
A levendula illata balzsamként hat a lélekre, a virágjából készült szörp pedig egy csoda! Számos módon lehet eltenni magunknak egy kicsit a levendulából télire, de a levendulaszörp biztosan az egyik legnagyobb kedvenc – írja a ripost.hu.
A levendulaszörp receptjét a fotó után találod!

Fotó: Pesthy Márton / Napló
Hozzávalók
• sok-sok levendulavirág
• 3 kg cukor
• 3 liter víz
• 3 ek. citromsav
Így készítsd
1. Csipkedd bele a virágfejeket egy lábosba. ( 1-2 liter kb). Önts rá 3 liter vizet, nyomkodd le a virágokat. Egy nehezékkel oldd meg, hogy folyamatosan víz alatt maradjanak. Hagyd állni egy éjszakára.

Fotó: Ripost.hu
Fontos tanács
Nagyon oda kell figyelni, hogy áztatás fázisban a levendula mindvégig maradéktalanul víz alatt legyen. A kilógó részek ugyanis levegő hatására bebarnulnak, és a készülő szörp üde színének fáradt, barnás árnyalatot adnak. Ez a barnás árnyalat jellemzi egyébként a szárított levendulából készülő levendulaszörpöket – az ízük egyébként finom, de látványban meg sem közelítik a friss virágból készült szörpökét, tehát, ha valakinek szerencséje van friss virághoz jutni, érdemes körültekintőnek lennie a készítés során.
2. Másnap a vízben ázó virágokra tegyél 3 ek. citromsavat. Azonnal belilul. Még fél órát hagyd állni tető alatt, majd szűrd le. Ha gyengén ereszti a színét a beáztatott levendula, akkor állhat hosszabb ideig is a citromsavval.
A dörgicsei Levendárium vibráló nyugalma
A levendulavirágzás gyönyörűségét érdemes minden évben megcsodálni, és most különösen bíznunk kell benne, hogy idén is mindenki megteheti. A Balaton-felvidéken van egy hely, amely rezgéseivel tökéletesen elvarázsolja az ide érkezőket. A Levendárium megálmodójával és megvalósítójával, dr. Demján Ildikóval beszélgettem a levendula szépségeiről.

Fotó: Ripost.hu
3. A lila alaplét tedd fel forrni, közben adj hozzá 3 kg cukrot vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőt és kevergesd. Mire felforr, elolvad a cukor és kész a szörp.
4. Forralással sterilizáld az üvegeket, így töltsd bele a szörpöt, majd mehet a dunsztba. Másnap már lehet belőle fogyasztani.

Fotó: Ripost.hu
Tudtad, hogy Tihanyban egy egész Levendula Ház és Látogatóközpont vár? Nézd meg itt!
Nyitókép: Ripost.hu