Szaniszló Hajnalka | 2019.04.22. 06:00
Strand-divat-körkép-2019 – Ez lesz a trend!
A 2019-es vízparti trendjének alapdarabjait, azaz a napszemüveget, a strandtáskát, a papucsokat és persze a fürdőruhát szemléztük. Mutatjuk az idei stranddivatot!

Nagy Dórával, a Budapesti Divatiskola tanárával, stylisttal és divatbloggerel beszélgettünk arról, hogy mit viseljünk idén a Balatonnál, ha trendik szeretnénk lenni, és mit adjunk a gyerkőcre, ha divatos apró csajsziként vagy menő kissrácként szeretnénk látni őket homokozás vagy pancsolás közben.

Neonszínek, óriási táskák, hajpántok és egyberészesek, az év divatszínében pompázva.

A SZEZON DIVATSZÍNE, A KORALL + A BIKINI / FÜRDŐRUHA-TREND

A korallszín egy fontos társadalmi problémára hívja fel a figyelmet: a korallzátonyok pusztulásáról van szó. A divat így próbál a Földnek visszaadni kicsit abból, amit a ruhagyártó cégek elvesznek tőle. A korall abszolút telitalálat a vízparton, mi sem áll közelebb a hozzá. Fazonban idén a 80-as évek vonalvezetése tér vissza (gondoljuk a Baywatch sztárjaira), azaz a magasan szabott bugyi, illetve bugyirésszel rendelkező egyberészesek abszolút trendik lesznek. Jön a darázsolt felület, öv a derékon, illetve a merevítőpántos bikinifelsők – folytatta Dóra a legfontosabb elemmel az idei strand-trendeket illetően.

KIEGÉSZÍTŐK

A NAPSZEMÜVEG

A macskaszemes, mely a 50-es évekből tért vissza, idén is nagyon divatos lesz. Csajosak, nőcisek leszünk tőle.

– Ultradivatos a tükrös lencsés szemüveg és hódítani fog a síszemüveg-style is, de ez utóbbit, csak a legjobb ízlésű embereknek javaslom, mert nehéz jól kombinálni. Strandon elég paradox, de utcára a bátrabbak felvehetik. Ezekkel nem lőhetünk mellé – tette hozzá Dóra.

A Balatonnál is óvjuk a természetet, akár azzal is, hogy ívás időszakában figyelünk a tiltólistára került halak horgászatára vagy a nádasok épségére, hogy még sokáig tehessünk titokzatos, romantikus sétákat az eldugott stégek között is.

A STRANDTÁSKA

– Strandtáskából érdemes az óriási méretűt választani, ami nyaralásnál a legpraktikusabb: mindent elnyel ­– ugyanakkor később az utcán is viselhetjük, ott is divatos lesz – emelte ki Dóra. – A hátizsák még mindig hódít, s újra reneszánszát éli majd az övtáska de semmiképpen sem a rossz értelemben vett „hasitasi”. Nagyobb méret, és a testünkön keresztülvetve viselve, bőrből készítve is akár, szintén praktikus és jól kombinálható a fürdőruhával, és akár másik táskával is.

A PAPUCS

Papucsok esetében idén már mindig tartja magát a klasszikus pántos, gyógypapucsos verzió (ami az ugly chic előszele volt anno), azt persze érdemes meggondolni, hogy ki viseli és hogyan. A kövekkel díszített és egyéb extrém megoldásokkal kombinált Balenciaga x Crocs verziót például nem ajánlom a parti homokba – mondja nevetve. Illetve szinte ki sem ment a divatból, máris újra itt van a flip-flop papucs is. Ez a parton szintén sláger, akár platformos változatban.

A HAJPÁNT

Dóra elmondta, hogy 2019-ben a hétköznapi divatban is megjelenik majd, de a strandon is nagyon praktikus lehet és bájos viselet a hajpánt, mely idén a 80-as években divatos, vastagabb verzióban is újra bekúszik majd az öltözködésünkbe.

(Fotó: Pixabay)

MINTÁZAT, VONALVEZETÉS, ANYAGHASZNÁLAT

Mivel tavasszal és nyáron a virágok egyértelműen főszereplők, ezek biztosan megjelennek a ruháinkon, így a fürdőruhákon is.

– A virág egyébként is a nőiesség szimbóluma, ezért egy virágos, egyberészes fürdőruhával, egy macskaszemes napszemüveggel és egy cuki hajpánttal egyszerűen megvalósítható a sikkes vízparti szerelés – majd folytatta. Ha már Balaton és kirándulás, s természetesen turizmus, akkor fontos kiemelni, hogy a trendet az utazás kultúrája is befolyásolja idén. S ha már utazás, álmodjunk nagyot és minták terén merészkedjünk az űrbe. A NASA feliratú pólók után jöhetnek a bolygókat, csillagokat és az űrhajót ábrázoló ruhák, táskák, bikinik is.

A csillagok alatt, holdfényben nem csak sétálni érdemes: a Balatonnál futni is lehet ebben a miliőben! Füreden idén is lesz éjszakai futás!

Dóra szerint visszatérnek és újra divatosak lesznek a batikolt cuccok és a neonszínek is. Mindkettő csodásan mutat a strandon, pláne a lebarnult bőrön, s ha mindezt mértékkel viseljünk, szuperül kitűnhetünk a tömegből, és számíthatunk az elismerő tekintetekre napozás vagy vízibiciklizés közben.

– Egyre nagyobb az ellenállás a technika uralta világ és hétköznapok virtualitásával szemben is, ezért a divatban is felértékelődik a természetesség és a kézzel készített termékek értéke. Gondoljunk csak a szalmatáskák hihetetlen népszerűségére mondta Dóra.

GYEREKEK A PARTON – A SZÜLŐK DIVATJA KICSIBEN?

A kisebb divatházak követik a trendeket és leképezik a felnőtt divatot, csak kisebb és kevésbé extrém mértékben. Az állatminták nagyon divatosak lesznek idén is, de cukibb verzióban. Az állatok közül – sokáig volt bagoly és panda divat például –, idén a lámák és a lajhárok jelennek meg a gyerekruházaton. Növények közül a kaktusz és a filodendron levél lesz nagyon trendi, de megjelennek a dzsungelmintás darabok is.

A gyerkőcök a vízibicklin is nagyon cukik lesznek majd egy mesefigurás ruhában is (hiszen az soha nem megy ki a divatból), mi pedig mutatjuk, hogy hogyan biciklizzetek biztonságosan a Balatonon.

Mickey egér tavaly volt 90 éves, ő Minnie-vel együtt szintén nagyon sok gyerekruhán megjelenik és ők nem csak emiatt, de mindig divatosak lesznek és a kislányok, kisfiúk esetében is. Egyébként nagyon gyerekfüggő a dolog. Alapvetően a gyerekek élvezzék az életet és játsszanak sokat a Balaton partján is és természetesen ez a felnőttekre is igaz – hangsúlyozta Dóra.

(Fotó: Pixabay)

*Nagy Dórával a budapesti Art&Design Market előadásán beszélgettünk, ahol tucatnyi egyedi, kézzel készített kiegészítőt, lakásdíszt vagy ruhát vásárolhatunk, kizárólag magyar művészek, kézművesek és termelők polcairól. Batikolt vagy kötött, itt mindenfélét találunk és máris kész a 2019-es trendi szerelésünk. A következő állomás május 11-én lesz, a részletek itt érhetőek el.

Szöveg: Szaniszló Hajnalka

Kiemelt kép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva