Koszorus Rita/sonline.hu | 2022.09.03. 11:00
Sikeres közösséget építenek a balatoni médiahajó szereplői
Ismét kifutott a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu médiahajója a siófoki kikötőből. A már hagyományos szakmai tanácskozással egybekötött találkozón ezúttal a Balaton energetikai fejlesztése volt a fő téma.

Közös ügy hozta össze a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu médiahajójának résztvevőit, hogy együtt tervezzék a Balaton jövőjét. Míg a korábbi években a központi témát a turizmus és annak fejlesztési irányai adták a közös tanácskozás fő témáját, ezúttal a változó világban felmerülő kihívásokról esett szó.

Zsúfolásig megtelt a Médiahajó
Fotó: Németh Levente/sonline.hu

Energetikai kérdések és balatoni fejlesztések

– A negyedik médiahajó alapvetően az energetikai kérdésekre, balatoni építésügyre, balatoni fejlesztésekre koncentrált. Ezek olyan fontos és lényeges témák, amelyekkel foglalkozni kell és érdemes – mondta Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő a rendezvény társházigazdája.
Köszöntőjében Witzmann Mihály arról is beszélt, hogy jelenleg is formálódik a balatoni építésügy átalakítása, amellyel kapcsolatban tóparti önkormányzatok vezetőivel egyeztetett. – Összegyűjtjük a polgármesterek véleményét, hogy a Balatont hogyan kellene fejleszteni. Én úgy vélem, hogy az innováció és a fejlesztés nagyon fontos, de az is, hogy ez arányos és tájba illeszkedő, valamint társadalmilag elfogadott legyen, fogalmazott a politikus. Emlékeztetett: korábban több olyan beruházás ellen is felemelte szavát, amelyek ezeknek a kritériumoknak nem feleltek meg, sőt meg is akadályozta ilyenek létrejöttét.

Összefogás a kihívások megoldásáért

A médiahajó a Balatonért szóló lobbiparti, de egyben a sokféleség hajója is volt. Hiszen, mint ahogyan arról Lengyel János a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu főszerkesztője elmondta köszöntőjében: a hajón olyan különleges személyiségek vannak, akiknek sokat köszönhetünk és akik jó gyakorlatokkal szolgálhatnak a jövő tervezéséhez. Ilyen Mihály László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, vagy éppen Sávolt Attila, az ismert és sikeres teniszező, a Magyar Tenisz Szövetség szakmai igazgatója, illetve Horváth Zoltán, a Ukrajna siófoki tiszteletbeli konzulja, illetve Vörös Péter, a MATE Kaposvári Campusának főigazgatója.

Lengyel János megköszönte a résztvevők teljesítményét, hiszen egytől egyig azért dolgoztak az elmúlt esztendőben, hogy a Balaton a turisták első számú úticélja legyen. Hozzátette:

a médiahajót nem uniós források indították útjára, hanem a somogyiak összefogása hozta létre.

A rendezvény létrejöttéhez 32 vállalkozás járult hozzá, akik közül többen a Bahart Zrt. zászlóshajójának számító Szent Miklós hajó fedélzetén saját termékeikkel kápráztatták el a meghívott vendégeket. A rendezvény fő célja ugyanis nem változott: összehozni a Balaton környékén tevékenykedőket, és közös nevezőket találva megoldást találni a jövő kihívásaira. A legfontosabb kihívás jelenleg az energetika. Ezzel kapcsolatban Rákóczi Péter, a Paks II. beruházás kommunikációs főtanácsadója azt mondta: azzal ma már senki sem vitatkozik, hogy az energiaellátás stratégiai kérdés, a kérdés most az, hogyan érhető el az energiafüggetlenség. Az ukrán-orosz konfliktus miatt kialakult válság kapcsán látható, hogy mennyire érzékeny pont ez. Ezért is kellenek a jó megoldások, úgy mint a zöldmobilitás, a hatékony HR szervezés és a minőség. Ez utóbbi különösen fontos a Balatonnál, hiszen átalakult a szezon, amelyet a Somogy Megyei Kormányhivatal Siófoki Járási Hivatalnál is érzékelik. Gyulai László hivatalvezető elmondta:

a nyári idegenforgalmi szezon sokkal hosszabb ma már, mint korábban volt, nem két hónap, hanem télen és nyáron is van élet a tónál.

Míg néhány éve távoli cél volt a négy évszakos Balaton, addigra ma már ez valósággá vált.

A minden évszakban turistacsalogató Balatont mintázta a Siófoki Szakképzési Centrum tortája, amelyet Witzmann Mihály és Lengyel Róbert vágtak fel.
Fotós: Németh Levente

Ezt jelképezte a Siófoki Szakképzési Centrum Baross Gábor Szakképző Iskolája által elkészített torta is, amelyet a béke és együttműködés jegyében Witzmann Mihály, országgyűlési képviselő és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere vágtak fel.

A megye kiválóságai szórakoztattak

A Balaton környékén dolgozó vállalkozások, borászatok és döntéshozók a Somogyi Hírlap és a Sonline.hu médiahajóján találkozhattak egymással és véleményt cserélhettek. Ehhez tökéletes aláfestő zenét biztosított Pecze István trombitaművész és zenekara. A vendégeket elkápráztatták a Bódis-Nagy Katinka Táncegyesület növendékei, az ifjú és sok verseny parkettet látott táncosok fantasztikus koreográfiáikkal emelték a rendezvény színvonalát.

Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva