likeBalaton.hu | 2021.10.20. 16:00
Rekordot döntött a Somlói Juhfark Ünnep
A juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik. A hatodik alkalommal megrendezett reprezentatív sétálókóstolón idén látogatói rekord született.

A hétvégén tartották meg a somlói borászok a Juhfark nagyszabású bemutatóját a Tornai Pincészetben.
A már hatodik alkalommal megrendezett reprezentatív sétálókóstolón látogatói rekord született: minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő 17 pince 28 juhfark borára és a kiegészítő programokra.

Fotó: Somlói Juhfark Ünnep, hivatalos sajtófotó

Somló bora

A juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik.

Visszafogottsága miatt kitűnően képes megjeleníteni a különlegesen ásványos és karakteres terroirt, amely az egész világon elismertté teszi a somlói borokat. Emellett sokoldalú is: minden borstílusban értékes bor készíthető belőle.

A Somlón ezt a fajtát termesztik legnagyobb területen, és kiemelkedő szerepe van a borvidék identitásának meghatározásában is.

Fotó: Somlói Juhfark Ünnep, hivatalos sajtófotó

A kóstoló évről évre egyre több látogatót vonz, és mára az országos jelentőségű rendezvények között is mértékadóvá vált – stabil szakmai és közönségsiker. Most a Tornai pincészet hatalmas rendezvényterme már a nyitásra megtelt az érdeklődőkkel.

Kóstolók és bortúrák

Tornai Tamás, a házigazda megnyitója után Baráth Sándor a Nagy-Somlói Hegyközség elnöke tartott rövid előadást a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól és a somlói eredetvédelem jelentőségéről. Majd hét órán át, egészen a zárásig kimagasló érdeklődés mellett zajlott a sétálókostoló, ahol 17 pince képviselője nem csak bemutatta borait – összesen 28 tételt – hanem be is avatta az érdeklődőket a borok készítésének részleteibe.

Fotó: Somlói Juhfark Ünnep, hivatalos sajtófotó

Népszerűek voltak a kiegészítő programok is: a somlói dűlőket bemutató buszos kirándulásból ráadást kellett szervezni, és több mint teltházzal futottak workshopok és a pincét bemutató túrák is.
Tornai Tamás régi évjáratú jufhark borok összehasonlító kóstolójával bizonyította, hogy

a hegy különleges talajösszetételének köszönhetően a magas minőségű somlói borok nem öregszenek, sőt egyre gazdagabbá válnak.

Ez fehérborok esetében világszinten is ritka, és különösen értékessé teszi őket. A résztvevők véleménye alapján a 2008-as Tornai Grófi Juhfark kiemelkedő példája ennek.

Sajt és bor

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus workshopja nem csak borokról szólt, hanem a kulináris felfedezés örömét kínálta: hat különböző stílusú borhoz kereste a legjobban illő, sokszor nem is ismert típusú sajtot, és így mutatta be, hogyan alakul ki harmónia és kölcsönös értéknövelő hatás sajt és bor között.

Fotó: Somlói Juhfark Ünnep, hivatalos sajtófotó

Egy ikonikus fajta, és így

egy borvidék sikere nem csak a jó borokon múlik, hanem közösség és márkaépítés is kell hozzá.

A somlói borászok régóta dolgoznak ezen, idén már közös standdal jelentkeztek a Budapesti Borfesztiválon, és több évre szóló támogatást is elnyertek az Agrárminisztérium marketingpályázatán.

Fontos eleme a közös munkának, hogy a Juhfarkünnepen bemutatott borokat előkóstolón választották ki. Ez nem csak a minőségre garancia, de a borkészítési filozófiák és módszerek összecsiszolására is kitűnő alkalom. Ami szintén feltétele a közönség- és piaci sikernek, és a Somló ebben is jó úton jár.

Fotó: Somlói Juhfark Ünnep, hivatalos sajtófotó

Kattints ide, és olvasd el, milyen élmény körbetekerni Somlót.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva