2019.09.07. 08:00
Rekordnyarat zárt a balatoni hajózás
Sikeres főszezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART). Tízezrek utaztak egy-egy nyári napon a járatokon és a kompokon. Meg is születtek a rekordok: augusztus 15-én például 14.518-an szálltak fel a Balatoni Hajózási Zrt. hajóira, augusztus 18-án pedig 18.530 utas kelt át a kompokon.

A személyhajókon szállított utasok száma 2019. augusztus 31-ig meghaladta a 657.000 főt, a nyári hónapok közül különösen a június és az augusztus hozott erős forgalmat. A 10 éves rekordforgalmat megdöntő 2018-as év utasszámait is sikerült idén felülmúlni.

Az immár 58 napos hajózási főidény július 6-án kezdődött és szeptember 1-ig tartott. A hajózási élményeket a teljes hajóflottával, 21 személyszállító motoros hajóval és 4 komppal biztosította a Társaság.
A települések közötti menetrendi járatokon összességében már több mint 489.000 utas utazott az év első 8 hónapjában. A főidény alatt több mint 4 ezer alkalommal 15 útvonalon indultak a BAHART települési menetrendi járatai. Közel 3 ezer sétahajó járattal, 1600 alkalommal induló gyorshajó járattal és 350 programhajóval várta a társaság az utasokat.

Szántódrév és Tihanyrév között a főidényben kiemelkedő forgalmat bonyolított a Társaság. 2019. augusztus 31-ig bezárólag 1.109.000 utast szállítottak a BAHART kompjai a két révkikötő között, ami időarányosan több mint 33.000 fővel több utast jelent a szintén kiemelkedő forgalmat hozó 2018-as évhez képest. A járművek száma 4%-os, a kerékpároké 7%-os emelkedést mutat.

A nyári szezon ugyan véget ért, de ősszel sem maradunk hajózási lehetőség nélkül. Október 23-ig közlekednek a településeket összekötő menetrendi hajók, és a nagyobb kikötőkből induló sétahajók. Szeptember 2. és szeptember 29. között az utóidény 28 napos hajózási időszakában a legforgalmasabb két útvonalon naponta 4 alkalommal indulnak a hajójáratok. A hétvégi napokon ehhez párosul még, hogy a Balaton nyugati medencéjében újra elérhető a közkedvelt kerékpáros járat is, mely Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Szigliget, Badacsony településeket köti össze.

Az őszi időszakban a BAHART több települési rendezvényhez is csatlakozik. Egyedi járatokat indítanak a szigligeti Süllő Fesztivál és a tihanyi Garda Fesztivál ideje alatt. Emellett kiemelt hétvégének ígérkezik szeptember 14-e, amikor a hajós Társaság is csatlakozik a balatonboglári települési programokhoz, színesítve azokat. Minden korosztály számára ígéretes hajózási lehetőségekkel készülnek. Több, az éves menetrendben nem szereplő különjáratot is indítanak. Az őszi szezonnyitó keretében lesz lehetőség települési menetrendi hajójárattal eljutni Révfülöpre, a BAHART Regatta zárófutamának rajtját vízről megtekinteni, vagy akár sétahajózni a naplementében. Varázshajóval várják a legkisebbeket, este pedig fergeteges bulihajóval köszöntik az őszt.

Az év későbbi szakaszában is indít a BAHART egyedi, tematikus hajójáratokat. Idén is lesznek Halloween Hajók és bár még jó idő van, de nagyon várják, hogy eljöjjön a Télapó a decemberben induló Mikuláshajóra.

A személyhajózás félmilliomodik utasának köszöntéséről itt olvashatsz!

A kompok egymilliomodik utasának köszöntéséről itt olvashatsz!

(Nyitókép: sonline.hu)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva