veol.hu | 2022.09.23. 18:00
Rizling és cabernet franc a Veszprém megye bora
Idén is kiválasztották a Veszprém Megye Bora verseny legkiemelkedőbb borait, amelyek készítői méltán lehetnek büszkék a kiváló nedűkre.

2022-ben az Arias Birtok Pécsely olaszrizling 2021-es fehérborát és a Szászi Birtok Bio Balaton-felvidéki cabernet franc 2019-es vörösborát ítélte a legkiválóbbnak a zsűri. A nyertes borászatok számára a birtokokra látogatva, személyesen adta át a díjat Takács Szabolcs, a megyei kormányhivatal főispánja és Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

Szászi Borbirtok Fotó: Szászi Birtok – hivatalos

Idén is hasonló arányban érkeztek nevezések mindegyik borvidékről. A beérkezett fehérborok csaknem fele a térségben közkedvelt olaszrizling volt. Fehérbor kategóriában is egy olaszrizling aratott nagy sikert: a pécselyi olaszrizling 2021., amely a Balatonfüred-csopaki borvidékről származik. A bor alapanyagát adó szőlő a Király-­oldal-dűlőben található ültetvény köves, oldallejtéses részén terem. Az ezen a területen termő szőlő mindig magasabb beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint társai.

Vörösbor kategóriában a Bio Balaton-felvidéki Cabernet Franc, a Szászi Birtok 2019-es kiváló bora nyerte el a legjobbnak járó címet. Az ital ugyan nagytestű vörösbor, mégis simulékonyabb és visszafogottabb tanninszerkezetű. Illatában érett szedres-feketeribizlis gyümölcsös jegyeket mutat, kis fűszerpaprikával „megtűzdelve”.
A Veszprém Megye Bora verseny életre hívásának egyik fő törekvése az volt, hogy lehetőséget biztosítson a térség borászatainak a bemutatkozásra és boraik szélesebb körben történő megismertetésére. A hivatal és az önkormányzat egy éven keresztül protokollcélokra használja fel a két nyertes, címkével ellátott bort.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva