Krausz Andrea | 2022.10.20. 18:00
Repülő vadmacska került lencsevégre a Balatonnál
A vadászó vadmacska a Kis-Balatonnál próbált egy madarat megfogni, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa le is fotózott.

A gyönyörű vadmacska épp az ebédje után kutatott. – Vadmacskát látni kivételes dolog, vadászó példányt talán még ritkább. A képeken látható fiatal egyedet a Kis-Balatonon, a töltés szélén vettük észre. A kezdeti gyanút leküzdve meglapult, élvezte a napsugarakat, majd a nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott – írta Facebook oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Vadászó vadmacska a Kis-Balatonnál

A fiatal vadmacska a Kis-Balatonnál vadászott
Fotó: Miklós Marianna – BfNPI

A vadmacska gyönyörű, de vérmes ragadozó

Ahogy azt a likeBalaton.hu korábban megírta, Zalában és Somogyban is élnek vadmacskák, mivel itt változatos területek, nádasok, gyepek, erdőfoltok váltakoznak, ami optimális a fokozottan védett emlős számára. Főként szürkületben és éjszaka mozognak, kijárnak a gyepterületekre, ahol mezei pocokkal, erdei egerekkel, madarakkal táplálkoznak.

A hó alatt is megtalálják a prédát, jó a hallásuk, szaglásuk, igazi vérmes vadászok.

2019 novemberében beszámoltunk arról, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei a Nagyberek legmélyén engedtek szabadon két kis vadmacskát, melyeknek anyja májusban elpusztult, de a kölyköket Keszthely környékén szerencsére megtalálták.

Tiszta vérű vadmacska után kutatnak

A vadmacskák számára

a legnagyobb problémát a hibridizáció jelenti, vagyis, hogy a vadmacska képes párosodni a házimacskával, így félő, hogy előbb-utóbb beleolvad a házimacskába.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Prof. Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem egyetemi tanára vezetésével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park elsőként indította el 2018-ban a vadmacskák megfigyelését a déli Bakonyban, majd később a Nagyberekben, ahová fotócsapdákat (automatikusan működő fényképezőgépeket) valamint DNS-minta vételére alkalmas szőrcsapdákat helyeztek ki. Fontos ugyanis, hogy a szakemberek felmérjék, mennyi a tiszta vérű állat hazánkban. Úgy tűnik, hogy több, mint a korábbi években.

A vadászó vadmacska a Kis-Balatonnál fotózták

Somogyban és Zalában több a vadmacska
Fotó: Miklós Marianna – BfNPI

 

Nyitókép: Miklós Marianna – BfNPI

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva