Szaniszló Hajnalka | 2019.10.19. 08:00
Levendulás finomságok a Balaton-partról – receptekkel!
A nyár ugyan véget ért, a karakteres levendula ízét azonban nem kell nélkülöznünk az őszi hónapokban sem. Összegyűjtöttünk néhány receptet a Balaton-partjáról, melyeket elkészíthetünk ezzel az illatos csodaszerrel.

A levendula jellegzetes illatát messziről megérezni. Nem véletlen, hogy illatanyagként a kozmetikai iparban hasznosítják. Sokan használják illóolajként is a neki tulajdonított gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő hatás miatt. A közönséges levendulából nyert illóolaj édeskés illatú; kenőcsök, krémek, parfümök alkotórésze. Fűszerként is gyakran használják, de a ruhásszekrényekben is jó szolgálatot teljesít a levendula. A levendula virágai bőséges nektárt adnak, amiből jó minőségű méz állítható elő. A virágokat lehet kandírozni, de olykor sütemény dekorációként használják. A levendula jól illik a barackos, valamint a csokoládés süteményekhez. Fekete és zöld teához is szokták keverni ízesítőként – írja a videkize.hu.

A Balaton és a levendulamezők szoros barátságban vannak egymással, kézenfekvő tehát, hogy átnézzük őket és összegyűjtsük azokat a finomságokat, tanácsokat és ötleteket, amelyek ezzel a Jolly Joker gyógynövénnyel megvalósíthatóak. Mindezek mellé mutatunk néhány levendulás programot is, amelyeket ilyenkor, ősszel is kényelmesen be tudtok illeszteni a balatoni kirándulásotokba.

Tavaly egyébként a levendula lett az év gyógynövénye. Itt minden fontos és hasznos információt megtalálsz az alkalmazásával kapcsolatban.

Olvastátok nyáron az interjúnkat a nyugdíjas védőnővel, aki a kisbabák helyett most levendulaültetvényt gondoz nap, mint nap? Itt megtehetitek.

Receptek a fotó után!

Fotó: Mihály Szilvia

LEVENDULÁS BANÁN SMOOTHIE

Hozzávalók:

2 db banán
2 evőkanál mézes levendula ízű szörp
250 ml tej

Elkészítés:

Feldaraboljuk a két banánt, majd megöntözzük a levendulaszörppel, felöntjük tejjel, és jól összeturmixoljuk. A még levendulásabb íz érdekében érdemes belecsempészni 1 mokkáskanál friss vagy szárított levendulavirágot is a smoothie-ba.

Fotó: Vidék Íze

Ismerd meg a levendula történetét itt.

Háromezer tő francia levendula, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek lenyűgöző látványa fogadja a kirándulót a Levendula Birtokon, Lesenceistvándon. Csizmazia Anita, a birtok megálmodója fogad a levendulásban. Anika ismerős lehet a balatoni kézműves vásárok látogatóinak, hiszen több rendezvényen évek óta kínálja termékeit, és osztja meg velünk praktikus tanácsait a levenduláról. A természetes szappanok és levendulás termékek készítője megmutatta a likeBalatonnak csodálatos birtokát, ahol idén nyáron mi magunk is szedhetünk a levendulából, és hazavihetjük a belőle készített csokrokat, koszorúkat.

Fotó: Mihály Szilvia

LEVENDULÁS LIMONÁDÉ

Hozzávalók:

1 liter víz
4 citrom felszeletelve
1 csokor friss menta
2 bögre jégkocka
1-2 dl levendulaszörp

Elkészítés:

Tegyük bele egy nagy kancsóba a citromszeleteket és a mentaleveleket, majd öntsük rá a vizet és szórjuk bele a jégkockákat. Ízesítsük a limonádénkat ízlés szerint 1-2 dl levendulaszörppel. Fedjük le, és hagyjuk állni a hűtőben 1-2 órát.

Fotó: Vidék Íze

A Kőröshegyi Levendulás gyönyörű területen fekszik. A gazdaság lankás dombjaira felsétálva a Tihanyi-félsziget látványa dobogtatja meg az ember szívét, na és a kéklő levendulasorok! A dombok között még kánikulában is kellemes a klíma, a vendégek asztaloknál, padokon vagy a fűben üldögélve hűsölhetnek az árnyas fák lomjainál, vagy felfrissítik magukat a párakapu alatt, ha éppen nem a napsütötte illatozó levendulabokrok között hajlonganak.

Kirándulni ilyenkor, ősszel is érdemes a Tihanyi-félszigeten, mutatjuk, hogy merre indulj. Amit biztosan ne hagy ki Tihanyban, az a Levendula Ház és Látógatóközpont, amely tanösvénnyel, kiállításokkal, foglalkozásokkal, filmekkel várják a látogatókat. A ház minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.

CSOKOLÁDÉS – LEVENDULÁS MUFFIN

Hozzávalók:

20 dkg liszt
5 dkg étcsokoládé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
2,5 dl tej
2 db tojás
3 evőkanál levendulaszörp
0,5 dl olívaolaj
1 mokkáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást, az olívaolajat, a levendulaszörpöt, végül a darabokra tört étcsokoládét. A tésztát a muffinformába adagoljuk, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Az elkészült muffinokat ízlés szerint cukormázzal és cukorgyöngyökkel díszíthetjük.

Még több tipp a levendula felhasználásával kapcsolatban itt érhető el.

Fotó: Vidék Íze

Nyers ételek, ahogyan ő fogalmaz: – Élő ételek és italok – ez Lénárt Gitta, nyersétel tanácsadó szakterülete. A szakember levendulás limonádét is készített az alsóörsi Everness fesztiválon, itt találod a vele készült interjúnkat.

LEVENDULÁS CUKOR

Pár napig szárítjuk a levágott levendulát, hogy csökkenjen a nedvességtartalma. Utána egy jól zárható üvegbe rétegezzük a cukorral. Egy-két hét után már használható. Szinte korlátlan ideig eltartható.

Fotó: Vidék Íze

Nyitókép: Pixabay

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva