viharjelzés: Siófoknál 1
23°
23° 17°
0
3 km/h
Krausz Andrea | 2018.09.23. 20:00
Szánhúzó kutyák a Balatonnál
Szántódon tartották a hétvégén Közép-Európa legnagyobb nemzetközi szánhúzókutya találkozóját. A programok között CAC klubkiállítás és tenyészszemle valamint kutyafogathajtó verseny is volt.

Első alkalommal adott otthont a Nemzetközi Szánhúzókutyás Hétvégének a Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ. Tíz országból közel 600 szánhúzókutya érkezett a Balaton-partra. A CAC tenyészszemlén elolvadtunk a gyönyörű négylábúak láttán, amelyek hosszú felkészítés, csinosítás után kerültek a zsűri elé.

Alaszkai malamut, szibériai husky, akita-inu és szamojéd kutyusok versenyeztek különböző kategóriákban. Utóbbiak nagy, puha fehér szőrét fürdés után másfél órán át bontogatták, szárítgatták, ettől váltak ilyen cuki pamacsokká. A faj a szibériai szamojéd népről kapta nevét, sokoldalú munkakutya, de napjainkban főként kedvencként tartják, bár öntörvényű természete és nagy mozgásigénye miatt következetes gazdára van szükségük.

A szántódpusztai hétvégén egyébként az ember néha úgy érezte magát, mintha egy film forgatásán lett volna valahol Alaszkában. A huskyk a kutyafogathajtó verseny előtt felfokozott idegállapotban voltak. Ezek ugyanis igazi sportkutyák, akik hozzá vannak szokva a versenyhelyzetekhez, futáshoz.

Itt látható egy kis hangulat az előkészületről:

A hó hiánya nem jelenthet akadályt a kutyafogathajtók felkészülésében és versenyeztetésében. Három- vagy négykerekű, stabil edzőkocsik helyettesítik legjobban a kutyaszánt, a négylábúakat ugyanolyan fogatba lehet rendezni, mint a szán elé.

Bár a klasszikus, havas versenyek a legérdekesebbek, egyre több ilyen edzőkocsis megmérettetést tartanak Európa-szerte az egyre csökkenő havas időszakok miatt. A szánhúzó kutyák egyébként nagy mozgásigényűek. A váci Lipcsei Péter és csapata alaszkai malamutokat tartanak, összesen 10 ilyen kutyájuk van, ami különleges életformát követel tőlük.

A 3 kilométeres távon rendezett szántódi kutyafogathajtó versenyen négy ebet fogtak be a speciális kerekes edzőkocsi elé, de lehetett indulni 6 vagy 8 kutyás fogattal is.

Alaszkai malamutok az edzőkocsi előtt

Lipcsei Péter szerint ha nincs meg az állandó heti 100 kilométeres futásmennyiség, akkor nincs kielégítve a malamutok mozgásigénye. Ekkor nyugodtak igazán, különben gödröket ásnak a kertben, vagy képesek a fákat is szétszedni.

Mint mondja, alaszkai malamuttal csak hobbiversenyzőnek lehet lenni, mert viszonylag lassúak ezek a kutyák. Kétszer akkorák, mint a husky, inkább a nehéz szánok húzására valók kíméletlen téli körülmények között.

A leggyorsabb versenyzők manapság husky és vadászkutya keverékekkel indulnak, állagsebességük eléri a 35 km/órát. A váci kutyatulajdonos hangsúlyozta, hogy a szántódihoz hasonló versenyeken való indulás számukra inkább életforma, mint sport.

A Balaton-parti rendezvényen egyébként volt dogscooter, vagyis kutyás tereprollerezés, canicross, vagyis kutyás futás és bikejöring, vagyis kutyás kerékpározás. Dániától Luxemburgig, Ausztriától Bulgáriáig 10 különböző országból érkeztek versenyzők, a pályát pedig a szántódpusztai létesítmény határában, az erdőben jelölték ki.

A vontatásokhoz sporthámot adnak a kutyusra vagy kutyusokra, a két méter hosszú kötélbe pedig rugózó részeket is beiktatnak a rángatást tompítására.

Népszerű a bikejöring

A magyar versenyzők elég jó eredményeket tudhatnak magukénak, kutyás terepfutásban például Szász Mihály a legnagyobb név, aki már nyert már Európa-bajnokságot és a Kanadában rendezett világbajnokságon ezüst- valamint bronzérmet is szerzett.

Dér Andrea, a Magyar Kutyasport Szövetség elnöke, a szántódi rendezvény főszervezője szerint minden szakágban jók a magyarok, a legutóbbi Európa-bajnokságon 7 magyar aranyérem született a legkülönbözőbb versenyszámokban.

Dér Andrea elmondta, hogy 22 éven át Dunaharasztiban tartották ezt a nemzetközi találkozót, de mivel bezárták a versenynek otthont adó kempinget, új helyet kellett keresniük és Szántódon szeretettel fogadták őket, a helyszín pedig megfelelőnek bizonyult.

Az indulók száma elérte a 230-at, amivel a legnagyobb versenynek számít a rendezvény Közép-Európában. Az elnöknő kiemelte, hogy fejlődik a sportág, rengeteg gyerek csatlakozik a versenyzők közé, akik imádják és felelősséggel gondozzák ezeket a cuki, de speciális felkészültséget igénylő állatokat.

A szánhúzók általában nem túl szófogadóak, makacsak, előfordulnak szökésre hajlamos példányok is. Jobb több ilyen kutyát tartani egyszerre, mert falkában érzik jól magukat, egyedül nekiállnak lerombolni a kertet.

Szép kutyák, de nem alkalmasak mindenkinek és aki ezt nem tudja, azok közül sokan azonnal meg is szabadulnak a szánhúzóktól. Az Összefogás a Szánhúzókért Alapítvány a gazdátlan négylábúaknak segít új otthont keresni és sajnos rengeteg olyan kutya van, akiknek nem találnak új gazdát.

További kutyusok itt láthatók:

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva