likeBalaton.hu | 2023.02.02. 16:00
Megkezdődött a csukatilalom a Balatonon
A horgászok számára fontos időpont február elseje, ugyanis ettől a naptól egészen április 28-ig mérettől függetlenül tilos a csukát megtartani a Balatonon.

Érdemes horgászat előtt a helyi szabályokról tájékozódni, mert azok eltérhetnek az országostól. A Balatonon például egy hónappal tovább, április 28-ig tart a csukatilalom, és további szigorításról is rendelkeznek a magyar tengeren.

„Tilos célzottan olyan halra horgászni, amely méreten aluli (méretkorlátozás alá eső, de azt el nem érő hal) vagy amelynek fogási tilalmi ideje a horgászat időpontjában érvényben van, még akkor is, ha a horgász visszaengedi a halat. Ha véletlenül ismétlődően ilyen hal akad horogra, akkor a horgász módszert és/vagy horgászhelyet köteles váltani” – olvasható a Balatoni Horgászrendben.

Részlet a darabszám- és méretkorlátozásokat, valamint a tilalmi időket felsoroló 2023-as táblázatból
Forrás: balatonihal.hu

 

Ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek.

A csuka

A csuka hazánk egyik kedvelt ragadozó halfaja, valamennyi édesvizünkben megtalálható, kivételt képez talán a hegyvidéki patakok hűvös vize. Élőhelyén mindig szüksége van valamilyen fedezékre, búvóhelyre, innen támad lesből egyetlen gyors ugrással áldozatára. Gyakran a krokodilhoz hasonlítják. Hatalmasra tudja kinyitni a száját, melyben hátrafelé hajló, éles fogak lapulnak. Ezekkel a fogakkal biztosan tartja zsákmányát. A csuka tilalmi ideje, méretkorlátozása, és megtartható darabszáma e csodás faj fennmaradását szolgálja.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva