Krausz Andrea | 2019.11.18. 15:00
Siófoki futófesztiválon köszöntötték Monspart Saroltát
A 16. K&H mozdulj! Balaton Maraton és félmaraton futóeseményen 75. születésnapja alkalmából köszöntötték Monspart Sarolta futólegendát, aki férjével, Feledy Péterrel egy kávéra is betért egy helyi cukrászdába.

6200 futó lepte el a hétvégén Siófok utcáit, ennyien neveztek a hagyományos novemberi versenyre, amelyen több szakaszban is lehetett teljesíteni a maratoni távot. Monspart Sarolta szinte minden siófoki versenyre ellátogat, hogy jelenlétével is támogassa a résztvevőket. A lelkesítés olyan eredményes, hogy az utóbbi években nem mindennapi fejlődésen ment keresztül a magyar amatőr futóélet, felmérések szerint hazánkban 830 ezren húznak a lábukra hetente legalább egyszer futócipőt.

– 350 olyan induló volt a siófoki versenyen, akik életük első félmaratonját futották, ráadásul ennek több, mint a fele hölgy volt – mondta a likeBalatonnak Kocsis Árpád, a legnagyobb magyar futóversenyeket lebonyolító Budapest Sportiroda vezetője. – A félmaratoni táv mezőnye amúgy is bővelkedett a női résztvevőkben, idén 50 százalék volt a hölgyek aránya, ami nagy fejlődés, hiszen az első versenyünkön a 20 százalékot sem érte el ez a szám – emelte ki a főszervező.
– Monspart Sarolta több 10 ezer futónak írt edzéstervet az elmúlt 35 évben, és imádják a futók. A vasárnapi verseny rajtjánál 80-tól számoltunk vissza közösen 75-ig, és a rajtvonalnál lévő mintegy 2000 ember együtt énekelte el a Happy Birthday to You-t, Saci pedig sírt, mint ahogy ilyenkor illik – emlékezett vissza mosolyogva Kocsis Árpád.

K&H mozdulj! Balaton félmaraton – vasárnapi rajt extra meglepivel

Közzétette: BSI, Budapest Sportiroda – Mozogj Velünk! – 2019. november 17., vasárnap

Monspart Sarolta tizennégyszeres távfutó magyar bajnok, síkfutásban hatszoros magyar bajnok. Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt. Az 1978-as nem hivatalos női maratoni világbajnokságon második helyezést ért el, de még abban az évben kullancs okozta agyvelőgyulladás (enkefalitisz) miatt be kellett fejeznie az aktív versenyzést. Ma nőket buzdít arra, hogy egészségesen éljenek, és ennek egyik lehetséges módja a futás.

A szókimondó, mindig vidám Monspart Sarolta egyszer ezt mondta: “Sokan elmondják, mennyit imádkoztak értem 1978-ban, amikor egy hétig mentem a halál felé. Két erdészbácsi meghalt mellettem az intenzív kórteremben. Valószínűleg az én élsportoló szervezetem sokkal jobban tudott regenerálódni. Nem élek vissza a betegségemmel, de élek vele. Elmondom, hogy tessék itt vagyok, sánta vagyok, mégis tartom magam. És ha a szkeptikusok még azt is látják, hogy a nagy fenekű Mariska néni gyalogol velem, akkor ők is könnyebben elindulnak.”

 

A kétnapos siófoki K&H mozdulj! Balaton Maraton és félmaraton érdekessége még, hogy a 81 éves, budapesti Richter Ferenc szombaton és vasárnap is lefutotta félmaratont, akárcsak a 84 éves, kisújszállási Fehér Károly. Mindketten nagy tapsot kaptak a díjkiosztón.

Krausz Andrea

Nyitókép: Facebook/BSI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva