Szücs Ildikó | 2020.10.08. 14:00
Rejtőző kiskastélyok a Balaton északi partján #4 - Pántlika kastély
Hívhatjuk őket villáknak vagy kastélyoknak, mindenképpen az építészet olyan kis kincseiről van szó, amelyek története sok érdekességet rejt. Ne hatalmas uradalmi épületeket képzeljünk el, ahol egykor szolgasereg leste a gazdák minden kívánságát. Az épületek némelyike nincs tökéletes állapotban, némelyikben laknak, van amelyik üresen áll, műemlék vagy éppen egy múzeumnak ad otthont. A Pántlika kastély Balatonakali jellegzetes éke, amely egy 142 éves gyönyörű épület.

Balatonakali domboldalán szőlőültetvények sorakoznak, közöttük apró nyaralók kertjéből csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. Ám a legszebb kilátás minden bizonnyal a domboldal tetején magasodó Pántlika kastélyból van, amely 2006 óta magántulajdon, és azóta teljes pompájában áll.

A Balatonakaliban álló Pántlika Kastély 1959-ben
Fotó: Fortepan/Mészáros Zoltán

Az épület mindig is a faluhoz tartozott, noha attól nagyjából 500 méterre épült. A birtok mindig is papi birtok volt, a feljegyzések szerint Szent István koronázásától kezdve legalábbis biztosan. Majd 1807-ben I. Ferenc király ajándékozta oda a szőlőhegyet kastélyostul a Magyar Kegyes Tanítórend, vagyis a piarista rend dörgicsei gazdaságához tartozó tartományának. A teljes birtok 1945-ig, a földosztásig, a piaristák tulajdona volt, kisnemesek és egy földbirtokos gazdálkodtak rajta.

A Pántlika kastély 2020-ban
Fotó: Szücs Ildikó

„Az 1870-es években a Pántlika-dűlőt nemes szőlőfajtákkal telepítették be, és ez olyan jól sikerült, hogy 1876. december 19-én, a birtokban tartózkodó Somhegyi Ferenc rendfőnök utasította Damay István kormányzót, hogy fogjon bele a pántlikai pince és villa építésébe. 1877-78-ban hozták tető alá. A villát Dornay Istvánról Isván-villának nevezték el, ez a hivatalos elnevezés azonban nem ment át a köztudatba, mert a villát a dűlő nevéről Pántlika néven ismeri a környék népe.“ (Forrás: Arcanum/Napló, 2003.)

Maga a pántlika nevet nem csak a kastély viseli, hanem a hozzá tartozó majorság is. Annak idején a déli fekvésű domboldalt szabályos rendben álló szőlőtőkék borították be, amelyek úgy díszítették a környéket, mintha hatalmas pántlikák volnának – innen az elnevezés.


A kastély alatt pince és palackozóüzem működött, amely a rend idejében megalapozta az akali és a dörgicsei szőlő- és borgazdaság hírnevét. Mint a legtöbb romantika kori épület, ez a kastély is az államosítás áldozatává vált, és a Badacsonyi Állami Gazdaság tulajdonába került. Az előtte fekvő területeket felparcellázták és eladogatták, itt állnak a kisebb-nagyobb nyaralók, amelyek között egyre több a szép, gondosan tartott épület, és számos présház és pince maradt fenn még abból az időből, amikor valóban szőlőművelésre használták.

Az épület és a hozzá tartozó hatalmas kert gyönyörűen gondozott
Fotó: Szücs Ildikó

Régi újságcikkeket böngészve rábukkanunk érdekes morzsákra a kastély életútjában, ilyen például egy iskolai feljegyzés is a két világháború közötti évekből:

„Akali-Dörgicse a magyar Kegyestanítórend birtoka. Dörgicse különösen országszerte híres, finom boráról (Dörgicsei Édes) nevezetes, amellyel a Rend több kitüntetést is nyert. A birtok mintegy 7000 kát. holdat tesz ki. Egyik határát a Balaton alkotja több száz méter hosszúságban, sőt a Balatonnak ez a része szemben a Balaton Szemes-Szárszó vonalig majdnem 5000 kát. hold terjedelemben szintén a magyar Kegyestanítórend birtoka. Sági intéző úr a birtok segédtisztjével már várta kiránduló csapatunkat az állomáson. Tizenöt percnyi út után elérkeztünk a birtok úgynevezett Pántlika kastélyába, amelynek három termében nyertünk elhelyezést és teljes ellátást dr. Sebes Ferenc rendfőnök úr ő méltósága kegyes engedélyével. Elhelyezkedésünk után terített asztalhoz ültünk. Az ízletes vacsora elköltése után nyugalomra tértünk. Másnap reggel már 4 órakor zajos volt a Pántlika a diákzsivajtól. A kakaó-reggeli nagyon ízlett.“
(Forrás: Arcanum/ Katolikus gimnázium iskolai értesítők, Kecskemét, 1934.)

A kapu és a kerítés is tökéletesen illik a kastély stílusához
Fotó: Szücs Ildikó

Az biztos, hogy a valamikor a rendszerváltás környékén az akkori tulajdonos kiárusítást tartott a kastélyban fellelhető tárgyakból, erre utal egy 1988-ból származó hirdetés:

Hirdetés a Népszabadságban 1988-ból
Forrás: Arcanum

A házat egyébként magas sövénykerítés takarja el, és egy magányos kutya vigyáz rá, aki azonban elnéző a kíváncsi riporterekkel szemben, és megengedte, hogy néhány képet készítsek a csodás épületről. A domboldalban egyébként tökéletes a csend és nyugalom. Az egykori szőlőhegy ugyanakkor nem kihalt, a pincék és házak környékén békésen reggeliző lakókat, munkába induló tulajdonosokat láttam, és talán a kis lélekszámú falunak tudható be, hogy itt még mindenki köszön még az úton bóklászó idegennek is. A Pántlika kastély zárja tulajdonképpen a falu épületeit, mögötte tölgyerdő terül el, ahol egy őszi séta során felfrissül a test és a lélek. A domboldalról letekintve pedig megpillantjuk a Balaton csillogó vizét, és ekkor úgy érezzük: teljes a világ.

Balatonakali szőlőhegyén is tökéletes a világ
Fotó: Szücs Ildikó

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva