Koszorus Rita/sonline.hu | 2022.10.11. 18:00
Százmilliókat hoztak a vendégek 2022-ben a Balatonhoz
A déli part településeinek összefoglalója: százmilliókat hoztak a vendégek, mégis felemás volt a szezon.

Jól indult, majd kissé megtorpant az idei balatoni szezon, de még így is százmilliókat hoztak a vendégek.

Viszonylag jól alakultak az idegenforgalmi adóbevételek a nyáron a Balatonnál. Sok helyütt nőtt a forgalom, de olyan is akadt, ahol csak az egy évvel korábbi eredményt sikerült hozni 2022-ben.

Az idei nyár felemásra sikerült a vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkozók számára.

A szezon első felében még pozitívak voltak az eredmények. Majd a rezsiárakról szóló bejelentések következtében megtorpant a fellendülés. Ez a kettősség érezhető a nagyobb Balaton-parti városok idegenforgalmi adójának mérlegén is. Idegenforgalmi adót, vagy más néven kúrtaxát minden turistának kell fizetnie a helyi önkormányzat részére. Ezt korábban minden befizetés után kettő, aztán csak egy forinttal kiegészítette az állam. Az utóbbi időben azonban nincs állami támogatás, a turisták által megfizetett adó képezi a települések bevételét. Ez, a településvezetők elmondása szerint önmagában már nem jelentős tétel a nagyobb városok büdzséjében.

Fotó: Krausz Andrea

 

Százmillió forint feletti bevétel Zamárdiban

Zamárdiban valamivel százmillió forint feletti bevételt hoztak a vendégéjszakák idén az önkormányzat kasszájába. Ez nagyjából azonos az előző évivel.

– Nem az idei volt a legerősebb szezonja a Balatonnak. A nagyobb rendezvények nélkül szellős lett volna a nyarunk, de még azokon sem volt olyan nagy tömeg. Számomra is meglepetés volt, hogy forintra sikerült hoznunk a tavalyi eredményt az idegenforgalmi adóból. A forgalom erőssége azon is meglátszott, hogy míg

tavaly többször is volt olyan hétvége, amikor ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, s tele volt a városban minden parkoló, addig idén csak egyetlen ilyen hétvége volt.

A zamárdi szolgáltatók is felemás nyárról számoltak be, meglátásuk szerint az energiaárak növekedése miatt óvatosabban költöttek a vendégek – mondta Csákovics Gyula polgármester.

Fotó: Strand Fesztivál hivatalos

 

Balatonföldváron a tavalyinál több volt a bevétel

– Meghaladta az ötvenmillió forintot, ez tíz százalékos növekedést jelent. Mint az elmúlt években, most is a hétvégékre koncentrálódott a forgalom, s az idegenforgalmi adón kívül a parkolás- és strandbevételek is nőttek. Balatonföldvár továbbra is küzd a történelmi örökségével, hogy a szállodák apartmanházakká váltak és ezekből eltűnt az idegenforgalmi adó bevétele. Annak idején a Fesztivál szálloda közel 350 szobás volt, most 350 apartmannal működik, ugyanez a helyzet a hajdani 150 szobás Neptun szállodával is. Innen nincs kúrtaxa bevétel, s a város befogadóképességét sem növelik – mondta Holovits Huba polgármester.

Fonyód és Balatonlelle vonzereje sem csökkent az idei nyáron

Csaknem száz százalékos összesítés mellett 42 millió forint bevétel jött össze a kúrtaxából Fonyódon. Ez minimális növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Balatonlellén is hasonló a helyzet, ott is az előző év idegenforgalmi adóbevételét közelíti az idei.

– A bevételeink a költségvetésnek megfelelően alakultak, de voltak területek, ahol növelni tudtuk őket. A kúrtaxa-bevételünk a tavalyival megegyező 86 millió forint volt szeptember 30-ig. A fizetős strand bevétele a korábbi 110 millióról 150 millió forintra nőtt, ami a jelentős érdeklődésen kívül az áremelésnek is betudható. Balatonlellén a covid előtti időszaknál is jobb volt az idei nyár, hiszen

minden hétvégére megtelt a város, a rendezvényeink is telt házasak voltak és olyan időszak is volt, amikor nem fért volna el több autó a városban

pedig szinte mindenütt lehet parkolni. Büszkék vagyunk arra, hogy a balatoni települések között Siófok és Balatonfüred után Balatonlelle a harmadik legnépszerűbb település – mondta Kenéz István, Balatonlelle polgármestere.

Balatonlelle, strand
Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Siófok a legnépszerűbb település hazánkban a főváros után

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) adatai szerint is Siófok a legnépszerűbb település Budapest után. Az idei nyáron 769 300 vendégéjszakát regisztráltak a településen.

Januártól augusztusig mintegy 1,2 millió vendégéjszakát számoltak Siófokon.

A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adóügyi osztályán azt közölték, hogy ez 37 százalékos emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest, de a koronavírus-járvány előtti utolsó évit, vagyis a 2019-est is 21 százalékkal meghaladja.

Forrás: A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adatai alapján.

 

Az idegenforgalmi adó mértéke Siófokon 2016 óta egységesen 400 forint, az ebből származó bevételek pedig azóta felfelé íveltek, a 2020-as koronavírus miatti megtorpanásig. Akkor mindössze 50 millió forint folyt be ebből az adónemből, míg egy évvel előtte több mint 383 millió forint. Az önkormányzat adatai szerint idén augusztus végéig 231 millió forintot fizettek be a vendégéjszakák után a szálláshelyszolgáltatók a városban. Ehhez még hozzá kell majd számolni azt is, hogy

a siófoki őszi rendezvények továbbra is turistacsalogatóvá teszik a várost, ráadásul az összesítésben nem szerepelnek még az augusztusi idegenforgalmi adóbevételek.

Valamennyi megkérdezett településvezető egyetértett abban, hogy az előttünk álló időszakban nem az lesz a legégetőbb kérdés, hogy megvalósul-e az egész éves Balaton koncepciója.

Siófok, szabadstrand
Fotó: Krausz Andrea

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Strand Fesztivál hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva