Szaniszló Hajnalka | 2020.05.30. 15:00
Régi idők gyereknapjai a Balatonnál
Régmúlt idők újságcikkjeiből szemezgettünk, milyen is volt a piros lufik, trombiták és a körhinta csodálatában gyereknek lenni, de 2020-as gyereknapos programokat is ajánlunk.

Hangulatos gyereknapot rendezett tegnap a keszthelyi Balaton Vidéki Építőipari Szövetkezet dolgozóinak gyerekei részére a BÉSZÖV-klubban. A rajzversenyen és különböző játékokban ügyeskedő, megvendégelt kicsiknek a budapesti Spóra-együttes adott műsort – írja a Zalai Hírlap 1983. június 3-i száma.

Juniális gyereknappal címmel jelent meg programajánló a Zalai Hírlap 1986. június 20-i számában: – szombaton 9 órától a gyenesdiási Nagymezőn egész napos gyereknappal egybekötött juniálist szervez a Bakony Művek keszthelyi gyáregysége. Az üzem dolgozói és a családtagjaik részvételével zajló, hagyományos program során a brigádonkénti főzőcske mellett számtalan izgalmas ügyességi versenyre, sportvetélkedőre, s végül szabadtéri táncmulatságra kerül sor – írja a magazin.

– Régmúlt májusi vasárnapokra emlékezem – kisdobos- és úttörőavatás, Balaton-parti kirándulás, kora nyári lubickolás tette felejthetetlenné a napot. Ez a nap az öröm és a mámor napja volt; nem emlékszem, hogy hallottam volna a „ne” szócskát a szüleimtől. (…) Szabad volt belegázolni a csípős vízbe, gumilabdát vásároltatni, fagylaltot kérni. (…) Ezen a nagy ünnepen együtt volt a család, közösen nevettünk, szórakoztunk – Amikor én még kislány voltam címmel jelent meg ez a hangulatos múltba révedős-nosztalgikus írás a Veszprémi Napló 1989 május 27-i számában, melynek magvát a gyerekkori Balatoni emlékek képezték, azon belül is a Balatonon töltött gyereknapok, amikor minden megengedett volt a kicsiknek.

Fotó: Arcanum

A szezonnyitás és a gyereknap mindig is közel esett egymáshoz. Arról, hogy hogyan nyitott meg a Balaton a turisták számára a XIX. században és mi történt a szezon kezdetén a háborúk alatt, itt olvashatsz egy különleges hangulatú, történelmi anyagot.

A Veszprémi Napló 1989. május 27-i számában képriport jelent meg a balatonalmádi gyereknapról, s mellé egy egy rövid beszámoló is készült, amelyben a felhőtlen gyermekévekről és az önfeledten ragyogó gyermekarcokról írnak. Nézegesd meg a képeket és olvasd el a beszámolót.

Fotó: Arcanum

Akkoriban Zánkán rendezték meg az Úttörővezetők Országos Konferenciáját, ahol szóba került a gyereknap is. Kadnár Lajos, megyei úttörőelnök hangsúlyozta, hogy gyereknapon avatják majd a legújabb úttörőket. Hangsúlyozta, hogy iránymutató és reális elveket szeretnének kitűzni a fiatalok elé – ahogyan azt az akkori elvek és úttörő-szabályok előírták. Erről a Veszprémi Napló 1989. december 1-jei számában olvashatunk.

Most, 2020-ban, a járvány lecsengése idején minden változásban, állandó átalakulásban van. Az, hogy nem szerveznek rendezvényeket, így a gyereknapi események is elmaradnak, nem jelenti azt, hogy unatkozni kell majd a pünkösdi hosszúhétvégén, amely ráadásul a gyereknapot is magába foglalja.

A Balatonnál számtalan izgalmas programmal tölthetitek meg a napokat. Kalandpark, állatos helyek, kilátók, tanösvények, szuper játszóterek… ez mind vár benneteket a tó körül. Itt találtok egy hatalmas összeállítást, amelyben biztosan megtaláljátok majd a megfelelőt. Garantáljuk, hogy a bőség zavara lesz az egyetlen problémátok a válogatás során!

 

Nyitókép: fortepan

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva