Krausz Andrea | 2023.02.13. 15:51
Saját épségét sem kímélve mentett rétisast a balatoni halőr
Egy röpképtelen rétisast fedezett fel a szolgálatteljesítés közben Bohn Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőre Somogyszentpál határában. Miközben befogta a ragadozót, hogy eljuttassa a madármentőkhöz, egy óvatlan mozdulat során a madár mély sebeket ejtett rajta.

– Tegnap szolgálat közben először körbejártuk a Kis-Balatont, majd átmentünk a Somogyszentpálnál fekvő Cigány-árokra, hogy megnézzük, vannak-e ott kormoránok – mondta a likeBalaton.hu-nak Bohn Gábor halőr. – Az erdő szélében megpillantottunk egy sast.

Közel volt, ezért lefényképeztem. De láttam, hogy csak ugrál, nem tud elszállni.

Utánafutottam az erdőbe, és megfogtam, majd átadtuk a természetvédelmi őröknek – mesélte a szakember.

Sebeket ejtett a madár

Egy ilyen hatalmas ragadozó megfogása nagy körültekintést igényel, mivel a 2 méteres szárnyfesztávolságú madár karmai még az emberre nézve is veszélyesek. Bohn Gábor sem úszta meg sebesülés nélkül. A befogás közben a férfi törzsén nagyobb sebek keletkeztek.

– Egy pillanatra elengedtem a lábát, és már meg is ragadott. Két kézzel alig tudtam leszedni magamról.

Fájt, ahogy a két pulóveren keresztül megfogott, de majd begyógyul. Annak örülök, hogy a sas így megmenekülhetett – emlékezett vissza Bohn Gábor, aki hozzátette, a madár szárnyait érhette sérülés, mert a tollak furcsán álltak. Azt nem tudják, hogy pontosan mi történhetett az állattal.

A ruhán keresztül is megsebesítette a rétisas
Fotó: Bohn Gábor saját fotó

5 rétisast is megfigyeltek

A halőr elmondta, hogy hattyút két alkalommal is mentett, sőt egerészölyvet is fogott már, de sast még soha sem tartott a kezében. Nem sokat gondolkodott azon, hogy mi lesz, csak megragadta a nagy madarat, ahogy egyszer a tévében látta.

Bohn Gábor 8 hónapja halőr, ő figyeli többek között a horgászok tevékenységét a Kis-Balaton, a Mária-árok és a Cigány csatorna területén.

Gyakran látnak rétisast a környéken,

öt ilyen madarat is megfigyeltek az utóbbi időben.

Nyitókép: Balatoni Hal – hivatalos

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva