likeBalaton.hu | 2022.10.13. 08:00
15 hely a Balatonnál, ahol gesztenye is van
Ha a gesztenye az egyik kedvenc fád, akkor te is kedveled az ősz semmihez sem fogható hanulatát. Mutatunk 15 balatoni települést, ahol kirándulások, séták alkalmával telerakhatjuk a gyerkőcök hátizsákját gesztenyeszemekkel.

Siófok – Jókai park és környéke

Gesztenye Siófok legnagyobb parkjában: a 2006-ban eredeti tervek szerint felújított 4,6 hektáros Jókai parkban is találunk ilyen fákat. A hatalmas terület északi csücskében, a játszótér közvetlen szomszédságban gyűjthetjük a fényesen barna terméseket.

15 balatoni település, ahol van gesztenye.

A játszóterezés után még gesztenyét is gyűjthetünk a Jókai parkban
Fotó: Krausz Andrea

 

A park nyugati szélén, a hajóállomásra vezető járda mellett is találunk egy nagyobb fát, ahol ilyenkor sok gyerek találhat szép gesztenyéket.

15 balatoni település, ahol van gesztenye.

A siófoki hajóállomás felé tartó út mellett is állnak gesztenyefák
Fotó: Krausz Andrea

 

A Fő tér felé gyalogolva, a most is nyitva tartó Kálmán terasz mellett is található egy nagy fa, valamint az út másik, a parkolóban.

15 balatoni település, ahol van gesztenye.

A Kálmán-terasz melletti nagy gesztenyefa
Fotó: Krausz Andrea

 

Siófokon, a Hock János közben állnak a város legrégebbi gesztenyefái. A Fő térről nyíló utcácska elején kis teret is kialakítottak, itt áll Ligeti Erika Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Merengő kislány című szobra. A tér fő eleme a hatalmas vadgesztenyefa, ami alatt szép padokon lehet üldögélni, amíg a gyerkőcök boldogan gyűjtögetik a terméseket.

Siófok egyik legnagyobb gesztenyefája egy ugrásra a Víztoronytól
Fotó: Krausz Andrea

 

Siófokon, a Sió fölött átívelő Baross-hídnál is találunk egy szép gesztenyefát, mely alatt ugyancsak kialakítottak egy romantikus pihenőt, padokkal. Szabadifürdőn, az Akácos téren lévő játszótérnél szaletli, asztalok, padok, valamint gesztenyefák és persze menő játékok várják a gyerekeket.

Ősszel jó gyerekjáték a játszótér mellett gyűjthető vadgesztenye
Fotó: Krausz Andrea

 

Gesztenyés recepteket keresel? Itt megtalálod!

Balatonszemesi promenád, a helyiek büszkesége

Egy őszi romantikus séta kedvéért érdemes felkeresni Balatonszemest. Az úgynevezett Bagolyvári promenádon, vagyis a Bagolyvár utcában már az 1900-as évek elején is álltak gesztenyefák, melyeket azóta újakkal pótoltak. A fasor a helyiek egyik büszkesége, ráadásul az Év fája 2020 országos verseny egyik jelöltje volt. Az utca végén a Sóhajok hídja, amit olasz mintára ugyancsak az 1900-as évek elején építettek

Történelmi hangulat Balatonszemesen, a Bagolyvár utcában
Fotó: Krausz Andrea

Balatonlelle igazi gesztenyézős célpont lehet

Balatonlellén, a városban elszórtan több helyen is van egy-egy vadgesztenye csoportosulás. Több irányba is érdemes tehát elindulni. Ha a Balatont is látni szeretnétek, akkor legjobb, ha a mólót veszitek célba, ott útközben találtok gesztenyefákat is. A Művelődési Ház parkjában is szerencsével járhattok, a fő út mellett. A Szövetség és a Dobó utca sarkán szintén érdemes körülnézni és a helyi általános iskola udvarán és az épület mögött, a parkolóban is lehet találni gesztenyét. Ha pedig hosszabb sétára vágytok és őszi bogyókkal is „beéritek”, irány a lellei Kishegy és a körülötte lévő kedves parkerdő.

gesztenye

A Móló sétányon is vannak gesztenyefák
Fotó: Krausz Andrea

Fonyód: gesztenyefák és panoráma

Fonyódon a Bartók Béla utcán, a Sirály szálló mellett felfelé sétálva egymás után találkozhattok vadgesztenyefákkal, rövid séta után a Szaplonczay sétányról fotózhatjátok le az északi part varázslatos hegyeit. Ha már túl sok a gesztenyéből, akkor irány az általános iskolával szemben levő park a Márffy tér és a Fő utca sarkán, ahol egy nagy tölgyest is találtok. Makkra fel, készülhetnek az őszi kreatív díszek a sok termésből.

gesztenye

A Márffy-tér Fonyódon
Fotó: Krausz Andrea

Balatonfenyves: titkos hely

Balatonfenyvesen a posta környékén és a posta udvarában van a legtöbb gesztenyefa, a Kölcsey utcában az Öreg Vigadó Étterem udvarán is szép zsákmányra tehettek szert. Séta közben még találtok egy-egy magányos gesztenyét, inkább tobozokat tudtok gyűjteni, hiszen, ahogy a település nevéből adódik, itt fenyőfából ültettek többet. Ne hagyjátok ki a strandon a tobozos játszóteret sem, itt szortírozhatjátok is a begyűjtött terméseket.

gesztenye

Lakásdekorációnak, vagy valami kreatív játékra is nagyszerű, az amúgy gyógynövénynek számító vadgesztenye
Fotó: Fábos Erika

Balatonkeresztúr: irány a szőlőhegy

Balatonkeresztúron a műemléktemplom körül tudtok gesztenyét szedni. Bár a Bél Mátyás Vendégház udvarán több gesztenyefa is áll, oda nem mehettek be, de ha szerencsétek van, a mellette levő járdára kipotyognak a barna kis termések. Balatonmáriafürdőn a központi strand parkolója is kiváló gyűjtőhely, bár fürdeni csak a nagyon bátrak szoktak ősszel, azért egy sétát tegyetek a strandon ti is.

A templomkert gyönyörűen gondozott, gesztenyefát is találsz benne
Fotó: Fábos Erika

 

A szőlőhegy is remek célpont, a százéves pincesoron egymás mellett sorakoznak a nádtetős vályog pincék, a gesztenyék mellé gyűjtsetek színes szőlőleveleket, az aranyló sárgától a sötét bordón át barnába hajlóig minden színből találtok a gesztenye díszek mellé kiegészítőt.

Keszthely, a gesztenye városa

Néhány éve 1200 gesztenyefát számoltak össze Keszthelyen, a település egyik nevezetessége a Festeticsek korában ültetett gesztenyefasor, mely alatt te is elautóztál már, ha Balatonszentgyörgy felől érkeztél a városba. A több kilométeres fasoron a Festetics úton át jutunk el a városközpontig. Ne a település határán kívül állj le autóddal gesztenyét szedni, biztonságosabb, ha a múzeum előtt, a Kossuth Lajos vagy a Bercsényi utcán gyűjtögetsz.

 

A Helikon park környéke és az Erzsébet királyné utca is jó lelőhely, a kastély parkjában is vannak gesztenyefák, és a Sopron utca is tökéletes célpont. Itt fiatalabb fák vannak, érdekességük, hogy tavasszal nem fehér, hanem rózsaszín virággal pompáznak.

gesztenye

Gyenesdiás: száz éves fák

A nyugat-balatoni üdülőfaluban a termelői piac közelében közel száz éves fák alatt gyűjtögethetitek a gesztenyét, közel van a strand, érdemes egy Balatont néző sétával zárni a sétát.

Sümeg: fesztivál a gesztenyének

Sümegen nem az őszi termést, hanem a tavaszi gesztenyevirágzást ünnepli. A hatalmas gesztenyefák a város központjában ősszel is csodálatosak. A Püspöki palota a várral hihetetlen látvány, járjátok be a barokk hangulatú kisvárost, fedezzétek fel a várat és a múzeumokat is.

Badacsony: gesztenye a hegy lábánál

Badacsonyban a vasútvonal mellett az Egry-sétányon az Egry-múzeum és a Halászkert felé is rengeteg gesztenyefa található, már a 71-es főút melletti parkolóban teleszedhetitek a kosaratokat, de ha megmásznátok a hegyet is, akkor a Kisfaludy-ház előtti hatalmas gesztenyefát is keressétek meg. Ha idáig felsétáltatok a meredek úton, megérdemeltek egy pohár tüzes badacsonyi bort.

Balatonudvari: szívek a gesztenyefák alatt

Balatonudvariban a szív alakú sírkövekről ismert temetőben tudjátok a legtöbb gesztenyét összeszedni. A békés temetőkert mellett a Gesztenye sor nevű utcát se hagyjátok ki, nem véletlenül ez a neve. A parton egy nyarlópark is a Gesztenye nevet viseli, itt is bőven szedhettek a barna golyókból.

gesztenye

Balatonszepezdi örökség

Érdekes történet bontakozik ki a Balatonszepezden található gesztenyefák eredetéről, amit a Balatonszepezdi Gesztenyevirág Nőegylet vezetőjétől tudunk meg: Virius Vince – akiről már mi is írtunk ebben a cikkben – nem csak a fürdőtelep kitalálója volt, hanem annak idején ő hozta el Erdélyből a piros virágú gesztenyét Balatonszepezdre. Valamikor 139 darab fa volt a településen, amelyeket a Gesztenyesoron végighaladva megcsodálhatunk, a Nőegylet pedig gondosan ápolja a fákat és a gesztenyés hagyományokat is. Tavasszal a virágzás idején Gesztenyevirág ünnepet is tartanak, amely idén ugyan a pandémia miatt elmaradt, de az egyesület tagjai lelkesen gondozzák az örökséget, és várják a következő tavaszt, amikor virágba borulnak a szepezdi gesztenyefák is.

Fotó: Balatonszepezdi Gesztenyevirág Nőegylet

Csopakon ősgesztenyefa őrzi a történelmi villát

Csopakon különleges élményben lehet részünk, ha a családdal az iskolai feladathoz gesztenyét gyűjteni indulunk. A hagyományos gesztenyesort itt nem találjuk meg, viszont a Füredi útra ellátogatva érdemes az irányt az Abaffy villa felé venni. A védett épület udvarán nem akármilyen gesztenyefák magasodnak. A XIX. században épült villa ma már üresen áll, viszont az önkormányzat nagy figyelmet fordít a környezetére. Az épület ugyanis eredeti ős gesztenyefák között bújik meg.

A gesztenyesor végén forrás csillapítja szomjunkat Kenesén

Az igazi őszi kirándulás színhelye csakis Balatonkenese! Minden évszakban megkapó látvány a város déli részén, a kerékpár út mentén a több kilométer hosszan húzódó Gesztenyefa sor, mely a 71-es főközlekedési úttal párhuzamosan fut Balatonkenese nyugati határában. Az Árpád-forrás közvetlenül a kerékpár út mellett fekszik, ahol mindenki számára hozzáférhető jéghideg forrásvíz fogyasztható.

Hangulatos gesztenyefák árnyékában Balatonfüreden

A balatonfüredi hajóállomás és a mellette húzódó Tagore sétány mindannyiunk kedvence. A hajóállomás környékén is fellelhetünk gesztenyefákat, főként a szabadtéri színpad környékén, valamint a kortárs kiállításokról híres Vaszary Villa parkjában.

Utcai rajzművészek Balatonfüreden, a gesztenyefák árnyékában alkotnak
Fotó: Krausz Andrea

 

A különböző típusú fák egyébként központi szerepet játszanak a Tagore sétányon. Az első fát, melyről a sétány a nevét is kapta, a híres hindu költő, Rabindranath Tagore ültette annak örömére, hogy a füredi szanatóriumban meggyógyult.

Figyeljünk a lábunk elé, mert potyognak a gesztenyék!
Fotó: Szücs Ildikó

Ezt több emlékfa is követte, hiszen Nobel-díjas hírességek, mint Salvatore Quasimodo költő, Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Kürti Miklós fizikus, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus nevéhez is fűződik egy fa.

Nézd meg képeinket:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva