viharjelzés: Siófoknál 0
12°
ÉNY
5 km/h
Szaniszló Hajnalka | 2019.08.17. 14:00
Ezek a növények bírják a szárazságot és széppé varázsolják a kertedet is!
Szélsőséges az időjárás, de egyre gyakoribbak a hosszú, száraz időszakok. Mutatjuk azokat a növényeket, amelyek kifejezetten ezt szeretik és csodássá varázsolják a nyaralód kertjét.

A kert aszálytűrő képességét a helyi földrajzi adottságok, valamint a talaj összetétele és vízelvezető tulajdonsága mellett a beültetett növények is jelentősen befolyásolják.

Fotó: Shutterstock

A pozsgásokat, illetve a sziklakertbe ajánlott – száraz klímájú térségekből származó – fajokat akkor sem fenyegeti szomjhalál, ha a hosszan tartó forróságban nincs lehetőségünk a rendszeres öntözésükre. Napos helyen nagy túlélő a nedvességet sokáig raktározni képes varjúháj, hasonlóképpen a kutyatejfélék és a kövirózsák, a félsivatagi pálmaliliomok, a mediterrán fűszernövények vagy a kék és fehér változatban egyaránt előforduló dél- afrikai szerelemvirág.

2019-ben így néz ki egy menő kert, mutatjuk a 2019-es trendet!

Nem kell lemondanunk a színpompáról, ha eltérő virágzási idejű szomjazóművész évelőket és egynyáriakat összeköltöztetünk egy folyamatosan nyíló szegélyágyásba. Ebben az apró sárga virágú kis-ázsiai macskahere (Phlomis russeliana), az egzotikus megjelenésű sárga-narancs-vörös fürtös fáklyaliliom (Kniphofi a uvaria) és a Patagóniában őshonos liláskék ernyős verbéna (Verbena bonariensis) mellett helyet kaphat pl. ibolyaszínű vaníliavirág (Heliotropium arborescens) és a rövidebb száraz időszakokat jól toleráló, változatos színű kakastaréj (Celosia argentea) is.

Fotó: Shutterstock

Ne feledkezzünk meg a gondoskodást alig igénylő dekoratív díszfüvekről! Az árvalányhaj, a nyugati kosárfű, a nádtippan vagy a japánfű szinte bármilyen talajon megél, és elviseli a szárazságot.

Tipp 1

Így lesz gyönyörű a gyep a nyaralódban, kattints!

Tipp 2

Így tartsd karban a fűnyíródat.

Tipp 3
A kis kert is nagyobbnak tűnik, ha kiültetéskor az első sorba kerülnek az alacsony és talajtakaró növények, mögéjük az egyre magasabbak, végül a határoló sövények. Ügyeljünk a terek kialakítására és az átláthatóságra, továbbá vegyük figyelembe, hogy más-más időszakot élnek meg az egy- és kétnyáriak, az évelők és a fásszárúak – ennek megfelelően változhat a helyigényük. Egy- és kétnyáriaknál érdemes egy tavaszi és egy nyári kiültetést váltani.

Tipp 3

Természetközeli kertben ideálisak a vízáteresztő útburkolatok, mint a homok, a zúzott kő vagy a kavics. A ritkán használt ösvényeket fenyőkéreggel vagy faaprítékkal takarhatjuk. A kéregmulcsot gyomosodás és kiszáradás elleni talajtakaróként is bevethetjük.

Forrás: lakaskultura.hu

Nyitókép: Shutterstock

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva