkönyvet

Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, Magyarország akkori légvédelemért felelős hadtestparancsnoka nem osztotta ezt a véleményt:

– Mi nem találkoztunk a fenti jegyzőkönyvvel. Az ufóról és az ufonautákról szóló írás, jegyzőkönyvek egy nagy tehetséggel megáldott fantázia szüleményei – nyilatkozta a Veszprémi Naplónak a parancsnok, aki 43 évig repült hazánk egén, és soha nem találkozott ilyen jelenségekkel – és ha mások mégis láttak furcsa dolgokat az égbolton a Balatonnál vagy annak vize felett és hogy mindegyikre létezik fizikai magyarázat. Leginkább az, hogy ilyenkor kis anyagszemécsék izzanak fel a Föld légkörében, s azok okoznak ilyen jelenségeket.

Az akkor Balatonfüreden élő, nyugalmazott légvédelmi tiszt, Kositzy Attiláról elterjedt, hogy felsőbb utasításra tagadja az ufók veszprém megyei megjelenéséről szóló híreket. A legnagyobb port kavart esete 1989-ben történt, amikor ­a többek által szabad szemmel észlelt ufót neki kellett azonosítani a MiG 21-es vadászgépével, és ezt felsőbb utasításra soha nem ismerte be. (Ezt már a Veszprémi Napló írta róla 2007-ben.)

A sárkány alakú objektum vakítóan fényes volt a Balaton felett

Egy vonatvezető azt mondta, hogy az éjszaka közepén két másik kollégájával együtt arra lettek figyelmesek, hogy valaki közeledik feléjük a Balaton vize felől/felett, vakító fehérséggel. Amikor pedig eltűnt, akkor pedig sárga és vörös fények cikáztak körülötte a Balaton felett, míg mások arról számoltak be, hogy sárkány alakúnak látták a jelenséget, amely csendben és iszonyatos sebességgel közeledett feléjük. A színváltoztatásról többen is beszámoltak, méghozzá ugyanúgy: minden esetben először fehér, majd kék színben látták, végül, az eltűnésekor vörös színűvé változott. Többen nyilatkozták azt is, hogy korábban nem hittek a földönkívüliek létezésében, de amit akkor a Balaton körül láttak, meggyőzte őket.

Veszprém, Pétfürdő, Bakonyalja, Tapolca, Hajmáskér, Magyarpolány, Várpalota és persze a Balaton vize felett – ezeken a területeken mind látni véltek valami furcsát az égbolton, s bár volt, aki az akkori jugoszláv eseményekkel akarták összefüggésbe hozni a történteket, egy hozzáértő is megállapította, hogy nem a légifolyosón haladt a jelenség.

Nyolc repülő tárgy tűnt fel a veszprémi grillpartin

– valami halk, susogó, a szélzúgáshoz hasonló, sistergő hangot hallottam, és már meg is pillantottam az alakzatban repülő nyolc sárgás, narancssárgás színű tárgyat. Ide le is rajzoltam, milyen alakzatban repültek (..) fluidum-szerű anyagnak tűntek, nem is világítottak, egyszínűek voltak, és plazmaszerű jellegűnek tűntek – nyilatkozta Keindl Tamás 2001-ben a Veszprémi Naplónak.

Gömbvillámok vagy ufók cikáztak a Balaton felett?

– Magyarországon gömbvillámokat leggyakrabban a tavaszi és nyári hónapokban figyeltek meg, azon kívül olyan tájakon — hegyek aljában, a Balaton körül —, ahol a leggyakoribbak a zivatarok – nyilatkozta 1987-ben a Népszabadságnak cikkíró, Egely György, az Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetének munkatársa.

Viharos Balaton (Olvasói fotó: Fazekas Dániel)

Olvasói fotó: Fazekas Dániel

Ezüstszínű diszkosz lebegett a Balaton felett

– A legfrissebb jelenségek közül július 29-i Siófokon volt, egy panelház ötödik emeletéről látták, amint a Balaton fölött lebegett. Este 9-11 óra tájban volt, ennek ezüst színe volt, formája inkább a diszkoszhoz hasonlított. Ez volt talán a legpontosabb leírás egy olyan tárgyról amiről azt gondolták, hogy vizet vett fel a tóból – írta 2005-ben a Fejér Megyei Hírlap.

A Balatonnál megfigyelt további titokzatos ufójelenségek – a fotó után!

Fotó: Böröczky Bulcsú

Pataky Attila és az ufók a Balatonnál

Legutóbb Pataky Attila, az EDDA frontembere mesélt a likeBalaton.hu-nak arról, hogy több ízben is látott földönkívüli jelenségeket, a tó több pontján is, de lássuk most a többi rejtélyes jelenséget a tó körül.

Fénygömbök az 1980-as években a Balaton felett

1980. szeptember 9-én az esti órákban három nagyméretű, furcsa, hosszúkás alakú és színesen sugárzó ismeretlen repülő testek feltűnését jelentették – számolt be jelenségről az Amerikai-Kanadai Magyar Élet című lap.

1982 nyarán Balaton- fűzfő mellett enyhén borús időben egy ököl nagyságú halvány rózsaszínű gömb jött lefelé körkörösen. A kör átmérője kb. 1,5 m lehetett. A gömbvillám egy karvastagságú ágat letört egy szilvafa alsó részén – írta a Népszabadság 1986 novemberi száma.

Lezuhant földönkívüliek, furcsa álmok

Kalmár János, a Magyar Ufókutató Szövetség elnöke sok érdekes dolgokról számolt be, többek között arról is, amikor furcsa fénygömb emelkedett ki a Balatonból.

 

Földönkívüliek ábrázolása kőbe zárva a Káli-medencében?

A balaton-felvidéki Stonehenge – Az emberi komédia szoborcsoport rejtélye a szakember szerint talán a lélekegyesítés folyamatát mutatja be,, hogy meglehetősen ijesztő ránézni, de a földönkívüliek ábrázolása is szóba került.

Fotó: Nagy Lajos/ veol.hu

 

Magyarországi találkozás egy ufóval

És végül, hogy ne vegyük olyan komolyan magunkat, alább egy, a Ludas Matyi 1968-as számában megjelent történetet közlünk, amely egy igazán különleges találkozásról számol be:

Kép: Arcanum

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva